Podle Mozilla za ztrátu podílu na trhu mohlo vyhledávání Yahoo a proto se vrací ke Google

Před třemi roky oznámily společnosti Mozilla a Yahoo spolupráci. Yahoo se stalo přednastavené vyhledávání v prohlížečích Firefox pro americký trh. Nedávno však vyšla zcela nová verze Firefox (Quantum), která překvapila nejen svým výkonem, ale také návratem ke Google. Samozřejmě mateřské společnosti Oath (Verizon) se to nelíbí a chce Mozilla žalovat za porušení kontraktu.

Mozilla jako důvod uvádí slabé výsledky vyhledávání, bez snahy Yahoo na nich zapracovat. Místo toho, aby se snažili dlouhodobě zlepšovat kvalitu vyhledávání, tak se Yahoo zaměřuje na krátkodobé vydělávání peněz a zvláštní události jako olympijské hry anebo prezidentské volby. Uživatelé si také stěžovali na nerelevantní reklamy, agresivní opravu vyhledávaných frází, nekvalitní či podřadné výsledky, obsah odpovědí a základy pro spuštění konkrétního obsahu (pod tím posledním nevím co si představit).

Mozilla se to snažila tyto problémy s Yahoo řešit už v roce 2015, ale údajně se to nikam neposunulo. Podle Mozilla vedlo špatné vyhledávání přes prohlížeč ke ztrátě podílu na trhu ve prospěch Chrome. Yahoo protiargumentuje, že to bylo nedokonalostí prohlížeče a uvádí třeba problém s rychlostí. Takže teď se oba perou a vytahují kostlivce :)

Závěr

Osobně stále na většinu věcí používám IE a tam vyhledávání nefunguje, tak to nemůžu posoudit, ale je pravda že ve Chrome se u mě projevuje lenivost a nechodím už na Google – všechno hledám přes adresní řádek, to samé na mobilu s Android. Nová generace internetových uživatelů už na to bude jistě zvyklá.

Otázkou je nakolik přisuzují kvalitu vyhledávání prohlížeči. Myslíte že by si BFU vyměnit třeba Google Chrome za Seznam prohlížeč jen kvůli výsledkům vyhledávání? Nakolik může být tato funkce podstatná a spojovaná se samotným prohlížečem?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup