Proč potřebujeme znát budoucnost facebooku?

neutral-conflicting-emotionsPrávě jsem dočetl článek Facebook’s Worst-Case Scenario: Becoming the Next Yahoo, kde je více či méně prorokována pomíjívá sláva založená na tom být zrovna in a vlivu nových technologii. Některé myšlenky jsou opravdu zajímavé. Například jak stárnoucí rodiče začínají být “přítěží” dětem, když jim píšou roztomilé věci na jejich zeď. To vede budoucí generaci k využívání různých aplikací pro mobilní zařízení, které jim snáze a bez dozoru rodičů umožňují se bavit. Samozřejmě Facebook i nadále používají, ale už ne tak naplno. Co s FB udělají moderní technolgoie jako Google glass a jejich brzké levné napodobeniny s cenou pod 5K CZK je otázkou.

Zatímco autor článku se zabývá rokem 2020, nás by spíše zajímala blízká budoucnost. Pokud by nám někdo řekl, že v roce 2015 bude mít 50% vliv na návštěvnost našeho eshopu či jiného webu z Google úroveň a autorita naší Google plus stránky, asi by jí teď nejeden z nás začal náležitě budovat a udržovat. Ba dokonce snad i urychleně založil. Jenomže to nevíme a stojí nás to moc času a peněz.

Profily Facebook, Google plus a Twitter potřebují naprosto odlišný přístup. Vlastní texty, přístup ke komunitě a hlavně všude platí různá pravidla. Tohle stojí hodně času a hlavně je nutné se pořád vzdělávat. Protože dnes a denně narážím na velké chyby správců stránek na sociálních sítích. Nejde ani tak o nevhodně zvládnuté události, anebo špatnou reakci v nevhodnou chvíli. Různý přístupy vykazují odlišné výsledky. Často se to ani nedá srovnávat. Problémem jsou spíše nenápadné maličkosti.

Krásným příkladem je třeba, že napíšu příspěvek na Facebooku a na ostatní sociální sítě hodím odkaz na něj. Spousta lidí není na Facebooku i když k tomu nemají důvod, ale nutit je tam jít za obsahem je pro ně urážkou. Proto odkazy fb.me/řetezec jsou na Twitter a Google plus velice, dejme tomu, nevhodné.

Jenomže individuální přístup je namáhavý, stojí čas a ten jsou peníze. Tedy spravování profilů na sociálních sítích je drahá sranda. Jak by to bylo jednodušší pokud by jsem vám sem mohl napsat: “Kašlete na FB, v příštích letech pro blogy je jasnou volbou Twitter, eshopy budou potřebovat Google plus a všechna grafika se budou prodávat přes Pinterest.” To ale nemůžu protože to nevím :)

Ke každé sociální síti tak musíme přistupovat jako by právě ona měla do dvou let přinést až 70% našich čtenářů, zákazníků či SEO.

Závěr

Pokud máte chvilku čas napište, kterou věc nejvíce nesnášíte při komunikaci na sociálních sítích, které používáte a co se vám naopak nejvíce kde líbí. Třeba to tu bude číst provozovatel a do budoucna sjedná nápravu :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Proč potřebujeme znát budoucnost facebooku?”

  1. Obávám se, že FB i Google se vydali korporátní cestou – tedy postupně uživateli čím dál víc lezou do soukromí i na nervy a čím dál víc záměrně kriplí služby, aby donutili uživatele přejít na “lepší” placené verze.

    Pinterest nic svého neprodává, Pinterest pouze krade a je na kradení založený. Tak se totiž nazývá to, kdy z cizího webu “pinuju” fotku a následně si ji někdo koupí z Pinterestu jako pohlednici nebo tisk.

  2. No, ono se mi zná, že se vliv ze soc. sítích začíná projevovat. Dnes mají velké stránky na G+ zajímavé přednosti ve vyhledávání. Časem by se +ka na G+ mohla dostat tvrdě do Googlího algoritmu. Mobilní vyhledávání na našich smartphonech se může klidně přenést do reklamy, pokud bych šel kolem nějaké restaurace, Google by mě na ni mohl klidně zvukem a reklamou na displeji upozornit.

  3. Zaujimava uvaha. Skoda ze si to nedoplnil o anketu. Ktora socialna siet bude v buducnosti podla vas najpouzivanejsia. Podla mna by sice vacsina dala facebook ale moj typ je google plus. Google je uz tak silny ze co sa dozhodne dosiahnut ma takmsr iste. Poslednu dobu facebook vzetkych pekne serie a dost ludi co poznam prezlo na google plus.

  4. Sociální sítě budou mít čím dál tím větší vliv na úspěšnost webu/eshopu neb se na nich dá udržovat interakce. Jen kdyby FB neměnil každý měsíc pravidla zobrazení atd…

  5. Když se podívám do historie, tak prozatím všechny sociální sítě umřely. Rychlý růst, rychlá smrt.

    Takže je mnohem lepší si piplat svůj web, který jediný můžu mít plně pod kontrolou. Když bude dobrý, o ty zmínky na twitteru, googlu- a kdo ví čem ještě se postarají sami uživatelé.

  6. My u nás hodně přemýšlíme, jestli si profil na G+ založit a nebo ne.

    Co myslíte, je lepší mít profil alespoň nějaký, i když ne na 100% opečovávaný a nebo raději žádný, když by ho nemělo dostatek lidí v kruzích nebo mu nedali +1.

  7. mať nejaké odkazy z G+, FB, a Twitteru je veľmi veľký bonus pre web a myslím si že v blízkej budúcnosti sa hodnota týchto odkazov bude ešte zvyšovať

Comments are closed.