Google Sandbox – mýtus?

Ačkoliv je tento pojem mezi SEO veřejností dost známí a na půdě SEO odborníků se probírá skoro pořád tak sem o něm dlouhou dobu ani netušil. Nepatřím mezi SEO odborníky, ale o něčem takovém by jsem určitě někde měl slyšet. Nikdo se ale nezmínil. Hodně lidí považuje tento pojem za mýtus.

Co je to Google Sandbox?

Nejpřesnějším překladem do češtiny by bylo asi “Pískoviště kde si můžou dětičky hrát”. Pokud google spozoruje u nových domén nepřirozené aktivity, je doména na určitou dobu umístěná na pískoviště. Zde je pak penalizovaná ve vyhledávání. Penalizace jí zarazí hluboko do propadliště google výsledků. Avšak neděste se. Stále pokud někdo hledá velmi konkrétní informace, které jsou pouze u vás (zvláště celé věty a česky) , tak vás prostě najde.Pískoviště není ban, je to jen penalizace na určité časové období.

Jak dlouho si musím hrát na pískovišti?

Prošel jsem několik stránek a testů. Většina se shodla na době 3 – 16 měsíců.

Co mě na pískoviště dostane?

Pokud jsem dobře pochopil testy a teorie tak je to přirozený obranný mechanizmus, který má poznat umělé zvyšování počtu linků. Například podle searchenginegenie.com je jistou cestou do sandoboxu například výměna pomocí recipročních linků. Další jistou cestou je nákup linků všeho druhu. Pokud bychom tedy vzali v úvahu původní myšlenku tak jakýkoliv odkaz, který není vytvořený přirozeně v textu stránky by měl být špatný. Odkazy v článku jsou tedy OK, ale odkazy v patičce už ne.

Jak se pozná že jsem v Sandboxu?

Následující seznam metod je ze stránek searchenginegenie.com:

1.) Nejlepší metodou je prý do vyhledávání přímo zadat allinanchor: keyword1 keyword2. Pokud se vaše stránka zobrazí pro allinanchor: search, ale už ne pro klasické hledání jste na pískovišti.

2.) Porovnání s ostatními vyhledávači. Pokud si stojíté velice dobře například v Yahoo.com a MSN, ale v google je to bída, pak je velice pravděpodobn, že vaše stránky jsou na pískovišti.

Jak se dostat ze Sandboxu?

Nejlepší radou je se do něj nedostat. Masivní nepřirozený linkbuilding je pro dnešní dobu ale velice příznačný. Například služba backlinks nabízí odkazy z tématicky podobného webu z GPR 4 už od 6 USD/měsíc. Prostě sehnat prakticky přes noc stovky kvalitních linků pro ty co mají peníze dnes už není problém.

Pokud se dostanete do Sandboxu nepřestávejte s rostoucím počtem odkazů. Pokud se zastavíte budete tam déle. Show must go on :)

Podle některých teorii lze stránku dostat ze Sandboxu pomocí kvalitního odkazu z nějaké velké instituce jako .gov nebo .edu. Moc tomu ale nevěřím.

Další informace

– stránky starší března 2004 se nemohou dostat do sandboxu

– katalogy vás nemohou dostat do sandboxu

– sandbox je určen na vysoce konkurenční obory a efektivně se dokáže projevit pokud google pro daný termín vyhodí minimálně 2,000,000 výsledků, proto je také jeho existence v čechách tolik zpochybňována.

Slovo autora

Upřimně řečeno nevím jestli něco takového opravdu existuje nebo ne. Ale ani by jsem se nedivil pokud ano. Udělat složitější skript v PHP, který bude dokázat obsluhovat třeba 1000 domén, aktualizovat jejich obsah a navzájem je linkovat podle potřeby by bylo sice časově náročné a i těžké, ale vytvořit by to šlo. Jelikož o tom uvažuju, tak už to určitě existuje a někdo to udělal. Google proti tomuto potřebuje obranu. Majitele MFA a microsites mají nad ostatními výhodu. Mají stovky stránek, které mohou nový projekt podpořit pomocí pár kliknutí tak mohou vytvořit síť odkazů a stránka získá doslova přes noc obrovský náskok. Google je největší a nejmocnější vyhledávač na světě je nutné se nějak bránit. Možná i proto, mě ani nepřekvapuje že nějaký Google Sandbox existuje.

Odkazy a další informace

searchenginegenie.com – test zda a jak funguje google sandbox

poradna.net – slovenský článek o google sandboxu


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Google Sandbox – mýtus?”

  1. velmi zaujimave ctivo :) este by som doplnil ze u nas edu a gov domeny nemaju taku vahu ako je tomu v amerike alebo vo vyspelych krajinach. Co ma ale zaujalo bola myslienka ze takato domena ta vytiahne von.
    Podla mna hlavnym dovodom ze sa nevie ci existuje alebo nie je ten, ze skratka tato penalizacna cinnost je nepravidelna a neda sa dobre odsledovat

  2. Neni to uplne presne k tematu .. ale maji zahranicni backlinky vliv i na pozici na ceskych vyhledavacich? Nebo seznam, centrum atd. pocitaji (teda jestli vubec) jenom s CZ zpetnymi odkazy?

  3. Díky, to je asi nejobsáhlejší popis toho, co by mohl být ten proklatej Sandbox.

  4. Jak jsem rekl jiz nekolikrat, sandbox neexistuje. Tot muj nazor. Je to podle me jen tema o kterem se hezky mluvi, ale nejsou zadne dukazy.

    Doufam, ze nebudu za svuj nazor ukamenovan.

  5. Podle mě sandbox existuje. Google se prostě musí bránit tomu, jak mu pár tisíc největších MFAčkařů devastuje relevantní výsledky a nabourává algoritmus.

  6. BFLM: maju, ale nie taky ako stranky relevantne a v rovnakom jazyku, a to plati aj napriklad pre sk->cz a naopak

  7. Zajímavé info, přiznám se, že jsem o sandboxu nikdy neslyšel ale o určité penalizaci ze velké a nepřirozené množství zpětných odkazů ano.

  8. Posledni dobou jsem se o tyhle teorie moc nezajimal, ale co si pamatuju, bylo vzdycky jasny, ze neco takovyho existuje. Otazka vzdycky byla, jestli to Google dela zamerne anebo je to proste jenom trosku nestandartni chovani ve vypoctu. Ale nejsem si jistej, mozna kecam.

  9. Docela mi vadí, že google sám o sobě neposkytuje údaje, zda náhodou ta či ona stránka není penalizována, banována, či na pískovišti a popřípadě za co. Minimálně bych tohle info uvítal ve Webmaster tools nebo Google Analytics, kde by to bylo určitě velmi cenné. A ne se jen dohadovat “jsem skutečně na pískovišti?” apod.

  10. nj podľa mna to nemusí byť sandbox ale rozhodne je pravda že stránky sa penalizujú z vyhľadávania (z čoho by sme ich potom mohli pridať do sandboxu, keby sme boli google a naozaj by bol) takže je možné, že existuje alebo aspon niečo veľmi podobné

  11. Prave empiricky overeno…

    Novy web, spadl do sandboxu po par tydnech po pridani nekolika desitek neprilis informacne rozmanitych stranek. Pouze po implementaci adwords (utraceno asi 5 usd pri cpc 0.2 usd) web ze sandboxu vyletel na pozicich jako predtim. Ma to pry fungovat i pri nasazeni adsense.

    Zkusim adwords schvalne jeste stahnout, jestli mi to snova hodi do sandboxu.

    Google… takova nestranna firma :)

Comments are closed.