Boti budou stát inzerenty 7,2 miliardy USD v roce 2016

Společnosti White Ops na konci roku 2014 odhadla ztrátu inzerentů, kvůli aktivitě botů za rok 2015, na 5 miliard USD. Nakonec to však bylo téměř 6,3 miliardy USD. Důvodem byla zvýšená aktivita botnetů. Pro rok 2016 se počítá ztráta dokonce 7,2 miliardy USD.

Detailní průzkum, kdy bezpečnostní experti hledali přítomnost aktivity botů, probíhal od října do září minulého roku. Celkem se  zúčastnilo 49 společností zprostředkovávajících online reklamu. Průzkum nakonec potvrdil přítomnost umělé návštěvnosti v 9 % případů. Velcí inzerenti jako je Playstation, Ford, Unilever, Dell, IBM anebo McDonalds přišli v průměru o 10 milionů USD na inzerenta.

A jak je možné, že je reklamní systémy nedokáží spolehlivě identifikovat bota? Jedná se totiž o zombie počítače ve velkém botnet. Majitel zombie počítače netuší, že se něco děje. Malware v počítači totiž dokáže nasimulovat naprosto reálné chování uživatele. Pokud si navíc provozovatel stránky rozhodne namíchat svoji návštěvnost s jen s menší příchutí botů, jen těžko to reklamní systém rozpozná. Inzerent si jen postěžuje, že příchozí návštěvníci méně nakupují. Což velké společnosti navíc při propagaci nových produktů ani nemusí sledovat. V takových kampaních jde hlavně o to, dostat do povědomí značku.

Navíc zombie počítač má často velmi dobrou historii. Jeho majitel může mít za sebou několik nákupů u známých značek. Bot poté prostě projde tyto značky, naplní košík a čeká na vhodnou reklamu, která vyskočí na stránce. Značky se pak v rámci remarketingu předhání, kdo dá nejvíce.

Jenomže jak s tím vlastně bojovat? Už samotná identifikace je velice náročná. Připomeňme, že White Ops je specializovanou firmou na odhalování podobných praktik. Mají bezpečnostní know how a týmy, které se věnují pouze tomuto.

A co potom až najdou potenciálního podvodníka? Potrestáte vlastníka webu na kterém dojde ke kliku? Dáte ban majiteli zombie počítače?

Závěr

Velké inzerenty tak netrápí už jen rostoucí podíl software na blokování reklam v prohlížečích, ale i velké botnety, jejíchž majitelé přišli na nový způsob jak si přivydělat. A obojí v roce 2016 ještě více poroste.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup