Vize monetizace blogu v blízké budoucnosti

matrix_city

Jak jsem zmínil v článku Trendy v monetizaci blogu, zatím u nás s optimální monetizací blogu nevypadá zorvna nejlépe. I když už se začíná objevovat nějaká poptávka na uživení se čistě blogováním to nebude. Co ale přinese budoucnost?

PR články se promění v sponzoring

Nejdříve se budeme muset podívat na to co vlastně blogy mohou nabídnout. Jednak to bude určitá komunita, tedy pravidelní návštěvníci, které téma blogu zajímá či jsou s ním nějakým způsobem propojený. Pokud bude bloger psát třeba o pěstování květin a velká většina lidí, jej bude mít za odborníka na dané téma, budou si sřejmě i vážit každého doporučení i když bude třeba komerční. Firma pro kterou pak napíše doporučující PR článek může získat nové stálé zákazníky. Upřimně účinnost takovýchto článků by už mohla být až na takové úrovni, že by už firma nemusela jen platit za PR články, ale rovnou celý blog sponzorovat s tím, že bloger bude při popisu zásadně zmiňovat, že používá pouze jejich nářádí či přípravky. Osobně si myslím, že pokud bude blog patřit mezi nejlepší v daném tématu, pak firma získá daleko více jeho sponzoringem než třeba klasickou reklamou o stejné hodnotě. Peníze za reklamu se totiž dají na internetu vyhodit velice snadno a lidé, kteří šetří za odborníky mohou zjistit, že je tohle právě optimální forma.

Nový druh reklamy na míru dělaný pro blogy

Asi samo uznáte, že u blogu prodej odkazů asi nebude zrovna to pravé. Navíc vyhledávače se zlepšují každým rokem. Nebude dlouho trvat a jediné k čemu bude dobrá výměna odkazů bude zvednutí google page ranku, na samotné SERP však bude mít stále menší a menší vliv. Google už dnes dokáže odignorovat link farmy a znehodnotit spoustu odkazů na boku stránky. Seznam se na něco podobného chystá určitě v brzké době. Poslední co potřeboval byla právě úprava fulltextu. Vypadá to, že SEO se bude v budoucnosti získávat hlavně z obsah a obsahem, ale reklama po stranách bude stále potřebná. Možná to pro mnohé prodejce odkazů bude šok, ale existují i firmy, které si kupují reklamní plochu z důvodu, aby získali návštěvníky nikoliv jen SEO výhodu nad konkurencí. A jak bude vypadat taková forma reklamy budoucnosti?

Osobně by jsem si klidně vsadil na reklamní čtverečky. V současnosti jsou velice univerzální a oblíbené 125×125 (ovšem v budoucnosti se spíše dočkáme 150×150). Splňují většinu toho co požaduje inzerent. Rozvíjejí branding tedy značku. Pokud návštěvník na všech tématických blozích uvidí reklamu od stejné firmy (stejné logo) tak se určitě podívá co se pod ní nachází. Reklamní čtverečky poskytují dostatek prostoru, aby dokázala reklama zaujmout. A navíc se dá do čtverečků dát i kus textu (podobně jak to vidíte na pravé straně na 404m.com). Navíc tato forma reklamy se vleze kamkoliv. Můžete použít 2 x 4 čtverečky a zaplnit tak volné místo, nebo 6 x 1 a oddělit header s logem od obsahu, popřípadě 3 x 2 pro specifické designy. Tato forma reklamy bude velice tvarovatelná.

V budoucnosti vyhraje reklamní systém, který nabídne jednoduchost, rychlost a dokonalé statistiky. Bloger si umístí na stránky jen widget a potvrdí přidání blogu do systému. Widget pak bude systém zásobovat informacemi o návštěvnosti. Inzerent si pak vybere pouze kategorii a nebude muset ztrácet čas ověřováním nějakých ranků nebo toho jestli opravdu má ten blog takovou návštěvnost. Utratí kredity a hotovo. Úplně všechny současné systémy v ČR jsou dost těžkopádné. U DirectoGlobal si musí inzerent hlídat jestli nekupuje zajíce v pytli. U Mlink se mě nikdo neptal jestli reklamu na stránkách od inzerenta chci + nemožnost si upravit kód. Adwebio sice všechno hezky hlídá, ale čtvereček si uděláte jen jeden grafický a jeden textový, který stejně je větší než původně má být.

Prostě systém, který by naprosto vyhovoval blogerům a zároveň inzerentům tady není a co jsem koukal do karet několika projektů co se připravují tak ani nebude.

Otázkou je jestli pak nebude nejjednodušší si prostě udělat ten widget sám. Když se inzerentovi blog líbí, tak klikne na prázdný reklamní čtvereček. Nahraje svůj obrázek. Po odsouhlasení reklamy blogerem zaplatí na paypal a reklama se začne zobrazovat. Hmm když nad tím přemýšlím nevidím nikde žádný technický problém, k čem utedy reklamní systéme? Reklamní systémy budoucnosti totiž také poskytnou zpětnou vazbu. Občas by se hodilo, aby inzerent okomentoval reklamu. Jestli se mu vyplatila. Jestli splnila jeho očekávání. Za kolik by jí případně byl ochoten prodloužit. A spoustu dalších otázek co mi vrtají stále hlavou. Navíc velcí inzerenti nemají čas. Chtějí zaplatit třeba max 300Kč/měsíčně na blozích se zaměřením SEO, registrace do katalogů, SERP s návštěvností minimálně 700 lidí den. Reklama musí být vidět hned po načtení stránky. Filtr mu vyjede 100 blogů. Zaškrtne si 20 nejnavštěvovanějších dá mass pay a je pro něj hotovo. Nemusí se starat o to jestli mají takovou návštěvnost nebo jestli vůbec zobrazují reklamu. Přece to je povinost každého systémů se o tohle všechno postarat.

Sponzorské předměty

Kolem blogů se drží komunita a tahle komunita je na to hrdá. Pořádání soutěží o hrníčky nebo trička s potiskem je u nás celkem běžné. Koupit si reklamní předmět svého oblíbeného předmětu už taky využilo mnoho z nás. Ale co třeba zasponzorovat svůj blog tím, že si koupíte nějakou šílenost pro daný blog specifickou (nebo spíše blogera). Já by jsem mohl třeba prodávat USB disk s reproduktorem, který upozorňuje na končící aukce, které si nastavíte. Třeba /cenzored/ by mohl prodávat slovenskou pálenku se svým obrázkem. Ahyde angličáky jeho Aston Martina. Fandor svou miniaturní figurku která po zmáčknutí čudlíku odříká: “Mám je všechny” nebo “Do důchodu mi zbývá …”. Sice se jedná o nápady co jsem teď vymyslel, ale chtěl jsem tím hlavně ukázat, že budoucnost je příliš futuristická na to, aby jsme si mohli vůbec troufnout říct co bude.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Vize monetizace blogu v blízké budoucnosti”

  1. takže podle tebe bude v budoucnosti nejjednodušším způsobem jak se prosadit (nejlepší forma webu poměr čas/peníze) blog?

    1. grim: bude to ideální brigáda pro lidi, kteří už něco umí a jsou v tom dobří, ale potřebovali by si přivydělat. Ono odborné blogy se můžou stát zdrojem know how a zkušeností za které se jinde platí penězi (kurzy, knížky) nebo časem (učení se z chyb). Co se týká firemních blogů tak ty už jsou i dnes samozřejmostí a suplují v podstatě novinky.

  2. Ty reklamní čtverečky (125×125) se již teď stávají čím dál tím více oblíbenými. Myslím, že v budoucnu budou v reklamě vést. Je to i mnohem lepší než klasické bannery (468×60), ten je až příliš velký, do menu se těžce narve…

  3. Tak ja dufam ze tie PR clanky sa rozbehnu este viac, aby moj JAHL pekne ponukal riesenia pre majitelov bogov a stranok ako aj pre inzerentov. Co viac si priat :-)

  4. Jak jsem si přečetl odstavec o sponzoringu, tak mi na mysli vytanuly Hulánovy články. :)

  5. Ta myšlenka, že není potřeba reklamní systém a inzerent si může koupit reklamu přímo na blogu je sice pěkná, ale nevím jestli je realizovatelná. Jak se tu psalo o velkých inzerentech, kteří chtějí jen utratit max 300Kč/měsíc za blog, tak by museli procházet x blogů a po jednom klikat. Reklamní systém má tu výhodu, že sdružuje hodně webů a inzerent má vše na jednom místě, nemusí tedy nic dohledávat, když má reklamní systém pěkné statistiky návštěvnosti, ranků apod. To snad jedinná výhoda dnešních rekl. systémů, že se tam koncentruje vysoké množství webů a inzerentů.

  6. O tom widgete si myslím, že je to dobrý nápad. Len treba niekoho kto sa toho chytí a spraví to …. Najlepšie aj z tou spätnou väzbou kde sa po skončení reklamy bude dať napísať ako bol spokojný.

  7. Ja vidim v PR clancich obecne velkou budoucnost nejen v ziskani tematickeho odkazu ale dalsich prvcich nejake naznaky , ktere se pokousime implementovat budou na http://www.clanky.eu

Comments are closed.