Jak neusnout na vavřínech o prázdninách

trees-happy-smokingJá prakticky něco dělám pořád. Je fakt že za posledního půl roku preferuju tvůrčí činnost mimo počítač. Není nad to jít si zaběhat a přitom vymýšlet nové reklamní strategie, články, anebo celé projekty.

Ovšem když pak přijde určité období, které svádí k nic nedělání snadno se tomu poddáte. Ale to není nic špatného, pokud se nejedná o dlouhodobou záležitost. Grilovací párty může přinést nové poznatky a nápady, občasné vypnutí zase novou motivaci. Důležité je nenaučit se moc flákat :)

Krizové jsou velké změny. Například když skončíte školu a řeknete si, že si dáte “chvilku” pauzu. Jakmile ztratíte nutkání něco dělat je to špatné :)

Ok takže jak neusnout na vavřínech i když si chcete odpočinout.

Velké projekty, žerou moc času. Pokud máte rodinu anebo přítelkyni, tak vyžaduje určitou pozornost. Ne každému se líbí, že večer datlujete něco do počítače. Starší holky jsou v tomto lepší, protože si uvědomují, že práce je důležitá – umí si najít zábavu (blahoslaven budiž Amazon Kindle 5), mladší je třeba poslat s kamarády na pláž a připojit se až v nejlepším.

Vydělávání peněz je styl života. Nezáleží jestli máte z MFAček 5 USD za den anebo řídíte desítku lidí v různých magazínech. Prostě je vydělávání peněz, život a spánek. Popřípadě práce (která vás živý), vydělávání peněz a život. Znám lidi co si na život vydělávají v supermarketu a po nocích programují věci do WP co hodlají prodávat. Důležité je něco dělat. Může to být i pár desítek minut, ale prostě něco dělat.

Nechci rozebírat jak získat motivaci. Nikdy jsem to ani nějak nepochopil. Myslím, že to stejně na každého působí jinak. Rozebíral jsem to s přáteli. Někoho baví vystavovat faktury, jiného sledování statistik, znám i člověka co to dělá pro různé like, +1, retweet – prostě sociální interakce.

S čím se občas o prázdninách setkávám je takový menší zásek, kdy ne že by se vám do ničeho nechtělo, ale nevíte co udělat. Když už něco zkusíte, tak se po pár hodinách na to vykašlete. Tohle je ideální příležitost pro trénování sebekázně. Spočtěte si dobře volný čas a ten vyčleňte každý den budoucímu projektu. Ideální je hodinka. Víc už je trochu utrpení, když budeš chuť můžete to vždy protáhnout.

Zkuste si vybrat nějaký fun projekt, do kterého jste zainteresování a baví vás. Třeba udělat obsahový web pro nějaký seriál. Postavte jej na mediawiki a každou postavu, epizodu referenci zvýraznit jako samostatnou stránku (červené odkazy vedoucí na budoucí stránky). Výhodou je, že vždy víte co dělat, s přibývajícím obsahem přibývá i co dělat. Za den stihnete většinou jedno heslo, ale někdy i vícero. Po dvou měsících máte třeba 100 hesel a pak je překvapením kolik návštěvnosti na web chodí. Takovýto fun projekt vás často obohatí. Zlepšíte si psaný projev, získáte nové kontakty, projekt může přerůst v seriózní záležitost, objevíte nové formy linkbuildingu, začnete se věnovat i propagaci přes sociální sítě. Ale hlavně, nikdy už jej nezrušíte a zůstane tu navždy. Věřte mi těch 100 hesel většinou znamená, že i při nasazení minimální reklamy si to na sebe vydělá i s hostingem. Mimo seriálu to může být třeba nějaká volnočasová aktivita, místo či město, zvířata, historické události/dokumenty a spousty dalších věcí.

Když nevíte co by, rozšiřujte svůj projekt na mediawiki ;)

PS: nikdy ten projekt nespojujte s vaší prací.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Jak neusnout na vavřínech o prázdninách”

  1. Já se divím, že dokáže ještě takhle “vypnout” a dělat jen na něčem malém. Já mám takovou chvilku tak jednou do měsíce, kdy už se mi nechce makat na ničem pořádném a prostě jen udělám nějakou minisitu, která mě docela baví. Problém je, že už pak není čas takový weby propagovat, protože hned další den už normálně pracuju…

  2. Myslím, že ten začátek je docela výstižný…tedy, že i krátkodobá pauza může být v mnohém inspirativní. A klepání po večerech do počítače u nás v jedné fázi skončilo tak, že jsem se jednoho dne vrátil z práce domů a počítač byl schován. Nejdříve jsem trochu protestoval, ale ve finále dal přítelkyni za pravdu, že určitá „regulace“ je třeba;-) A to pak byla pohoda jen tak si večer sednout, nalít si skleničku brandy a popovídat si. A i to byl impuls pro vznik „armaňaku.cz“ … teď zas mám argument navíc pro to ustavičné klepání…abych přeci konečně ty zatracené stránky aspoň trochu dodělal;-)

  3. V klídku jsem si odmaturoval a hned jsem si říkal, jak teď budu mít všechen čas na světě pro vytváření nových webů, udržování starých a linkbuilding. Trochu nevině mi táta řekl, ať si dám týden pauzu, že si to zasloužím. Proč ne, že? Z týdnu byly tři… Když se mi po úspěšných přijímačkách snažil říct totéž, hned jsem ho zastavil.

    Jen taková storka :)) Je to čirý zlo, když vypustíš a nemůžeš se do toho vrátit :)

  4. Jo, práce šlechtí člověka. Měl bych zájem o rozjetí spousty projektů, na všechny však ale nezbude čas, takže se do nich asi ani nemá cenu pouštět.

  5. No já bych to viděl i z jiné strany. Žít pro prachy je blbost. Nejde stíhat všechno a snažím se pracovat abych žil, ne žít, abych pracoval. Zatím to jde ztuha, ale lepší se to.

  6. Tiež mám takéto obdobia – 1-2x do roka, kedy sa mi nový projekt začínať nechce, staré ma už nebavia a neviem, čo ďalej. Zatiaľ som to toho ale vždy nejako “zbavil” a išiel ďalej. Viem si predstaviť, že ak by som vypadol na pár mesiacov, tak by to bol problém.

  7. I pauzy je potřeba plánovat. Když si řeknete: “ted si dám pauzu a pak se uvidí,” je mnohem těžší se z pauzy dostat.

    Lepší je říct: “Teď si dám 2 hodiny pauzu a pak půjdu psát článek.”

    Jinak pěkný článek, já většinou v létě nechutí k práci netrpím, naopak. :)

  8. Tenhle článek je přesně pro mě, po svých 12ti hodinovkách u pásu v Anglii jsem se před 3mi měsíci vrátil do ČR s tím, že si dám tak 2 týdny oraz a pak začnu něco dělat, už jsou to 3 měsíce a já se doteď válím, užívám si života, ušetřených peněz… Prázdniny teď chci využít k seberalizaci, naučit se znovu pracovat a volný čas využívat jen k pozitivním aktivitám – přítelkyně, sport. Vymazat aktivity jako návštěvy barů, nesmyslné večery s alkoholem jen protože chce kamarád atd.

    No Drago, díky, jdu si konečně registrovat doménu a něco dělat. Jen se obávám, že po tom 3 měsíčním leháru to pro mě bude dost těžký boj…

  9. Jsem ten případ, koho baví vystavovat faktury :) Jinak to s těma prázdninama mám tak, že se snažím na vavřínech naopak usnout, pořádně se zrelaxovat a nabrat sílu na nové projekty. Podzim/zima pak bývá nejproduktivnějším obdobím.

  10. Ach, kolikrát už jsem si říkal, že si musím najmout někoho na pozici šéfa :=)

  11. ja som sa tešil, že cez prázniny budem mať konečne dostatok času a budem sa intenzívne venovať práci na online biznise, žiaľ zatiaľ je to úplne naopak a mám množstvo práce vonku okolo domu a nič ine nestíham

  12. Mediawiki ma jednu nevyhodu – dela divna URL. resp. pokud se nainstakluje do rootu webu (mam napr. domenu mujsuperprojekt.cz) a chci mit adresy typu mujsuperprojekt.cz/o_projektu tak mam problem – nefunguje napr. robots.txt.

    Doporucene reseni od wiki je pouzivat URL typu mujsuperprojekt.cz/wiki/o_projektu, ale to zase vypada divne:-)

  13. Já si pauzy plánuju. Dost daleko dopředu. A tak v pátek jedu do Mikulova, deset dní s přítelkyní na kole.
    Ale jak se znám, tak z toho zase bude pár článků na mé weby a možná i nějaký nový. Ale do práce se pustím, až doma vybalím a dám si dva dny pauzu po dovolený :-))

  14. Člověk musí někdy vypnout já rád vypnu na zahradě při grilovaní s přáteli.

  15. Vypnutí je skvělé a je potřeba. Já si dopřávám vypnutí sportem, filmem nebo nějakou jinou aktivitou s přáteli především. Co se ale pracovního nasazení týče, tak ti, co mě znají, ví, že jsem workoholik. Zda je to dobře nebo špatně nedokážu posoudit, ale sám si to dokážu zdůvodnit, jelikož vidím posun sám na sobě za poslední rok a chtěl bych v tomto tempu ještě nějaký rok pokračovat a jít za tou vidinou: mít se pak dobře s minimem práce. Kdo z Vás to má také tak?

Comments are closed.