Jak se dívají lidé na blokování blokování reklam

Začátkem roku se hodně mluvilo o blokování reklam, teď toto téma celkem utichlo. Převážně větší zpravodajské weby nasadily nějakou formu ochrany. Nejen na Twitter sem našel pár reakcí k tomuto tématu a napadlo mě z toho udělat takový souhrn, jak se na to dívají běžní uživatelé internetu. Přeci jen spousta z nás, kteří tvoří obsah o nějaké ochraně minimálně na okamžik zauvažovala.

Převážná část diskuze se vede o popup oknech, které upozorňují na zapnutý adblock. Lišty se většinou moc neřeší, protože nejsou tak otravné. Samozřejmě pokud vyskočí nahoře lišta s žádostí o vypnutí AdBlock a dole EU lišta o souhlasu s uložením koláčků, tak už je to na pováženou, zvláště na mobilních zařízeních.

Lidé jsou rozděleni na dva tábory. Jedni považují používání AdBlock za své právo stejně tak i vidět obsah. Druzí tak nějak podvědomě chápou, že používání AdBlock je může připravit o pohodlné čtení obsahu. S tím souvisí i ochota používat whitelist. Buď jej použít chtějí anebo ne.

Ti co AdBlock nevypínají

Většinou se jedná o celkem militantní lidi, kteří udělají cokoliv jen aby se mohli podívat na obsah bez vypnutí AdBlock. Mezi nejkurióznější mi přijde:

  • Neustále refreshování stránky a snažit se vychytat okamžik mezi zobrazením obsahu a varovného popup okna, aby mohli přerušit načítání.
  • Po načtení obsahu i s varováním dát CTRL + A a  CTRL + C obsah zkopírovat a  CTRL + V vložit do Wordu.
  • Whitelistování pouze webů pro dospělé, protože obsah tam je příliš náročné najít jinde. Respektive není čas hledat jinde :)
  • Naučili se používat developerské nástroje v prohlížečích, procházet kód a mazat popup okna při každém načtení.
  • Využívají několik doplňků na blokování reklam naráz + nevadí jim, že některý nainstaluje lištu do prohlížeče.

Další zajímavosti:

  • Jako nejčastější argument proč blokovat reklamu se uvádí sledování třetí stranou a malvertising.
  • Za nejlépe odolný web proti doplňkům blokování reklam v diskuzích je považován Forbes.com.
  • Někteří uživatelé jsou natolik znechuceni nefunkčním rozšířením na blokování reklam, tak že jej okamžitě nahradí jiným.

Ti co AdBlock vypnou

V diskuzích jsou cílem negativních komentářů, většinou že jsou zbabělí. Samozřejmě jim je sděleno jak je bude někdo sledovat přes reklamu třetích stran (což je celkem pravda).

Z dalších zajímavostí:

  • Lidé dávají na whitelist převážně weby, které mají zajímavý obsah. Tady unikátní, nedostupný jinde anebo psaný specifickým autorem.
  • Popup je největší zlo. Lidé za něj nedávají druhou šanci, radši zkusí jednu z militantních věcí (viz. výše).
  • Za popup je považováno i okno se žádostí o sdílení anebo přihlášení k odběru emailů.

Závěr

Blokovat obsah pro ty, kteří mají blokátor reklamy není dobrý nápad. Odrazuje to nové uživatele a stávající může znechutit.

Upozornění na blokování reklam je považováno za agresivní akt, pokud k němu dochází takovým způsobem, že je omezen obsah (popup).

Překvapivě reklama, která dokáže obejít blokátor reklam není brána jako negativní prvek webu. Na vině je vždy daný blokátor reklamy. Samozřejmě s výjimkou popup okna.

Zdroje a diskuze


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Jak se dívají lidé na blokování blokování reklam”

  1. Pekny clanek k diskuzi. Znam obe strany barikady. Adblock mam roky, s webem uz si take chvili hraju a nakonec jsem na devote365.cz popup nasadil. Vychazel jsem z vlastni zkusenosti a jednoduche rovnice. Pokud me nekdo pozada o vypnuti adblocku, asi k tomu ma duvod a jako inteligentni stredoevropan o tom premyslim a kde to mam rad i whitelistuji. Ten kdo to neni ochoten udelat a ani se nad tim nezamysli si zadny obsah (pro nej) zadarmo nezaslouzi! Na webu jsme tedy nasadili plugin a zjistili, ze asi 8% lidi jede s adblockem. Rekl jsem si, ze si prace vsech redaktoru vazim, takze budu radeji bez 8% absolutne nemonetizovatelnych lidi, nez rozdavat zadarmo.

    Nemonetizovatelnych… kdyz si ani nenecha zobrazit reklamu, poskytne email? Nakoupi? Nasdili?

    Takze na nasi vyzvu si adblock deaktivuje par lidi tydne, ale vzdy kdyz to vidim ve statistice, mam radost. Navstevnost, stranka na navstevu ani cas straveny na strance se nezmenili nijak negativne…

    Po zavedeni popupu se zvedly trzby z adsense… ten kdo da na whitelist a roky nevidel reklamu si u vas proste klikne :) nema reklamni slepotu .

    Pokud nepouzivate popup, zavedte! Doba ZADARA je nastesti od ’89 pryc. M.

  2. Když někdo umí obejít blokátor a zobrazit informaci “zlý uživateli blokátoru”, proč místo toho tímto postupem nezobrazí reklamu?

    To jsem nějak nepochopil :)

    1. Já to zkoušel jako popup místo varovné zprávy, bylo z toho celkem dost prokliků :)

      1. to je fakt no, ale pro tyhle pripady tam dát nějakej affill klidně všude stejnej blokuješ reklamu dosteneš popup s reklamou :D nebo s placenym PR článkem ;)

  3. whitelistovanie by som pouzival casto, ale potreboval by som podrobnejsie nastavenia ako len vypnut/zapnut adblock. potreboval by som vypnut zapnut konkretne filtre. takze by som blokovanie malwaru, socialnych nezmyslov, sledovania, velkych reklam nechal zapnute a povolil by som rozumne neintrusivne reklamy. mozno taka moznost je, ale kym to nieje na jeden klik….

  4. Já jsem devoloper, provozovatel a i čtenář webů :-) Takže mám na to pohled ze všech stran. Z pohledu provozovatele vidím jak adblocky dost snižují příjem z adsense a ne vždy se daří výpadek nahradit. Na každý web se nehodí obsahová inzerce a tak to vede pouze k jednomu. Provozovatelé hledají jakýkoliv způsob jak navýšit návštěvnost (jistě, část z nich chce jít cestou kvality, ale to je drahá cesta). Jednu cestu reprezentuje u nás bulvár extra, který je schopen na jedno téma za den udělat deset článků s víceméně opakující se informacemi. Čímž si samozřejmě navýší návštěvnost a tím i příjem. Druhá cesta je častější a klienti žádají automatizaci. Chtějí do svých webu zaintegrovat načítání všeho možného, od volných míst až po slevy. O této cestě si myslím že bude čím dál tím častější. V zahraničí se s úspěchem testují roboti co napíšou např. sportovní článek a to bude dle mého lék blokátory reklam. Vydavatelé ušetří na lidech protože část obsahu bude dodáván automaticky.

  5. Popup je i žádost o mejl, nabídka newsletteru, žádost o lajky na FB atd. – prostě otevřu web, vyskočí na mě nějaký krám. Na PC jsou často šikovně schované křížky na zavření nebo rovnou nefungují, na mobilu škoda slov. Ano, toto uživatele bezmezně štve. Jasně že je to super účinné. Ale má to následky právě v rozmachu blokování reklam.

    Provozuji řadu webů, používám whitelist. Ovšem praktiky vyskakovacích oken či webů vytapetovaných reklamou se mi prostě hnusí. Jde to i jinak, jen by to jaksi vyžadovao víc práce. Ono je jednodušší scrapovat obsah a reklamu podsouvat mezi něj, abych uživatele oblbnul a omylem kliknul. Vytvářet vlastní kvalitní obsah a hledat řekněme slušné způsoby monetizace je pro většinu webů a médií příliš pracné.

  6. Také blokuji reklamy a používám Adblock a mám zakázané cookie na všech webech. Adblock ten je super, na službách google(youtube, překladač, mapy atd)mě začalo vadit neustálé potvrzování nějakých nesmyslů formou vyskakujících formulářů a tak jsem zakázal cookie a pomocí Adblocku ještě ručně pomocí příkazu Blokovat reklamu na této stránce vyčistil obrazovku od nepotřebných věcí(loga Google, youtube, nápovědy, přihlašovací ikony atd) a mám stránku ořezanou a čistou, načítání je také o dost rychlejší.

Comments are closed.