Pomlčka vs vyhledávače

pomlckaDebata o pomlčkách v doménách je dlouhá a většinou končí jen závěrem, že pomlčku používají pouze ti, kteří nemají na bez pomlčkovou verzi, anebo chtějí jen ochránit svou značku. Pravdou je, že pomlčky do hi end doménového jména prostě nepatří. Ne všichni, ale vlastníme eshop s rozpočtem na doménu v řádech stovek tisíc korun, anebo prostě potřebujeme jen něco na jednoduché minisites nebo MFA. V podstatě je pomlčka pro vyhledávače daleko menší zlo než e nebo i předpona. Vlastně ona ta pomlčka vyhledávačům i vyhovuje. Oba majoritní vyhledávače u nás seznam i google dokáží rozdělovat spojená slovníková slova v názvu domény, bez větších problémů. Je pravda, že google je před seznamem o krok napřed, alespoň co se týká IDN domén.

Než se vrhneme na konkrétní příklady, kdy který vyhledávač boduje ujasněme si proč by vlastně měl vyhledávač pochopit co je v názvu domény. Na první pohled jsou to jednoznačně SEO body. Pokud je v doméně hledané slovní spojení je pravděpodobné, že také bude o tématice doména pojednávat. Ve spojení s onpage faktory tak můžeme získat poměrně slušný základ, který u né moc konkurenčních frází může vést až do TOP 10 v daném vyhledávači. Navíc v budoucnu se dá očekávat, že on page faktory budou hrát stále větší a větší roli, protože odkazy jsou prostě příliš snadno koupitelné. Další důležitou roli hraje i psychologie při výběru odkazu na který klikneme. Google i seznam autoamticky dávají část domény, která obsahuje klíčové slovo, tlustě. Možná si říkáte, že zas až o tolik nejde, ale najdou se lidé, pro které je každý klik utrpením a tak zkoumají všechny aspekty náhledu, který jim vyhledávač naservíruje. Navíc podvědomě vnímáme tlusté písmo jako důležité. Bouhžel nemám po ruce žádnou studii na tohle téma, celkem by mě ale zajímala.

Teď přejdeme už ke konkrétním příkladům jak si který vyhledávač poradí s pomlčkami v doménách.

google_logo_small.gifGoogle je na tom jak už jsem psal velice dobře. Dokáže v IDN doméně vidět co opravdu znamená. Například takhle si poradá s IDN doménou Itálie.biz (xn--itlie-yqa.biz) výsledek google. Jak vidíte neměl s tím žádý problém. Ale zpět k tématu. Pokud si u google nejste jistí jestli dokáže pochopit dvouslovnou doménu. Zkuste mu to do vyhedávání napsat rovnou. Podle toho co vám nabídne si můžete udělat představu jestli to pochopil anebo ne. Například pro zajezdyitalie vám nabídne jako alternativu zajezdy italie (můžete odzkoušet zde). Očividně s tímto termínem problém nemá. Pokud se navíc objeví kolem dokola správná reklama adsense máte už vlastně vyhráno.

Když jsem budoval své MFD. Registroval jsem volné domény zajezdy-stát nebo dovolena-stát. V prvním balíčku jsem registroval i doménu pro Černou horu. Nějak jsem nepřemýšlel a vznikla mi podivná doména dovolena-cernahora.info. Tedy doména kde by měly být celkem pomlčky tři. Zajímavá ale je jak se s ní jednotlivé vyhledávače popraly. Google to zvládnul bezchybně a v doméně poznal 3 slova (můžete odzkoušet zde).

seznam.gif Seznam udělal za poslední roky velký kus práce a s prakticky se dotáhl na google. Výjimkou jsou IDN domény, které zatím nezvládá, ale vzhledem k tomu, že se jedná o český vyhledávač a .cz domény si o IDN mohou nechat jen zdát tak není moc co řešit (test na IDN si můžete zkusit zde). Co se týká testování jestli porozumí seznam dvouslovné doméně nerozdělené pomlčkou tak si to můžete odzkoušet stejně jako u google (test zde). Nenasazuje ale reklamy.

Teď se opět vrátíme zpět k testu s černou horou. Zatímco google se nenechal jednou chybějící pomlčkou obelstít seznam druhé slovo nerozezná (důkaz zde).

Takže nějaký ten souhrn nakonec:

  • vyhledávače nemají problém s většinou standartních slov v doméně, pro jistotu si to vždy můžete otestovat
  • pokud do domény dáváte pomlčky tak všude, ať nedopadnete jako já
  • jestli děláte minisites (hlavní zdroj návštěvnosti vyhledávače) a přemýšlíte o předponě e nebo i, šáhněte raději po e- nebo i- variantě.
  • v zahraničí je pomlčka brána jako největší zlo. Pokud budete obchodovat na anglických forech tak se připravte na to, že o pomlčkovou doménu nebude velký zájem. U nás je situace jiná.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Pomlčka vs vyhledávače”

  1. “jestli děláte minisites (hlavní zdroj návštěvnosti vyhledávače) a přemýšlíte o předponě e nebo i, šáhněte raději po e- nebo i- variantě.”
    Nesuhlasim. Ak ide o vyhladavace samotne, nie je vobec nutne tam klucove slovo mat. Ak ide o navstevnikov tak je to v podstate tiez jedno a plati cim je domena kratsia tym lepsia, takze radsej vyuzijem e, i ako nieco-nieco-nieco; nieco-cz.com, pripadne ine krokolomne varianty. No a ak ma ist o MFA tak tam je uz to uplne fuk, pretoze nejde ani o znacku ani o samotne vyhladavace len cisto o pozicie.

  2. Rypi: Lidé tam tu pomlčku nezadají, zapomenou ji. Proto domény vždy bez pomlčky. Pomlčka je zlo.

  3. Myslim, že v dnešní době hraje klíčový slovo v doméně tak malou roli, že není potřeba ho tam vermomocí za pomoci pomlček cpát :-).

  4. tak verze bez pomlčky je samozřejmě taky, ale s pomlčkou se mi líbí více…

  5. no ja mám dómenu trojznakovú ale hlavný obsah mám na subke. s kamošmi si tam hostujeme, otvárame projekty a keď budeme z toho mať niečo zarobené, tak kúpime bezpomlčkovú dómenu lepšiu pre naše projekty. ale s tím, že google má problém s pomlčkou nesúhlasím. na dómene e-f.sk som mal kedysi cez 3300 unikátnych ľudí denne (boli to online filmy a serialy) 2300 ich bolo z google a ostatné z ostatných zdrojov. teda pochybujem, že by to google bral nejako zle ale samozrejme, ne výhodnejšie ak je v linku nejaké podstatné kľúčové slovo :-)

Comments are closed.