7 z 10 lidí chce zrušit dark web

Dark web, je anonymní část internetu, která je přístupná jen přes speciální prohlížeč. Nejznámější je TOR (stačí stáhnout prohlížeč Tor Browser). Konkrétně TOR byl vytvořen za účelem podpory svobody. Jednak kdokoliv může na dark webu anonymně zveřejnit jakýkoliv obsah a nemusí se bát, že tento obsah bude cenzurován a také díky TOR můžete anonymně surfovat po “klasickém” internetu. Bohužel toho většina lidí také využívá k prodeji drog, zbraní a materiálu se zneužíváním dětí atd. Právě díky tomu si velká část veřejnosti myslí, že by měl být zrušen.

Kanadské Centre for International Governance Innovation (CIGI) provedlo průzkum v 24 zemích, kde oslovilo 24.000 respondentů s otázkami kolem dark webu. 71 % ze všech respondentů se vyjádřilo, že by měl být zrušen, protože jej považují za neužitečný, špatný a nebezpečný.

Argument, že je důležitý pro udržení svobody slova a prosazování lidských práv ve světě tazatelé neberou, protože cena za to je příliš vysoká. Na jedné straně vah jsou disidenti, aktivisté a whistleblowerři, kteří bojují za svobodu a upozorňují na korupci. Na straně druhéstojí hackeři, prodejci zbraní, drog a organizované skupiny, které prodávají zneužívání dětí. Pokud si má většina tazatelů mezi nimi vybrat, tak volí zrušení dark webu.

Největší odpor vůči dark webu je v Meximu a Indonésii, kde je pro zrušení 4 z 5 dotázaných. U technologicky vyspělých zemí a těm kterým záleží na svobodě slova to není však o moc lepší. Ve Švédsku a Hongkongu by dark net zrušilo 61 % respektive 62 % dotázaných. Obecně země, kde není moc bezpečno (Indonesie, Indie, Mexiko) se staví proti dark webu nejvíce.

Zvláště teroristické útoky oslabují pozice dark webu i v zemích, kde jsou lidé více otevření svobodě. Například průzkum mezi Francouzi ukázal, že až 76 % je pro zrušení a tato procenta stále rostou s tím jak se nad Evropou snáší hrozba dalších útoků. V médiích se často také vyskytují zprávy, že teroristé komunikují právě přes dark web, popřípadě zde shání zbraně. Stačí pak v Evropě další teroristický útok a svoboda slova na dark webu se stane pro mnoho lidí jen výmluvou. Dark web a zvláště TOR to nebudou mít v budoucnu rozhodně jednoduché.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “7 z 10 lidí chce zrušit dark web”

  1. Děkuji za článek o něčem, co jsem vůbec nevěděl, že existuje i za tip na video.

  2. Čistě teoreticky: Jak lze zrušit dark web?
    Předpokládám, že když se zruší nějaký server na kterém je nelegální obsah, tak během chvíle vzniknou další.

    1. Za server musíš platiť, pravidelne aktualizovať… – to sú všetko veci, cez ktoré polícia reálne chytá administrátorov problematického obsahu. Ak ťa chytiť nevedia, stále môžu použiť obyčajný ddos útok. Takže pokiaľ máš obsah, po ktorom idú tajné služby a pokiaľ z toho nemáš nejaký seriózny zisk, skôr či neskôr ťa to baviť prestane.
      V tomto kontexte sa mi viac pozdáva menej známy (ale rovnak vyspelý) Freenetproject, ktorý decentralizovane rieši aj distribúciu obsahu. Takže odpadá nutnosť nejako tajne platiť za server, nemáš hacknuteľný server a ddos v princípe zlepšuje dostupnosť ddos-ovaného obsahu.

      Ale ono je to v princípe jedno. Drvivá väčšina ľudí darknet web nepoužíva a reálne nepredstavujú hrozbu pre štát. Teroristi si medzi štyrmi očami dohodnú kódové slová a potom môžu kľudne diskutovať cez Facebook chat.

  3. Ono taky záleží na tom, kdo takový průzkum provádí.

    “Měl by být zrušen internet, na kterém se prodávají drogy, děti a objednávají vrazi?”

    vs.

    “Měl by být zrušen internet, na kterém vás nemůže sledovat vaše vláda?”

    V obou případech výsledek průzkumu bude 90% vs. 10%. V každém případě ale opačně.

    Takže záleží na tom, kdo si ten průzkum nechal vypracovat a kdo ho platil.

  4. a kde je vlastne ten darkweb? skusal som v tor-e preklikavat nejake zoznamy takych webov. minimalne 90% z nich neotvorilo ani po nasobnych pokusoch a tie co sli boli uplne nezaujimave par strankove, vyzeralo ze skor podvody ako realne weby.
    jediny pekne fungujuci web ktory som svojho casu navstivil bol silkroad.

    1. Ta orientace na TOR mi taky dala celkem zabrat. Já jsme celkem zajímavé info našel na hidden wiki. Líbil se mi ten neutrální tón popisující či vysvětlující všeho co je mimo TOR zakázané.

Comments are closed.