Ga’s al Rhul odpovídá na vaše dotazy II.

Dostal jsem dotaz zdali ještě Ga’s al Rhul žije. Samozřejmě! Průměrný křeček se sice dožívá 2 – 3 let, ovšem SEO křečci si prodlužují život linkbuildingem a profesor v oboru Mastery in dark art of SEO tak je zřejmě už teď nesmrtelný. Ale do už o Ga’sově soukromí. Dneska zodpoví vaše otázky, které se mi nahromadili v emailech a nemohl jsem je zodpovědět…

Pokud by jsi měl zvolit jeden druh linkbuildingu, který by to byl?

Největší sílu ti mohou v budoucnu poskytnout ti co jí právě teď potřebují nejvíce.

Volný překlad – Najděte si charitativní weby, které zveřejňují seznamy dárců na stránkách. Přispějte jim anebo domluvte spolupráci. Rádi vám vyjdou vstříc. Například za věcné dary, pomoc s opravou webu, propagaci můžete získat i PR článek. Na weby neziskových organizací vedou velmi kvalitní odkazy z webů státní správy. Je to velmi kvalitní zdroj linkjuice. Zvláště lokální, které mají podporu radnice, místních novin atd.

Co je největší chyba při linkbuildingu?

Jsou lidé, které dobře známe, ale na jejich jméno si nevzpomeneme.

Volnější překlad – Hodně lidí se zaměřuje na tvoření odkazů s určitým klíčovým slovem. Chtějí se dobře umístit ve vyhledávačích, což je cílem, ale zapomínají už tvořit odkazy se značkou. Vaší prioritou by mělo být propagovat značku a dostat jí do podvědomí. Různé reklamní články co budou tlačit na SEO a klíčová slova, mohou vytlačit téma značky. Pokud to podceníte, může například konkurence inzerovat na vaší značku. Pak případný zájemce uvidí ve vyhledávání reklamu konkurence, a váš web třeba až na druhé stránce, protože zájemce značku nezadal správně.

Hodně se mluví teď o UI, co je takovou opomíjenou chybou, kterou dělají všichni?

Důležité poselství musí být nejen v dobrých rukou ale i dobré schránce.

Trochu více volnější překlad – Tlačítka pro sdílení jsou často zastaralá. Dali jsme si je na stránky před mnoha lety. Často zdržují nahrávání a zpomalují nahrávání obsahu. Trpí také na svou neresponzivnost v mobilních zařízeních, což je dnes velmi velký problém. Neumí se přeskupit pod sebe a rozhodí na mobilech s menším rozlišením celou stránku.

Nejlepším je vytvořit si vlastní tlačítka i řešení pro sdílení, které nezpomaluje načítání stránek a dokáže, zapadne do designu a přesto upoutá pozornost.

Vyplatí se sledovat konkurenci?

Nejvíce času potřebuje tvá práce, ale někdy je třeba zjistit, co děláš špatně.

Asi už moc volný překlad – Konkurenci sledujte, teprve když už nemáte nic lepšího na práci anebo jste se zasekli. Využijte nástroje na hledání a analýzu zpětných odkazů. Můžete objevit nějaká tajemství, která objevili náhodou anebo investovali spoustu času. Například zjistíte, že si pravidelně nakupuje reklamní články za pár korun na webech studentů, diskutuje na malých fórech apod. Tohle je také cesta k broken linkbuildingu.

Kde hledat inspiraci na onpage optimalizaci, pokud už vše mám?

Spokojený musí být ten, pro koho práci děláš i když podivný vkus má. Přesto dbej na účel práce své.

Nejvolnější překlad – Pokud chcete zdokonalovat své stránky, tak následujte doporučení Google. Tedy Google Pagespeed Insights a Search Console. Niko neříká, že jsou vždy správná anebo dokonalá, ale chcete li se dobře umístit ve vyhledávání Google, tak proč nezačít u dat, které používá i on sám. Vaše denní rutina by měla obsahovat kontrolu Search Console jestli se tam neobjevil nějaký problém a samozřejmě jej i řešit. Pokud chcete zlepšovat onpage, tak zkuste Google Pagespeed Insights.

Onpage by ale nemělo být jen o SEO. Je třeba sledovat i návštěvníky. K čemu vám bude zvýšení návštěvnosti o 5 % z vyhledávačů, pokud vám vzroste bounce rate o 15 %? Najděte si čas i na optimalizaci onpage pro své návštěvníky. To platí také o textech. Pro SEO je důležité dát do nadpisů klíčová slova, ale někdy prostě více prodává otřepaná fráze.

Závěr

Věřím že další rozhovor s Ga’s al Rhulem bude dříve než za 4 a půl roku :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup