Anglické žádosti o odstranění odkazu

annoyed-facepalm-picardTento měsíc už druhá anglická  žádost o odstranění odkazu z webu. Ono když nerozumíte česky a ignorujete SEO faktory, tak vám asi všechny odkazy z cizojazyčných stránek přijdou podezřelé. Důsledek hysterie, kterou vyvolal Google svými penalizacemi. Přitom stačilo tak málo, prostě ignorovat odkazy, o kterých si myslí že jsou k ničemu. Jenomže to by pak lidi neodstraňovali 90 % potenciálně nebezpečných odkazů, které si tam přidali jen kvůli lepším pozicím.

Když jsem psal článek o tom, jak si některé katalogy účtují poplatky za odstranění odkazů, považoval jsem to více méně za neetické. Teď už si tak úplně jistý nejsem. Ona když vám přijde anglická žádost o odstranění odkazu anebo přidání parametru nofollow z normálního článku, kam jsem odkaz vložil jako zdroj tématu či doporučené další čtení tak je to na pověstný facepalm. Nofollow tam dát nehodlám, protože pak by to vypadalo jako reklamní článek a já nechci, aby článek, který jsem dával dohromady přes hodinu byl označen za reklamní a v nějakém případném budoucím Google update se náhodou provalí, že články s nofollow (reklamními) odkazy mají “menší” postižení v SERP. Dát ho pryč je sice hezkým řešením, ale pak celý koncept autorit a tipů na další informace ztrácí smysl. Jasně stále je tu javascript či jiné technologie, které to jistí :/

trollfaceAle zpět k tématu. Podle mě má odkaz v článku určitou hodnotu, která by se dala vyjádřit finančně. Takže když budu zlá konkurence rozhodnutá vás poškodit, tak pošlu všem magazínům a blogům vašim jménem (fingovat odesilatele e-mailů se učí programátoři PHP v první třídě) žádost o odstranění odkazu, popřípadě přidání nofollow. Myslíte si, že to bude někdo kontrolovat? Že proběhne nějaká autorizace? 90 % lidí bude žádost ignorovat anebo odkaz odstraní. Ať už oceníte odkaz na základě návštěvnosti či ranků, asi vás nebudu muset přesvědčovat, že zde vznikne poměrně slušná finanční újma.

No a teď SEO babo raď. Dělat něco z těmi odkazy anebo nedělat? Nejraději by jsem podobné výzvy ignoroval, ale kdo chce riskovat umístění webu na seznamy disavow tool. Zvláště pokud vás tam hodí více lidí, což s narůstajícím počtem blogpostů je více a více pravděpodobné. Aneb úžasná výhoda pravidelného přidávání nového obsahu.

Moje řešení je následovné. Vytvořil jsem si šablonu, kterou těmto lidem odesílám. Je na ní vysvětleno, že odkazy jsou 100 % natural a že je chci ponechat v původním stavu, protože s nofollow to bude advertisement a po odstranění by mé stránky byly bez zdroje. Šablonu musím ještě doladit (zvláště chyby v angličtině). Když už Google rozjel naprosto nelogickou kampaň za lepší odkazový profil, tak já to zkusím slušně a s vysvětlením. Pokud je na druhé straně rozumný SEO šaman, tak s tím nebude mít problém.

Stále častěji si říkám zlatý Seznam…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Anglické žádosti o odstranění odkazu”

  1. jako paranoia je dost velká, před časem jsem koupil licenci na theme na svuj eshop a po par mesicich mi prisla zadost o odstraneni nazvu a linku na firmu co to vytvorila. Je to absurdni kdyz si clovek uvedomi, ze takto by ani nemohl mit ani odkaz ze sveho produktu (brano z pohledu te firmy).

  2. S tou šablonou souhlasím, takový mail je rozumný. Ovšem doplnil bych ho druhou šablonou, pro ty, co odpoví, že trvají na odstranění odkazu, s mailem na Paypal konto a sumou. Zhruba stejnou, co stojí odkaz na webu na rok plus nějaká manipulační přirážka, dejme tomu 4 eura.

  3. To Otakar: Přesně tak to dělám. Žádostí mám už tak desítky a mám na stránce i postup, tj. pokud trváte na odstranění odkazu, ok ale není to zdarma. Takže mi napište z mailu co přísluší k té doméně, já odpovím a vy odpovíte ještě jednou. Tím je jasné, že jste majitelem stránek. Pošlete 5 dolarů na PayPal a já to smáznu.

  4. To už smrdí nějakou fobií. Odkazy jsou základ internetu, co všichni blázní. Zdroj, jak se dostat k původní informaci.

  5. Žádost o odstranění odkazu je snad úplně proti logice toho, jak funguje internet. Pokud mi něco přijde zajímavé, přínosné pro čtenáře nebo z jiného důvodu zalinkováníhodné, tak linknu… a abych se pak vracel a odkazy odstraňoval? To je úplně mimo realitu podle mě.

  6. možno čoskoro niekto na odstraňovaní odkazov založí celý business model, vytvori zopár webov s veľmi nízkou kvalitou a špatným odkazovým portfoliom, prida si tam rôzne odkazy a za odstranenie daných odkazov bude žiadať nejakú menšiu sumičku :D

  7. Jasně, už dlouho dobu tvrdím, že google obrací podstatu webu naruby. Mazat odkazy? na hlavu… Jsem pro paušální zpoplatnění nebo ignoraci, na druhou stranu hrozba disavow tool – zase ten google :D Šablona dobrý nápad, taky používám pro různé podobné bleskové odpovědi. Když nic, ono je to vlastně určitá forma vlastně zmiňované autorizace :D

  8. Mě tyto kroky Google přijdou jen jako pokus o umělé vyvolání strachu na někoho vůbec odkázat. Sám mám k tomu takový přístup, že to zcela dlabu a počkám, jak to celé dopadne. Ať už to dopadne jakkoliv, jedno je jasné, Google začíná mít až moc velkou dominanci a diktuje pomalu a jistě směr internetu, což se mi začíná silně nelíbit.

  9. Taky jsem dostal upozornění na smazání odkazu nebo přidání nofollow. Nechtěl jsem nic řešit, hodil jsem tam nofollow a konec. :-)

  10. Mne prišla na jeden blog žiadosť o zmazanie odkazu. Napísal som im ak na mna odkažu zo svojho webu tak zmenim odkaz na nofollow. A tak som prišiel k odkazu zdarma. ale radosť netrvala dlho odkaz na druhy den zmazali a ja som odkaz z nofollow zmenil follow a nikde sme sa neposunuli :D

Comments are closed.