Prémiové šablony WordPress zdarma … skoro … spíše ne

Tak o tohle se s vámi musím podělit. Před pár dny mě poprosil jeden člověk, jestli by jsem mu nepomohl s odvirováním webu. Normálně takovéto věci nedělám, protože je to podle mě ztráta času. Doporučím všechno smazat a nahrát zálohu. V tomto případě to ale údajně nepomáhalo a navíc jsem neměl nic lepšího na práci. Tedy buď tohle anebo tu práci :)

Řekl jsem si, že se třeba alespoň něčemu přiučím a udělám dobrý skutek. Jo přiučil jsem se.

Kouknu na web, Eset zařve. Celkem klasická scénka. Přihlásím se přes FTP, všechno smažu. Projdu dump databáze jestli tam není něco nebezpečného. Projít těch pár postů šlo i ručně. Trochu jsem vsázel na adresář s obrázky, kam se často schová nějaký bordel, ale taky nic. Hmm, že by pluginy? Pár jich neznám, ale všechny stažené z wordpress.org přes instalátor. Tam se jen tak něco neschová.

Takže má zřejmě majitel zavirovaný počítač anebo někdo získal přístupová hesla k FTP. Dostal jsem odpověď, že počítač má čistý a hesla několikrát měnil.

Tak si říkám, že už mi dochází nápady, protože šablona je prémiová. Sice za pár dolarů, ale themeforest snad zavirované šablony prodávat nebude. Do té doby jsem pracoval s 20 14, v které se alespoň trochu orientuju. Nechám si tedy poslat od majitele šablonu, že se na ní kouknu a hele schovaný kus škodlivého kódu.

Už už si představuju jaký napíšu super článek o zavirované premium šabloně, ale když chci více informací od majitele, tak se dozvím, že není z themeforest, ale z nějakého warez webu, kde se dají stáhnout stovky prémiových šablon pro wordpress.

Tak nějak nevím, co na tohle říct. Jako stáhnuté a cracknuté hry jsme asi tak nějak zažili všichni, co si budeme povídat, ale toho bylo dost když nám bylo náct. Navíc je rozdíl mezi počítačovou hrou, kterou hrajeme někde v soukromí a prémiovou šablonou, na které pojede komerční web.

Až do toho dne mě nenapadlo, že by někdo mohl stahovat z warez webu WordPress šablony. Opravdu ani na jediný okamžik. Tato varianta pro mě byla tak iracionální, že jsem si jí nedokázal ani na chvíli připustit. Jako umím si představit, že někdo ze začátku nechce investovat 20 – 30 USD do šablony, ale pak tu má na výběr kvantum šablon zdarma z WordPress.org anebo tam použiju jednu ze základních 20 11, 20 12, 20 13 anebo 20 14 a stáhnu si k ní plugin, kde se dá úplně každý prvek předělat, tak že jí nikdo ani nepozná.

Fakt jsem si musel vygooglovat jestli existují nějaké warez databáze prémiových šablon. Ano existují a očividně to bude zajímavý byznys. Samozřejmě se pak ale nesmíte divit, že si podobně jako nejmenovaný člověk, stáhete v šabloně i virus, popřípadě nějaký backdoor.

Nevím co k tomu dodat. Nějaké nápady? :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Prémiové šablony WordPress zdarma … skoro … spíše ne”

  1. No to nemáš moc fantazie, zkus si představit, že x prémiovych šablon prostě nevypadá a nefunguje jak se tváří, nebo ve finále obsahuje bugy atd, takže už jen proto warez – třeba na vyzkoušení tu bude vždycky. A je dneska fakt už úplně na všechno :)

  2. Se divím drago, že jsi o tom nevěděl :) Každopádně lepší cesta je zvolit ty free co mají v sobě updaty zadara a případně si je upravit v tom editoru co tam je základně :)

  3. Taky sem se s tím setkal, kamarád stáhl placený plugin přes torrent :) a do dvou dnů měl haknutý celý web….

  4. Mě by zajímalo, zda jde nějak šablonu proklepnout, zda šablona obsahuje něco škodlivého ještě než ji hodím online. Stahuji často free šablony a tam ten problém můžeš nastat stejně jako u stažené warez šablony. Raději bych si vše vždy ověřil.

  5. Pokud chci premium šablonu a není zrovna od těch tvůrců kde mám aktivní developer členství, tak warez často využiju. Proč? Protože si stáhnu šablonu, zkusím si ji na vývojovém webu nainstalovat, kouknout do kódu, poupravit a pokud je to ok, smažu jí, koupím si jí a jsem spokojený a tvůrce myslím taky.

    Druhá varianta je koupím šablonu, zjistím že je šíleně zbastlená, i když vypadá hezky a že cokoliv upravovat by byla noční můra. Ano, můžu zkusit refund, jenže jednak je to práce navíc a pak to účtovádní dobropisy se zahraničními firmami a paypalem, děkuji pěkně. Bohužel to že je šablona “prémiová” nic neříká o tom jak je uděláná uvnitř, jak bude zatěžovat server kvůli nesmyslům v kódu a podobně.

    A to nemluvím o šablonách, co se tváří kdoví co neumí a pak zjistíš, že ta nyny titulka byla udělaná jen tak, že byl daný článek s natvrdo upravenými obrázky a neumí to třeba ani pořádně resize…

  6. LukasP:
    http://wordpress.org/plugins/tac/
    http://wordpress.org/plugins/exploit-scanner/
    http://wordpress.org/plugins/sucuri-scanner/

    Duben: mám takto špatné zkušenosti s themeforest přesně jak popisuješ druhou variantu. Koupím hezkou šablonu, nejsem programátor a udělám web a zjistím že se načítá 4 až 7s. Taky jsem měl smůlu a koupil na themeforest kradenou šablonu respektive autor vykradl jinou a publikoval jako svoje dílo.
    Dnes preferuji childtheme ze čtyřech základních šablon od wordpressu.

  7. na nejaké hranie sa zo šablonamy na rôznych testovacích projektoch môžu byť šablony z warezu celkom fajn ale na seriózny projekt nikdy

  8. Mě na warez themeforest šablonách jede hodně webů :))
    Než ji totiž koupím, stáhnu si warez verzi na test a když to šlape, pak ji koupím na Themeforest. Jenže často ji při testu už tak upravím, že se mi to nechce dělat znova a tak tam nechám tu warezovou verzi :)

Comments are closed.