Google už začal přesouvat vhodné weby do Mobile First Index

Na konferenci SMX Munich odhalil John Mueller, který pracuje jako Webmaster Trends Analyst ve Švýcarské pobočce Google, pár novinek ohledně dlouho chystaného Mobile First Indexu Google. Mobile first index je považován za jednu z největších změn v Google. Bude se jednat o speciální index či výběr stránek, které se budou zobrazovat ve vyhledávání na mobilních telefonech. Někteří to označují za další Google pro mobilní telefony, kde prostě musíte být.

O tom, že jste v mobile first index bude informování

Když bude váš web zařazen do nového indexu pro mobilní telefony, tak o tom dostanete informaci prostřednictvím Google Search Console (dřívější Google Webmaster Tools).

Google už s přidáváním začal, prozatím však ještě nikomu zpráva nebyla poslána. Ovšem můžete podle signálů z GoogleBota poznat že se něco děje. Například zvýšenou aktivitou mobilní verze GoogleBota.

To můžete zjistit jednoduše – na jednom ze slajdů byl návod. Přidáte do stránky kód, který v HTML komentáři zobrazí prohlížeč návštěvníka. Pokud přijde mobilní GoogleBot a stránku zaindexuje, tak bude i v cache Google.

Na slidech z přednášky se objevil tento kód:

<!-- User-agent:
 <?php
 echo $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'];
 ?>
 -->

Když si jej dáte na web, který podporuje PHP, tak při zobrazení zdrojového kódu uvidíte s jakým prohlížečem se na něj dívat. Takže až na web přijde mobilní Googlebot, zobrazí se mu, že je mobilní GoogleBot a tuto informaci uloží i do indexu.

Stačí tedy počkát na přeindexování, dát do Google cache:vasedomena.tld a zobrazíte si zdrojový kód. Pokud tam uvidíte mobilního Googlebota, tak gratuluji jste v Mobile First Indexu.

Celý řetězec user-agent  Googlebota pro mobilní telefony by měl být:

Googlebot Mozilla/5.0 (Linux; Android 6.0.1; Nexus 5X Build/MMB29P) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/41.0.2272.96 Mobile Safari/537.36 (compatible; Googlebot/2.1; +http://www.google.com/bot.html)

Rozhoduje připravenost pro mobilní zařízení

Google hodlá další a další weby postupně do Google Mobile First indexu přidávat. To znamená takové, které jsou nejen responzivní, popřípadě používají AMP, ale také optimalizované pro mobilní zřízení (komprimované obrázky, bez agresivní reklam, správné vykreslování) – více info PageSpeed Insights.

Pozor na dvě verze webu

Na konferenci se objevila jedna důležitá věc. Google začne ve všem preferovat mobilní verzi webu. Takže pokud používáte odlišně značky v desktopové a mobilní verzi (jako příklad byl uveden alt tag u obrázků), tak to může být problém. Sice alt tag funguje po najetí myši na obrázek, kdežto u mobilu to nejde, ale Google tento alt tag využije. Tak pozor na to, obě verze webu by měly mít stejné značky.

Dobrý desktopový web je lepší než špatný mobilní

Tato věta zazněla na konferenci. Lepší než polovičatá práce na mobilním webu, který nemusí dobře fungovat je lepší vsadit na stávající desktop, zvláště pokud máte unikátní obsah. Ten Google zobrazí i z webu, který má na mobilech problémy.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Google už začal přesouvat vhodné weby do Mobile First Index”

  1. To by mohl konečně vypadnout speedtest net který je naprosto mobile unfriendly :-)

Comments are closed.