Na seznamu se dali do novoročního úklidu

Pokud jste si všimli, že od včerejšího večera vaše projekty skáčou na seznamu jako desetníky, když kolem nich přejede bitevní tank T-90 a pomalu začínáte panikařit, tak vás mohu uklidnit. Nic zvláštního se neděje, prostě seznam začal svůj novoroční úklid, respektive začali řešit problémy s novým fulltextem. O problému vědí a hodlají jej očividně řešit přímo před našima očima.

Do seznamu už jsem si rýpnul mnohokrát. Je pravda, že jsem si možná až moc zvyknul na pohodlnou indexci u google, který zvláště díky vyhledávání podle data, dokáže předvést jak se šíří novinka od zdroje napříč internetem. Využil jsem zmiňovaný blogsearch například u DD2, kde bylo krásně vidět kdo a jak postupně o této velké akci psal. V porovnání s tím je seznam opravdu jen katalogem (archivem) internetového dění. Ovšem někdy se vyhledávání v archivu celkem hodí. Stačilo by, kdyby to co zobrazí splňovalo mé očekávání (šetřilo můj čas).

Co je vlastně seznam.cz? Je to katalog internetového dění, které se událo zhruba před 14 – 30 dny, který využívají hlavně BFU, jež si drží díky hlavně díky emailu. Takže jen tak brzo asi neodejdou i přes snahu google. Na jednu stranu je to dobře, protože asi nekdo nezná lépe české BFU než seznam.cz, na druhou stranu je mi z toho trochu smutno, protože optimalizovat pro seznam rovná se optimalizovat stránky pro vyhledávače. Naproti tomu u google jsem si zvyknul spíše na techniku optimalizuj stránku do co možná nejjednodušší a uživateli nejpřijatelnější podoby. Co nejméně zbytečností okolo. Používat základní prvky napříč webem (1x H1, bold, underline, italic, intextové odkazy na další stránky, seo url) + pár relevantních odkazů z textu či diskuzí (metoda, někdo o stránce píše protože má autoritu). U seznamu je to trochu jinak. Rozhoduje hlavně horní část stránky + dostatek zpětných odkazů a co nejméně minusových bodů za různé minipenalizace jako duplicitní text, odkazová lišta v horní části stránky atd. (alespoň tak na mě působí nový fulltext). Zvláště duplicitní text je u seznamu dost sporná záležitost vzhledem k rychlosti indexace stránek.

A co nějaký bulvár? Nějaké nepotvrzené informace? Ale jistě mám jich na rozdávání, ale většina z nich je spíše úsměvná, ovšem pokud by na každém klupu nebylo pravdy trochu :)

  • Seznam kontroluje majitele domén podle whois. Jestliže děláte stránky co se seznamu nelíbí bude na vás náležitě připraven. Že by anonymní registrace začala mít opodstatnění i u nás?
  • Seznam nemá rád patičkáře a rád je penalizuje. Většina lidí to má za samozřejmost, ale tohle přece starý fulltext prý neuměl. Navíc já jsem si nevšiml, že by patičky nějak škodily.
  • Eshopům a držitelům TM prý začínají vadit MFA na .info domén, možná se dočkáme jejich hromadné penalizace. No tuhle chybu už udělal google před pár lety a pak vše vrátil zpět.
  • Kdo víc platí za služby seznamu ten se dostane i ve fulltextu nahoru. Hmm bylo by to logické a někteří prodejci služeb seznamu to dokonce prý i slibují.

Tak už dost dohadů a bulváru. Ještě přidám sceenshot z technické podpory pro dnešek


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Na seznamu se dali do novoročního úklidu”

  1. Nevím jestli jenom na pár frází.. a nebo všechny fráze, které sleduji jsou zrovna ty rozbité :-)
    Každopádně hezky napsaný článek a trefně přirovnáno

  2. Alespoň člověk nemusí vymýšlet blbosti s A/B/C/D/E testováním barevných palet Adsense, protože zlomková návštěvnost není vypovídající :) Takže relax, než to dají dokupy.

  3. Ha odkaz na screenshot by bylo fajn podtrhnout. A jinak aktuální zprávy zní, že fulltext bude opravený nejdřív zítra kolem poledne…

  4. Z indexací seznamáci pohnuli podle mého názoru – zejména o tom svědčí rychlá indexace. Nový článek máme indexován během pár minutek viz. diskuze na webtrhu. Každopádně v kuloárech se mluvilo o novinkách seznamu v lednu viz. rychlá indexace atp.. – nemám zdroje potvrzené a i proto je neuvádím.

    1. Marek Stejskal: to by bylo super. Hned si jdu tu diskuzi najít :)

  5. No já jsem spokojenej, u Seznamu jsem na tom líp než na Googlu, ale neprovozuju MFA

  6. Potvrzuji že seznam indexuje rychleji ale nějáké velké změny v serpu nejsou.

  7. Ten screenshot v Google Chrome vůbec není zobrazený.

Comments are closed.