Vybrat si PlaCla anebo všechny ostatní PPP systémy?

PlaCla - Pay Per Post systémNa prvního apríla zveřejnil největší Pay Per Post systém PlaCla nová pravidla, která se mi moc nezamlouvají. Dokud je neodsouhlasíte, tak se do systému nedostanete. Takže jestli jste je odklikli a nepřečetli, tak je možná nevědomky porušujete. Dlouho jsem přemýšlel jak tyto nová pravidla okomentovat. Popravdě se mi jedna změna vůbec nelíbí.

PlaCla je jediný systém, který smíte používat

Konkrétně se jedná o bod 3.14 v pravidlech:

Neprovozovat služby nebo jakýmkoli způsobem se nepodílet na službě obdobné službě PLACLA.

misc-are-you-fucking-kidding-meCož znamená, že konkurenční služby jsou pro uživatele PlaCla od teď tabu. Je čas smazat z nich účty a všechnu svou pozornost upřít pouze k jedničce na trhu. Ačkoliv je formulace poměrně přísná a evokuje pocit, že i využití affiliate programu ostatních služeb či snad inzerování je proti pravidlům, tak věřím že to tak myšleno ani není. Přeci jen v každých licenčních podmínkách jsou extrémy, aby se provozovatel chránil. Však dobře známe absolutní klauzule, které zajišťují zrušení kohokoliv, kdykoliv a za cokoliv. Ovšem více osvěty by se hodilo. Nepůsobí to zrovna dvakrát dobře mít nůž na krku za něco co je často až absurdní.

Ale proč se nezeptat přímo někoho u zdroje? Nová pravidla PlaCla se probírala na Webdeal. Na otázku proč se nesmí používat konkurence odpověděl Michal Kubíček.

Nejprve co nám vadí na jiných systémech, a to včetně aktuální verze Kupčlánku, který provozuji já sám… Je to veřejný seznam webů zapojených do prodeje článků. Někteří z vás jistě ví, že v zahraničí (a naní to jen v tak vzdáleých lokalitách, ale třeba v Německu, v Polsku nebo Řecku), probíhá ze strany Google něco jako hon na čarodějnice, repektivě na tzv. odkazové a payperpost sítě. Systémy, které v Česku zveřejňují seznamy blogů (Copywriting, Kupčlánek, Ads.ranky a možné ještě nějaké další), si tímto do facto říkají o návštěvu některého se SPAMcopů Google případně Seznam. Postiženy však nebudou tyto sítě, ale weby v nich zapojené. A to i ty, které se někdy před lety do seznamu zaregistrovaly, za celou dobu prodali jeden dva články. …

Druhý důvod je exkluzivita. Naši inzerenti chodí na Placla mj. proto, že zde mohou koupit něco, co je jinak pro ně složité či dražší. Viz příklad. který tu nekdo dával, jak odmítá poptávky na Placla a pak mu občas stejná přijde napřímo. Někteří inzerenti to tak dělají, jiným vyhovuje práce v našem systému a garance, které mu přinášíme. …

A třetím důvodem je rozdílná cena. Chápu, že pohledu inzerenta může být výhodnější porovnávat ceny u nás a v jiných systémech. Myslím tím ceny konkértního webu. není to ale výhodné pro samotného provozovatele systému a v konečném efektu ani pro blogera. …

Takže si to rozebereme postupně.

Veřejné seznamy webů zapojených do systému – Je pravda, že linkbuilding promocí kvalitního obsahu Google i Seznam velice bolí. Je to efektivní metoda jak ovlivňovat výsledky. Navíc zakázat to globálně ani nejde. Reklamu formou článku totiž používají všechna velká média. Reklamní články se podílejí nezanedbatelně na financování. Samozřejmě reklama se musí označovat, což dělají jak velká média tak i menší magazíny. Jednak by se to mělo, a také chcete aby si u vás inzerent koupil reklamu znovu, takže článek necháte například zvýrazněný. Nofollow vás ale nikdo používat nemůže nutit. Navíc spousta lidí u svých webů ignoruje Seznam, protože jim z něj chodí minimum lidí a jiní zase Google ze stejného důvodu. No a představte si, že se nemusíte bát Google protože vám z něj chodí jen pár procent návštěv? Budete řešit nofollow?

Co se týká seznamů webů zařazených do veřejně dostupných seznamů, za to penalizace určitě nehrozí. Proč taky? Alibisticky řečeno, to tam klidně můžu naházet konkurenci a těšit se až se po ní přejde nějaké černobílé zvířátko. Neprojde. Navíc každý kdo se zapojí do Pay Per Post musí počítat s penalizací. Protože jediný podivný odkaz vám může “znehodnotit” web. Proč? Protože politika Google.

Problém s exkluzivitou – Já tomu říkám konkurenční prostředí. Pokud bloger nepřijme poptávku na PlaCla a přijme jí u konkurence, tak k tomu má zřejmě nějaký důvod. Jestli se snaží obcházet systém, tak si cestu najde vždy. Místo zakazování konkurence by se hodila třeba motivace používat více PlaCla, pak by se třeba situace obrátila.

Rozdílná cena – viz. předchozí odstavec.

Bloger musí upravit článek, když jej inzerent požádá

V bodě 5 najdeme následující:

Požádá-li Inzerent Blogera o změnu formy Placeného článku, nebo o jeho vymazání, je povinností Blogera tak učinit.

Možná to na první pohled vypadá, že vás každou chvíli bude inzerent otravovat s úpravou/opravou článku podle toho jakou má náladu. Toho se ale bát nemusíte. Tento bod je tu ze dvou důvodů.

  1. Poslední dobou se až moc mluví o čištění špatného odkazového profilu. Popravdě už i mě začínají otravovat některé prosby na odstranění odkazů. PlaCla potřebuje doložku, že se na to “nevykašlete” a inzerent chce mít záruky, že zničíte případné důkazy.
  2. Články se po publikování upravují poměrně často, zvláště pokud je nutné rychle něco vydat. Ladí se nepřesnosti, aktualizují čísla, kontakty a také odstraňují chyby a překlepy. Pokud článek vede návštěvnost, protože má dobré pozice ve vyhledávačích občas chce zákazník třeba i po roce upravit odkaz.

Co se týká bodu 2, asi to nepotřebuje komentář. Jestli chcete nabízet profesionální služby, tak se s tím musíte smířit. Lépe řečeno to chápat. Inzerent je vašim zákazníkem. Tyto drobné změny jsou většinou jen výjimečně a stojí minimum úsilí. Pokud se kupí, sepište si je a vyčleňte nějaký čas. Zároveň je dobrým zvykem informovat inzerenta, že je hotovo a neuškodí ani přidat nejnovější nabídku ;)

Bod číslo 1 je poměrně otravná záležitost, protože na to protistrana tlačí a často zcela zbytečně. Neslyší na nabídku dát tam nofollow a všechno musí být hotové okamžitě. Doporučuji zachovat profesionální přístup.

Popravdě můžete se setkat s jedním problémem a tím je, že pokud reklamní články píšete opravdu kvalitně, tak se vám je nebude chtít smazat. Ono je rozdíl smazat odkaz a celý článek. Článek je totiž nedílnou součástí webu. Když je dobře napsaný má návštěvnost, zpětné odkazy a někdy i podnětnou diskuzi. Jeho smazání tak poměrně bolí. Ne každý píše pro vyhledávače. Doporučuji zkusit vysvětlit problém inzerentovy, nabídnout smazat odkazy či menší úpravu.

Závěr

Nové pravidlo o nepoužívání konkurence stojí za houby. Pokud by se týkalo jen webů, tak proč ne. Rozdělím si je na ty, které těží z masivnosti PlaCla, tedy stálého přísunu poptávek a ty, které přitáhnou pozornost sami. No a hned by bylo po problému, ale tento druh zákazu je jiné kafe :/

Osobně jsem zatím nové podmínky neodklikl. Vlastně jsem si od změny majitele ani novou PlaClu nevyzkoušel, protože nebyl čas a vhodná poptávka pro mé dva weby, které tam mám.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Vybrat si PlaCla anebo všechny ostatní PPP systémy?”

  1. Tento web v Placla není a zřejmě ani nebude. A musím přiznat, že co se děje s Placlou v poslední době, se mi zdá občas poněkud podivné.

  2. Ivane, nebojte. S tím bodem o změně článku je pravda, že se každý týden jeden Inzerent ozve se změnou v konkrétním článku… ale při počtu 800 článků měsíčně změna 4 článků snad nikoho nezabije. Pokud chtějí Inzerenti něco mazat, jsou to odkazy. Zatím se nestalo, že by Inzerent chtěl mazat samotné články. U zbytku věcí Vás potrápila fantazie, fabulujete výborně. Každopádně nové podmínky už odsouhlasilo za 15 dní 450 uživatelů.

  3. Nemám weby ani v jednom PPP systému, ale občas je využívám jako inzerent.

    Tento víkend jsem tweetoval s provozovateli Placly a Kupčlánku a musím říci, že jejich tweety byly značně neprofesionální, řekněme, že až za hranicí slušné komunikace se svým inzerentem/zákazníkem.

    Pokud bych si tedy měl vybrat, kam vložit své weby, tak by to jistě byla služba Copywriting.cz, kterou provozuje Otakar Pěnkava. Ota děla občas chyby, ale vždy se chová slušně a respektuje své zákazníky/inzerenty.

  4. Štefane, profesionální je debatu s trollem včas utnout. My se pokusili ještě přece jen chvilku vést debatu. V tom Vám dávám za pravdu, měli jsme Vás zablokovat dříve. Takové zbytečné tlachy nás odvádí od skutečného byznysu.

  5. Já tedy osobně ten bod, nechápu jako zákaz využívat konkurenční PPP, ale spíše jako, že se nebude ten návštěvník aktivně podílet, či pracovat na konkurenci Placly, zkrátka aby jim neobšlehl nějaké myšlenky. Zákaz publikovat z konkurenčních PPP by byla pitomost a těžko by to někdo soudný mohl odklepnout…

    Václave: To, že odkleplo podmínky 450 uživatelů neznamená, že si je tolik uživatelů i přečetlo…

  6. Drago: jsem rád, že to vidíš stejně jako my. Zákaz v ostatních systémech je neúčinné pravidlo, které má jen snahu omezit konkurenci. Ono – když jednička na trhu zakáže tohleto, tak nová se nevytvoří, protože nenatáhne blogy.

    Štefan: Těší nás, že jsi s naší prací spokojen. Chyby se občas stávají ikdyž se tomu člověk snaží co nejvíce zabránit. Při ukončení podpory PP/WebPostu se nám podařilo udělat chybu. Kdy jsme ukončili provoz systémů aniž bychom o tom dopředu výrazněji informovali.

    PS: Koukám, že tu mám jmenovce :)

  7. Oto, takovýho zákazníka Ti nepřeju. Jinak smekám před každým, kdo se do něčeho takového pustí na zelený louce. Protože když vidím, co všechno musel řešit Martin a byl na to víceméně sám…

  8. Pane Bartoši, opět reagujete zcela “profesionálně”, tak jak jsem se již přesvědčil o víkendu. Způsob komunikace Vám nebyl vytýkán jenom z mé strany, ale to sám moc dobře víte.

    Možná by bylo vhodné si ještě jednou prostudovat tweety a zjistíte, že Vaše zprávy většinou nezodpovídaly dotazy, ale pouze odkazovaly na promo materiály.

    Způsob komunikace ze strany Kupčlánku i druhého majitele, pana Kubíčka, byl zcela neprofesionální. Bohužel po uvědomění chyby nedošlo k omluvě, ale naopak k mazání tweetů a snaze zamaskovat své selhání.

    O to více mě udivuje, že máte tu drzost se zde vyjadřovat ve smyslu “s trollem…” nebo “takového zákazníka ti nepřeju”.

  9. Placla se mi nikdy nelíbila z pohledu inzerenta (nesmyslně velká částka potřebná dobít na vyzkoušení) a ani blogera, proto jsem do ní nikdy žádný svůj web nepřidal a jak tak koukám, tak už ani nikdy nepřidám. Nové podmínky jsou dle mě totálně mimo.

  10. Me osobne nove pravidla nevadi. Inzeruju i bloguju na placle a je tam jak sance si vybrat, tak i vydelat. To bohuzel jinde neni. Pokud treba u Oty nejsou poptavky, nema smysl tam ani davat blog. A navic mne tam taky stve ten seznam stejne jako na Kupclanku. Ted uz se sice da web schovat, ale to zavedli az potom, co se o tom jako o jednom z duvodu psalo na Twittru. Cetl jsem zduvodneni na webdealu a zdalo se mi rozumne. Placla se od zmeny majitele hodne zlepsila a jako zakaznik musim uznat, ze servis je super. Jako blogerovi se mi zvysuji prijmy. Jako inzerent mam pocit, ze se dost zvysuje tlak na kvalitu blogu, coz je dobre (me taky jednu vec podpora vytkla a melo to hlavu a patu, zlepsil jsem to na blogu a zakazek pribylo).

Comments are closed.