Jak se Google dívá na odkazy z komentářů

neutral-concentratedPoslední video od Matta s názvem Are all comments with links spam? bylo poměrně zajímavé. Padlo tam několik pojmů, nad kterými stojí za to se zamyslet. Dozvíte se tam, že podpisy na fóru už jsou nějaký ten pátek nedoporučovány a hlavně, že komentování za určitých podmínek může být použito dokonce jako linkbuilderská strategie, která až zas tak moc nevadí.

Když komentovat, tak za sebe

Dodnes jsem nepochopil, proč někteří lidé stále při podepisování se na blogu v komentářích používají klíčová slova. Takovéto odkazy jsou jako pěst na oko a zbytečně si tím kazí odkazový profil. Jako chápu, že to na Seznam možná fungovalo, ale dnes už to primárně slouží spíše na získávání linkjuice, než posilování klíčových slov. Navíc si od Google přivodíte tak tučňáka.

Následné odstraňování takovýchto odkazů je pro obě strany poměrně namáhavé. Komentující to chce změnit/smazat a když si na to nenajdete čas, tak váš web skončí na seznamu v jeho disavow tools. Jak s takovýmito seznamy pak Google nakládá je spíše spekulace opírající se o polooficiální vyjádření.

Podle dnešního videa Matta jsou klíčová slova v komentářích na škodu. V nedávném článku jsem psal o tom, jak zvláště vysoce spam přitahující klíčová spojení to mají u Tučňáka obtížnější. Takže linkbuilding touto metodou do budoucna vypusťte.

Za mě osobně jako majitele několik blogů říkám na férovku, dejte si do pravidel, že podobné komentáře nebudou schvalovány anebo jim bude odstraněn odkaz.

Naopak Matt doporučuje odkazovat přes své jméno v komentáři na vlastní blog/projekt. Což je zajímavé.

Organický komentář

Ve videu zazněl pojem organický komentář. Zřejmě mají v Google zkušenosti s linkbuildingem postaveným na Google alerts a následným doplňováním reakci. V podstatě je to jednoduchá metoda jak získávat relevantní návštěvníky. Například teď se chystá nový občanský zákoník. Pokud máte web, který detailně řeší některé otázky v něm, nastavíte si Google Alerts na témata kolem těchto otázek. Pokaždé když na nějakém blogu či magazínu vyjde článek o problému, který máte zpracovaný, přijde vám upozornění na email. Následně navštívíte diskuzi, vhodně okomentujete a přidáte odkaz na zdroj. Alespoň tohle by jsem si představil pod pojmem organický komentář.  Jsem rád, že nám to Matt takhle hezky schválil :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Jak se Google dívá na odkazy z komentářů”

  1. Tak to sbohem 404m.com :-D ba ne, diky za radu.

  2. Dnes uz nejsou zadne odkazy prirozene. Google placa vse mozne, vse zakazuje, neco povoluje, pak to zas zakaze. Ale vyhravaji pouze ti co si odkazy koupi potaji. Defakto protizakone.

  3. Zajimavá novinka, osobně alespoň odstraním odkaz, pokud se někdo podepíše “Protiskluzové pásky” :) Dobrý postřeh s tím přidáním do pravidel.

  4. Ten organický komentář mě zaujal. Otázkou je jak moc to funguje na komentáře. Když použiju svou klíčovku na vše, moc často maily nechodí. Bylo dokonce období trvající přes měsíce, kdy nepřišlo vůbec nic. Měl jsem pocit, že to zabalili a teď tu službu zase oživili. Jaké máte zkušenosti vy?

  5. No jo, porad se cim dal vice veci zakazuje a zakazuje, za chvili bude jakykoli odkaz podezrely

  6. treba dodržiavať nejakú etiku a podpisovať sa menom, prípadne prezyvkou a nie nejakým produktom :)

  7. Myslel jsem tedy, že když se podepisuji jako MK, tak to bude problémem, protože budu mít spousty odkazů na mé jméno, ale asi to dle krotitele zvířátek nebude na škodu.

  8. Nebál bych se google zvířatek, vždyť nejen díky googlu chodí na naš web noví čtenáři.

Comments are closed.