Proč stále někdo platí za GPR?

Prodej linků s google page rankem je stále slušný biz i poté co snad všechny oficiální i neoficiální místa neustále tvrdí, že GPR je naprosto o ničem, nemá žádnou vypovídající hodnotu, anebo že je X jiných důležitějších věcí. Já sem díky directoglobal ztratil během pár měsíců v součtu kolem 50 GPR. Včetně 5tky tady na blogu. Bylo mi to celkem jedno, protože na GPR přece vůbec nezáleží a daleko důležitější je prodávat reklamu a vydělávat na ní peníze. Jenomže jak je možné, že stále i po tolika letech se o GPR mluví jako o bezcenné komoditě jsou schopné utrácet některé firmy tisíce dolarů měsíčně za odkazy z vysokým GPR?

Odpovědi jsou dvě. Záleží na kterou stranu se přikloníte.

Odpověď marketingového konzultanta pro propagaci internetových projektů

Google Page Rank je odrazem dominantního postavené stránky z pohledu linkování na internetu. Pokud má nějaká stránka vysoký GPR nezřídka je to způsobeno velkým počtem autoritativních odkazů, které na ní směřují. Zároveň musí mít doslova křišťálově čistý trestní rejstřík. To znamená, že je ideální pro jakoukoliv reklamní kampaň či výměnu odkazů. Stránky s GPR jsou prostě čisté a odkazy z nich budou pravděpodobně přenášet naprosté maximum, co jen jde. Naopak stránky, které o GPR přišli mají už nějaký ten vroubek, většinou za prodej odkazů, takže jakákoliv reklama, která se na nich zobrazí má celkem sporný takzvaný “SEO bonus” pro google.

citace z Mastery of Dark Art of SEO (překlad sem trochu poupravil)

Google Page Rank je síla, kterou google daroval stránce. Zobrazuje důvěru v ní. Pokud někomu důvěřuji, tak vlastně věřím, že se mi dobře postará o lidi, které mu pošlu … [] … Pokud se někde píše, že page rank nemá na nic vliv, tak proč po nárůstu ranků, většinou následuje i relativní nárůst návštěvnosti. Proč pokud na něm nezáleží mu stále je věnována taková péče. Proč google penalizuje stránky co prodávají odkazy, vždyť kdyby odkazy na nich v tichosti ignoroval, tak by neměli žádný efekt a obchod s nimi by byl zbytečný. Jestliže je více otázek než odpovědí, pak je lepší nepodceňovat to čemu úplně nerozumíme.

Závěr

V podstatě oba názory jsou pravdivé. Pokud je GPR jen číslo vypočítané z počtu nepenalizovaných odkazů, které nemají atribut nofollow, anebo je důležitou složkou pro nějaký GPR 2.0., znamená to, že má hodnotu po které je poptávka. Mimochodem podle článku PR 10 Link for Sale: The Current Value of Links by PR jsou ceny vyšších GPR stále populární a dají se koupit. V ČR jsem viděl minulý rok pár nabídek na webtrhu s GPR 6 a 7. Většina byla privátní. Cena za odkaz na GPR 7 byla v průměru 2000 CZK (10 externích odkazů na stránce celkem – prostě garance že získáte 1/10 z toho GPR 7) s minimální dobou nákupu 6 měsíců. Byl jsem opravdu překvapen když se vyprodaly do několika dnů.

Nechci zde být za někoho kdo neví jak se GPR počítá, ale prostě buď přímo na tom GPR nebo přeneseně něco opravdu je.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Proč stále někdo platí za GPR?”

  1. super, cakal som ze zase dalsi co napise ze je to uplny fake, ale tento clanok ma prekvapil a potesil. :)

Comments are closed.