5 poskytovatelé internetu ve Velké Británii nesmí pouštět své zákazníky na 93 webů

Zatímco se pozastavujeme nad uvažováním některých lidí v EU, kteří by rádi naporcovali Google, tak ve Velké Británii soud nařídil rozšířit seznam zakázaných webů na 93. Poskytovatelé internetového připojení nesmí své zákazníky pouštět na tyto stránky, nařídil jim to Vrchní soud.

Za stížnostmi, které k tomuto opatření vedli, stojí MPA (The Motion Picture Association). Jako důvod uvádí, že dané weby vydělávají na obsahu třetí strany a tím porušují jejich autorská práva.

Ať už máte jakýkoliv názor na boj s autorsky chráněným obsahem, tak mě osobně spíše zaráží, že se toto opatření týká jen pěti největších ISP. Na ty menší se nevztahuje. Od roku 2012, kdy se na seznam zakázaných webů dostaly první weby, tak jsou v podstatě diskriminování oproti menší konkurenci. Samozřejmě se proti těmto rozsudkům pravidelně ohrazují, protože jsou neefektivní a na internetu se nachází velké množství návodů jak se k zakázanému obsahu dostat. Na zakázaných webech se totiž nachází převážně torrenty a ty si stáhnete i přes super pomalé proxy servery či využitím TORu.

Cenzura informací vs obsahu

Ačkoliv mám občas pocit, že stížené podmínky pro získání některého obsahu by spíše prospěli internetové populaci, je třeba si uvědomit, že jakýkoliv nástroj, včetně právních, se dá v budoucnosti zneužít. Ve Velké Británii umí nařídit poskytovatelům internetového připojení, aby nepustili jejich zákazníky na určitou stránku. To je fakt. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.

Zdroj

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “5 poskytovatelé internetu ve Velké Británii nesmí pouštět své zákazníky na 93 webů”

  1. Já si myslím, že za tím ani žádné dobré úmysly nejsou. Jen záminky jak postupně cenzurovat internet.

Comments are closed.