Máte na stránce prvky, které brání přístupu k obsahu? Google říká ne!

Určitě znáte nepříjemná popover okna, která vás vyzývají k zadání e-mailu pro odběr novinek. Popřípadě ještě horší variantu, kdy musíte několik vteřin trpět reklamu, než se konečně objeví obsah. Anglicky se tyto prvky nazývají interstitials a v připravovaném update Google algoritmu, který má za cíl ovlivnit výsledky pro mobilní zařízení, jsou považovány za negativní faktor. Ovšem Maile Ohye z Google oznámila na konferenci SMX Advanced, že se bude tato změna týkat i tabletů a desktopů. Tedy všech.

Jakýkoliv obsah skrytý za interstitials bude hodnocen negativně a ovlivní to pozice stránky ve vyhledávání.

“Interstitials are bad for users, so be aware this is something we are thinking about.”

Je přitom jedno jestli máte v úmyslu vyzvat uživatele k potvrzení věku, souhlasu s uložením cookies anebo mu prostě přes obrazovku plácnete reklamu. Pokud tím zakryjete nějaký obsah, znamená to negativní hodnocení.

Rozšíření interstitials jako negativního signálu plně chápu. Jakmile na mě v nějakém článku vyskočí žádost o přidání do e-mail listu, stránku zavírám. Pro mě osobně je to horší než agresivní reklama (nepoužívám Adobe Flash a animované GIF zastavím stiskem ESC). Když nad tím přemýšlím, kdyby mi dal možnost Google nastavit váhu signálu v personalizovaném vyhledávání, tak sběračům e-mailů s popover dám to nejhorší hodnocení. Takže by se mi zobrazovali přes supplement indexem. A myslím si, že nejsem sám. Pokud někdo chce můj e-mail a věří si, že jeho obsah za to stojí, ať výzvu o přidání do přidá na konec článku.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Máte na stránce prvky, které brání přístupu k obsahu? Google říká ne!”

  1. Neni tam nekde zmínka kdy by dané pravidlo mělo zacit platit ? Popr. termin spusteni dalsiho update algortimu ?

  2. Niekedy si hovorím ,že google sa až moc montuje do toho ako má vyzerať internet ,ale niektoré vyskakujúce reklamy sú odporné ak k nim je ešte aj zvuk čo ma vyrušuje maximálne

  3. Jsem ale zvědavý, zdali to bude umět Google nějak rozpoznat.

    Používám totiž exit popup, kdy okno vylítne, až když myš přejede přes horní okraj stránky (tedy pravděpodobně na lištu nebo tlačítko zpět). Ty nijak neruší při čtení webu a navíc dobře konvertují, takže se jich vzdát nehodlám.

  4. Zdá se to jako dobrý nápad, ALE… A to je právě problém s dobrými úmysly. Může se to ošklivě zvrhnout. Jak dobré bude jejich rozeznávání, co jsou tyto rušivé prvky a co jen nějaká netypická skladba designu stránky?
    Navíc tahle metoda se používá i při designu pro tablety a mobilní zařízení pro úsporu místa a zdaleka se nejedná jen o přihlašování k newsletterům nebo reklamu.
    A souhlas s využitím cookies nebo potvrzení věku jsou naprosto legitimní požadavky a penalizovat jejich zobrazování mně připadá naprosto absurdní.

  5. ako bude google reagovať na fancyboxy a “okná” ktoré sa zobrazia na základe akcie používateľa

  6. Právě na základě této novinky nyní provádíme optimalizaci jednoho sexshopu, aby tam nemuselo být potvrzení o věku a musím uznat, že to není nic jednoduchého. Především optimalizace obsahu tak, aby tam nebylo nic pro mládež, a to je ořech, pokud tam máte testování nebo fotografie použití produktů. Jsem zvědav, jak se tato varianta dále rozvede a zda to bude mít postih na další typy skrytého obsahu.

  7. Za tohle jsem skutečně rád. Pokud jdu pro konkrétní věc, “vyskakovačky” jen ruší. Vyvine to tak aspoň tlak na kreativnější tvorbu obsahu. Pro některé to bude výzva. :-) Děkuji za článek.

Comments are closed.