Google zařadil vyšší rychlost

Google akce s wallpapery nebyla jedinou novinkou, která měla překvapit. Společně s možností nahradit bílou stránku za fotku přibyla i jedna novinka, kterou jste si zřejmě zatím nevšimli. Google Caffeine je nová metoda indexovaní obsahu, díky které je možné do 60 sekund od zveřejnění jakékoliv zprávy jí najít v indexu na google. Jedná se o revoluční model, díky kterému už není možné ve zpravodajství google konkurovat.

Právě na zpravodajství je novinka zaměřena. Jakákoliv nová zpráva, aktualita či blogpost je bez odkladu zpracován a zařazen do provizorního indexu. Přitom se vůbec nehledí na ostatní části webu, pouze na text zdělení. V případě nějaké velké události je tak možné předávat uživatelům zprávy doslova vteřinu po vteřině. S pomocí google je tak možné doslova vytvořit časovou přímku události podle toho jak o události informují nejen média, blogy, ale i sociální sítě. K tomu všemu se samozřejmě přiřazují i videa, fotky a zvukové nahrávky, jež s událostí souvisí. Vše je daleko aktuálnější než speciální zpravodajství v TV. Než reportéři připraví informace o novinkách z místa dění tak na google už to dáno bude, včetně tuny multimedií.

Jen pro zajímavost Caffeine prý v jedné databázi zabírá 100 milionů GB úložného prostoru a v průměrném dnu (kdy se nic extra neděje) přidává do databází 100ky tisíc GB.

Celý systém je zatím výhradně určen na zpravodajství, ale je více než pravděpodobné, že bude stále více a více ovlivňovat i fulltext.

PS: v několika oficiálních vyjádřeních a diskuzích jsem našel zajímavou zmínku o tom, že Caffeine preferuje blogy podle page ranku.

[poll id=”44″]

Caffeine


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Google zařadil vyšší rychlost”

  1. to uz funguje ted, nezrychli se vyhledavani, ale zpomalis sebe :-)

    PS: ta anketa to je nejaky novy druh SEO?

Comments are closed.