Prosím další sociální síť, ta předchozí zase umřela

Určitě to znáte: “Tady to dřív fakt žilo, teď už to nestojí za řeč.” anebo “Dřív tu byli super lidi jako X, Y a Z. Teď už to tu jde jen z kopce.” Prostě klasika, která se pravidelně opakuje. Pokud se na internetu zdržujete delší dobu, tak jste si toho určitě taky všimli. Pamatuju si, jak mě to tato fáze na děsně naštvala na diskuzním fóru Webtrh a seč mě síly stačili, tak jsem hnal nově vzniklou konkurenci kupředu :)

Jenomže ono se to tak nějak stále točí dokola. Je to v cyklech. Stačí tomu nějak přijít na kloub a můžete předvídat budoucnost. No a kdo zná budoucnost má oproti konkurenci vždy náskok ;)

Úpadek Facebooku

Základem je všimnout si společných znaků celého procesu. Například když začal Facebook, tak se tam přesunulo velké množství Webtržníků. Už ani nevím jaký tehdy byl důvod. Asi to všem připadalo děsně fajn. Samozřejmě to všichni pojali jako ideální místo pro sdílení zajímavých věcí. Jednotlivá vlákna diskuzního fóra, tak nahradily příspěvky a komentáře samotnou diskuzi.

Ovšem na rozdíl od fóra se preferovala rychlost, stručnost a akčnost. Co nejrychleji vše okomentovat a přejít k dalšímu příspěvku. O tom také Facebook byl/je. Vyžadovalo to po lidech rychlejší zapojení, prostě žádné počkám si až do večera a napíšu k tomu sáhodlouhý komentář.

Tento koncept se mi náramně líbil. Ideální pro blogery.

A kdy se to začalo kazit?

  • Narůstající množství témat mimo obor (hlavně osobního charakteru)
  • Příchod lidí, kteří s oborem neměli nic společného

Ostatní věci už byly spíše důsledkem. Tedy menší míra zapojení, odchod lidí jinam.

Co fungovalo?

  • Omezený dosah příspěvků
  • Osobnosti dostaly více prostoru

Zajímavé je, že při každém cyklu se zrodí pár nových věcí, které fungují a na které není dobré zapomínat, protože v budoucnu by mohli prodloužit životnost komunity. A kdo ví třeba jí udělat i nesmrtelnou ;)

Úpadek Google plus

Do Google plus jsem se přidal, protože jsem musel. Bylo tu spousta super věcí, které jsem prostě chtěl vyzkoušet, takže jsem nijak extra vlastně ani po diskuzích a komunitě nekoukal. Na druhou stranu úpadek Google byl ještě rychlejší než Facebooku. Než tu cokoliv mohlo vzniknout, tak to prostě umřelo.

Co fungovalo?

  • Omezený dosah příspěvku jednoduše – kruhy
  • Propojitelnost s dalšími projekty – bonusy (+1, authorship)

Co nefungovalo?

  • Nutnost zadat reálné údaje
  • Pokud jste chtěli bonusy naplno chtělo to i fotku

Google plus to pokazil už na začátku svojí kampaní postupného připouštění lidí. Byl v tom zmatek a pocit vyjímečnosti brzo vystřídala nuda. Úpadek byl navíc více znatelný. Velkým omezením byla i nutnost použít reálné údaje o sobě. Navíc kvůli propojení účtů si člověk netroufl tam dát falešné údaje. Google věděl že to pokazil a postupně dělal ústupky.

Bude úpadek Twitter?

Teď tu máme Twitter, který funguje zatím poměrně dobře už nějaký ten rok. Ale je z něj cítit určitý úpadek. Na rozdíl od předchozích je však vidět, že obchází některé výše zmíněné věci co jinde nefungovali.

Například zkuste dát někomu na Facebooku ukončení přátelství protože nemáte náladu jeho příspěvky číst. Je to pokládáno za velice nezdvořilé. To ho radši nebude řešit a pak budete mít už natolik zaplácanou plochu s novinkami, že to radši nebudete číst. Kdežto na Twitter je unfollow celkem běžnou záležitostí. Follow můžete dát vždy.

Prostor pro osobnosti je zde poměrně slušný. Navíc díky aktivnímu využívání retweet má kvalitní zpráva větší váhu, než u ostatních sítí. Tam dáváte Like, +1. Snadněji se tak šíří, takže obsah má silnější postavení než jinde. Osobnost se tak může postavit za kvalitní obsah a pomoct mu šířit se.

Úpadek Twitter časem určitě přijde, alespoň to nás naučila minulost. Je to znát už na obsahu. Objevují se zde stále častěji osobní příspěvky. Možná mi to přijde jen kvůli tomu, že byly prázdniny a nahromadily se fotky z dovolené.

Na druhou stranu stále přibývají nový uživatelé, kteří si potřebují vybudovat jméno, takže píší odborně (jako tomu je na začátku každé nově vzniklé komunity). Ovšem jsou tu i tací, kteří teprve objevili sílu Twitter a učí se jí využívat. Krásným příkladem je @FilipHorky.

Závěr

Samozřejmě si za úpadky komunit můžeme sami. Protože my jsme komunita. Takže jestli nechcete úpadek Twitter tak povinně unfollow na každého kdo píše, blbosti co nás nezajímají, jen tak bude na Twitter obsah, který chceme a naopak follow až se zase zlepší. Buďme k sobě upřimní ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Prosím další sociální síť, ta předchozí zase umřela”

  1. Sílu twitteru vidím právě v snadnosti unfollow/folow. Sem tam si projedu svou stěnu a lidi, kteří se často baví mezi sebou bez milosti unfollowuji i když jde třeba o “celebrity” v oboru. Jinak považuji Twitter za mou inteligentní čtečku novinek a názoů na internetu. Jen je třeba o ni pečovat. Pokud si ji člověk šlechtí, tak má skvělý zdroj informací, přesně těch o které má zájem. Takže by neměl přestat nikdy nudit.

  2. Celý úpadok zapríčiňuje postupná, ale násilná komercionalizácia sociálnej siete. Je mi jasné, že zadarmo ju nikto nebude prevádzkovať, ale tým, ako je čím ďalej viacej reklamy a súčasne stále viacej a viacej počítačovo aj sociálne negramotných ľudí na sieti, tým klesá jej dôveryhodnosť a teda aj využívanosť.

    A nie som robot @–)—

  3. Tyhle sociální sítě tu zůstanou už navždy jelikož prostě lidi už buou líní jít jinam :) Navíc tyhle sítě překonat technicky bude těžké.. už mají zázemí a tak ten jiný projekt radši koupí :)

  4. Když na FB nechci číst něčí příspěvky, tak ho nemažu, ale zakážu jen zobrazování příspěvků daného uživatele (u mě to je většina “přátel”). Funguje to výborně :)

  5. Trošku mě překvapuje, že Google nevyužil potenciál své sítě G+…

Comments are closed.