Negativní SEO bez zpětných odkazů?

Poměrně zajímavou metodu negativního SEO na sobě vyzkoušel majitel blogu goralewicz.co a popsal jí ve svém článku Negative SEO with No Backlinks? A Case Study. O co šlo?

Jako jeden z hodnotících signálů Google využívá sledování na co lidé klikají v SERP. Pokud preferují určitý výsledek na specifickou frázi, tak tento výsledek Google posune nahoru. Existuje i poměrně rozšířená teorie, která říká, že pokud někdo klikne na váš web a následně se v krátkém časovém období vrátí a klikne na jiný, tak je to naopak negativní signál. Ovšem nakolik je toto pravda nevím.

Ale zpět k testu negativního SEO, který provedl Bartosz Góralewicz. Vybral si frázi, na kterou se jeho 12 měsíční web umísťuje poměrně dlouhou dobu na prvním místě. Následně si napsal bota, který frázi vyhledal a klikal pouze na výsledky konkurence. Tento blog fungoval pouze jeden den.

Během poměrně krátké doby došlo k propadu o několik pozic. Podle grafů na jeho webu ten propad nebyl zrovna moc významný, na druhou stranu vzhledem k dlouhodobé pozici a žádným okolním vlivům (které detailně sledoval) je to zajímavé.

Jeho metoda je v porovnání s tím, co dnes považujeme za negativní SEO/SEM poměrně jednoduchá, velice špatně odhalitelná pro majitele postiženého webu a navíc následky se projeví rychle. Sice propad z 1. na 5. místo se nezdá jako velký problém, ale i v reklamě přepláceném vyhledávání je to znát. Zvláště v období sezón, kdy každá pozice znamená procenta či dokonce desítky procent návštěv navíc.

Může to opravdu fungovat? Když jsme přemýšlel nad technickým provedením asi největší problém bych viděl v tom jak “simulovat” reálné návštěvníky a dále bezpečnostních opatřeních Google proti těmto praktikám. Obávám se, že nějaká významná ochrana tam nebude. Takže ano, pokud je opravdu počet prokliků na výsledek ve vyhledávání hodnotící faktor, tak nevidím problém v tom aby to nešlo.

Popravdě ani bych se nedivil pokud by tohle už dlouhou dobu někdo dělal nejen na Google…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Negativní SEO bez zpětných odkazů?”

  1. Chybka na konci 3. odstavca – blog -> bot fungoval len jeden den.

    Zaujimava technika, uz to vidim ako kazdy SEO maniak si tvori, resp. zozenie svojeho clickbota. Staci aby google daval na tento signal slabsiu vahu a ludi by to odradilo nieco take skusat – v to dufam :)

  2. Ten případ v testu (i kdyby to skutečně bylo tím počtem prokliků) je zrovna celkem k ničemu. Většinou je cílem posunout svůj web nahoru a ne ostatní weby nad svůj. :–) I když třeba na „vyčištění“ výsledků hledání jména člověka/firmy/služby od negativních ohlasů by se to hodilo.

    Kdyby robot klikal jen na jeden web, tak by šlo poměrně snadno odhalit, že procento pro dané umístění vybočuje z průměru.

  3. I kdyby to fungovalo tak je to naprosto odporný způsob jak dělat SEO.

Comments are closed.