Wikipedia potřebuje vybrat 50,1 milionů dolarů

neutral-indeedNadace Wikimedia Foundation, která stojí za pátým nejnavštěvovanějším webem na světě – wikipedia.org potřebuje vybrat celkem 50,1 milionů dolarů na rok 2013 – 2014. Pokud v této době navštívíte stránky wikipedie, tak se vám na horní stránce objeví žádost o příspěvek.

Nadace zaměstnává celkem 202 lidí a provozuje několik stovek serverů na třech místech světa. Velká část prostředků půjde právě do technického zázemí a dalšího vývoje. Například chce více zpřístupnit obsah pro mobilní zařízení anebo zlepšit vizuální editor.

Wikipedia Foundation funguje čistě z dotací. Razantně odmítá jakoukoliv reklamu a distancuje se od komerčních subjektů, které by velice rádi oslovili více jak 530 milionů návštěvníků, kteří navštíví wikipedii za měsíc. Navíc umístění reklam by znamenalo také zpřístupnit určitá data návštěvníků inzerentům. Kdo platí, ten si vytváří pravidla. Dříve anebo později by se to stalo.

O tom, že se jim peníze podaří vybrat není pochyb. Pro rok 2012 – 2013 se vybralo 50,9 milionů dolarů, přitom cíl byl daleko nižší. Část peněz navíc půjde na granty a další rozšíření povědomí o projektu. Wikipedia Foundation, chce oslovit nové wikipedisty z řad nejen odborníků ale i široké veřejnosti. Tedy posílit komunitu. Přeci jen anglická wikipedie je snad nerozsáhlejším zdrojem informací svého druhu. Ovšem jsou tu další jazyky, kde je jen pár desítek tisíc článků. Navíc cílí na odborníky. Zřejmě se chce zbavit puncu “nedůvěryhodný zdroj”.

Co mě zaujalo je, že nepřijímají dotace formou BitCoinů. Jako důvod je uváděna zodpovědnost za přijaté peníze. Prostě se bojí, že s BTC by mohla mít problém vláda či spíše vlády v některých zemích. Co si budeme říkat wikipedie je trnem v oku nejen některým komerčním subjektům ale i vládám v zemích, kde je pojem demokracie vykládán, tak že se na “demos” pozapomíná.

Závěr

Wikipedie je takový zvláštní fenomén, který nám do této dekády už moc nezapadá. Internet se změnil a představa, že je něco zdarma je prostě podivná. No tedy pro ČR to asi zas tak moc neplatí, tady se na internetový obsah pohlíží jako něco co musí být zdarma :)

No když může být zdarma wikipedie, tak asi cokoliv :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Wikipedia potřebuje vybrat 50,1 milionů dolarů”

  1. Osobně by mi reklama na Wikipedii nevadila. Už ty všechny bannery a reklamní texty automaticky přehlížím :)

  2. wikipedia je najlepsi web internetu s obrovskym naskokom (ked neratam google.com)
    par euracov im posielam kazdy rok.

  3. Jo, Wiki je dílo boží. Otevřený web s tunami textu a interním systémem k nezaplacení. Obsah je král a králem je stále Wiki.

  4. Už jsem na wikipedii jednou přispěl a letos přispěju zase. Rád ji používám, tak si to jednak zaslouží, jednak budu rád, když tady bude dál.

  5. Taky jsem přispěl, sice jen 100 Kč, ale i malé částky se počítají. Wikipedia si to určitě zaslouží, využívám ji víc než dost :)

Comments are closed.