Víte kolik si vydělá průměrný publisher v AdSense?

neutral-poker-face-2V programu AdSense je registrováno více jak 2 miliony majitelů internetových stránek. Těm za rok 2013 Google nechal vydělat přes 9 miliard USD, což vychází v průměru 4500 USD ročně na jednoho. V přepočtu cca 90 tisíc CZK.

Tak co čekali jste méně anebo více?

Když se nad tím zamyslím, tak zhruba něco takového. Tedy průměr kolem 7,5K CZK za měsíc. Bude tu velká skupina lidí, kteří mají nasazený AdSense spíše jako doplněk stránek. Moc nepřemýšlejí o velkých penězích, aktivně se nesnaží zisky zvětšovat. Stačí jim výplata jednou za půl roku anebo kvartálně. Počítám že těch bude většina. Na druhé straně máme spíše právnické osoby, které AdSense aktivně využívají a točí daleko větší částky. Mnoho z nich se zaměřuje na trhy s velkou konkurencí mezi inzerenty. Takže i ty kliky budou stát za to.

AdSense navíc není jen o PPC. Například já jsem měl 10% CPM. Pak tu je stále oblíbenější vydělávání peněz z YouTube. Na diskuzních fórech jsou zmiňovány celkem hezké částky. Navíc jakmile jednou video spropagujete a stane se oblíbeným, tak vám pomůže i samotný YouTube.

Naopak pokud se vám zdá průměrná částka malá, tak je třeba vzít v potaze, že AdSense vyplácí z PPC jen 68 %. Z vyhledávání pak jen 51 %. Takže je zde prostor pro lepší ceny při prodeji reklamy přímo. Ti největší se na AdSense spolehnou až nakonec, pokud vůbec. Pro specificky cílené weby navíc velice dobře vychází různé affiliate programy, které umožňují daleko efektivnější propagaci. PPC se tak dostává až na konec monetizačního řetězce.

Ale jak jistě víte, jestli je v něčem AdSense skvělý, tak je to nabízení relevantních reklam pro konkrétní stránku. Tedy pokud máte obecně laděný magazín, je cílení reklam obtížná záležitost. Potřebujete pečlivě označovat obsah (rubriky, štítky) a hledat vhodnou reklamu/inzerenta. Anebo tam prostě fláknete AdSense a je to :)

Závěr

Tak co jaký je váš průměrný výdělek v AdSense. Vyděláváte za někoho, anebo někdo vydělává za vás?

[poll id=”173″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Víte kolik si vydělá průměrný publisher v AdSense?”

  1. To by mě fakt zajímalo, kdo bere ty mý prachy :D Ale od února tohoto roku vydělávám tolik, že dostanu platbu každý měsíc ;) A pořád to roste :) Vidím ale, že do průměru to ještě trochu dál mám.

  2. Průměr 123 tisíc CZK je poměrně hodně, zajímal by mě spíše medián, ten bude mnohem mnohem nižší …

    beru to podle toho že se pohybuji v prostředí kde je několik subjektů, které se pohybují v řádech jednotek mil. za rok na adsense … tj. musí tu být pak tisíce lidí kteří mají desítky/stovky měsíčně

  3. v adsense je podľa mňa veľmi veľa ľudí, ktorý zarábajú iba par stoviek, tisiciek a iba zopár takých čo točia v stotisickach a miliónov. Čiastka 123 tisíc CZK sa mi zdá celkom vysoká ale má to výhodu v tom, že to dokazuje, že v tomto systéme je dostatok peňazí a zarobyť sa tam dá veľmi slušne

  4. V takýchto prípadoch uvažovať o priemere nemá moc zmysel, lebo to nemá gaussovo rozdelenie, ciže priemer nám vôbec nič nepovie. Rozloženie príjmov bude mať asi skôr mocniné rozdelenie, ničo na spôsob paretovho pravidla http://en.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle. Čiže 80% z tých 9 milárd zhrábne iba 20% stránok a ostatní si rozdelia zvyšok. A samozrejme najviac stránok bude takých, čo zarábajú pár desiatok dolárov. Inak takýmto pravidlom sa riadia aj linky na webe, celkom zaujímavé matematické modely sú okolo toho

  5. verim ze i zde plati schema 20% – 80% …
    20% publisheru bere 80% z celkoveho baliku vyplat a 80% publisheru bere tech zbylich 20% vyplat

  6. Hned na začátku je dost zásadní chyba – suma je přepočítána kurzem EUR nikoliv USD. Předpokládám že zdroj bude v USD, takže všude dále je používána o dost větší suma (i když na závěry to nemá asi moc vliv).

    Ale jinak to bude odpovídat tomu co píše abece. Navíc jsou odvětví, kde se platí za proklik několikanásobně víc než jinde, to vše zkresluje obecnou představu – někomu prostě stačí 3 kliky na dosáhnutí toho co jiný dělá na 100 kliků.

  7. Souhlasím s Karlem, průměr bude nevypovídající, stejně jako průměrná mzda v ČR a o dost zajímavější by byl medián.
    AdSense je jako AdsRanky, je možné, že se nevydělá tolik, ale ušetří to většinu práce.

Comments are closed.