Google si s aktualizací GPR přivstal

google.pngTak proběhla další aktualizace GPR. Tentokrát se nejedná o žádný minipřepočet, ale opravdu aktualizaci. Už ta poslední byla nějak brzo. Ta (asi) včerejší ještě dříve. Nějaké významnější pohyby jsem nezaznamenal. Jen pár minisites a MFA poskošilo nahoru. Penalizace za directoglobal stále přetrvává. No co se dá dělat. Ty 2 body budu muset oželet.

Takže máme za sebou poměrně rutinní informaci a teď tomu přelijeme trochu šťávy…

Proč aktualizace tak brzo?

Na internetu koluje několik mítů. Mezi ty nejzajímavější patří příprava na vylepšení google page ranku. Samotná koncepce GPR má problém, že je zastaralá. Nedokáže si poradit s hromadným nákupem odkazů (řeší to GPR penalizací), lidé odkazují nejen na to co se jim líbí, ale také na to co se jim nelíbí nebo je šokuje (řeší se nofollow). Problém je, že tohle tyto opatření nabourávají kompletní strukturu GPR. Pokud silný web prodává na hlavní stránce pár odkazů formou reklamy a dostane penalizaci, všechny odkazy i na zajímavé a nové projekty oslabí. Samozřejmě to silným webům je ukradené, protože prodávají reklamu kvůli návštěvníkům ne kvůli svému GPR a nějaké označování reklamy nofollow prostě dělat nebudou. S rozmachem nofollow se také dostává do problému celkové globální GPR. Prostě se postupem “odpařuje” z interentu, což se dá řešit jedině tím, že spočítáte všechno “odpařené” GPR a rovnoměrně jej rozdělíte mezi všechny stránky na internetu. Tímto se zalátovaly třeba díry po smazaných doménách nebo neexistujících stránkách. S tím jak vývojaři webovích aplikací přebírali zodpovědnost za developery a odhadovali, které odkazy budou nofollow (WP komentáře apod.) rostl i počet “odpařeného” GPR, který se musel přerozdělovat. Je nutné teda změnit přístupy. Teď se to prostě jen uvádí do provozu.

Když je GPR k ničemu proč jej nezruší?

Tuto otázku slýchávám pořád. Všichni říkají, že GPR narozdíl od SRANKu nemá na SERP žádný vliv tak proč existuje? Aby jsem pravdu řekl tak nevím. Osobně si myslím, že GPR je v součanosti jen vedlejší produkt důležitějšího přepočtu, který vliv na SERP má. Možná v tom bude i jistá dávka selfpromotion pro google. Potřebuje, aby se o něm, SEO a GPR mluvilo. Vezměte si jen kolik lidí o GPR píše.

GPR a DirectoGlobal?

Stále penalizace. Google ještě neustoupil. Podle pár pokusů co jsem udělal není chyba v odkazech na directoglobal. Spíše bude vadit ten javascript.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Google si s aktualizací GPR přivstal”

  1. Nějaká klidná aktualizace. Na svých webech nemám žádné změny :(

  2. To se ještě projeví neboj, nebo se to na celém světě odehraje během minutky? :)

  3. Někdo se srovnává podle velikosti přirození, někdo podle velikosti dekoltu a domaineři zkrátka podle velikosti GPR :) Na velikosti sice nezáleží, ale víc je zkrátka víc :)
    To je asi jedinej užitek GPR :)

  4. Prave dnes mi byla odstranena “directo” penalizace… respektive nic jsem nemenil krom odstraneni Directa a dnes jsem se dostal z PR2 na PR4..

Comments are closed.