Ve vyhledávačích narůstá podíl lokálního hledání

Společnost stojící z reklamní sítí Chitika, před pár dny zveřejnila zajímavá data o vzrůstajícím podílu vyhledávání lokálních dotazů. Data pochází z období 21. září 2012 až 27. září 2012. Zároveň porovnávala výsledky proti své rozsáhlé databázi klíčových slov, aby bylo jisté, že se opravdu jedná o dotazy směřující na lokální vyhledávání (“poblíž mě”, “v Bostonu”, “nedaleko” atd.)

Výsledky jsou velice zajímavé. U Google bylo zaznamenáno až 43% procent dotazů, které cílily na místní lokace. Zhruba před dvěma roky přitom podíl lokálního hledání byl u Google 20% procent. U Yahoo! a Bing je množství lokálního hledání 25%.

Odpověď na takto vysoké číslo je poměrně jednoduchá. Vzrůstá počet uživatelů mobilních zařízení. Podle Google až 50% všech dotazů z mobilních zařízení jsou dotazy z lokálním zaměřením. Ovšem je do toho nutné započítat i dotazy různých aplikací, které s Google spolupracují.

Právě Google je uživateli mobilního zařízení výrazně preferován. Zatímco u Bing u lokálních hledání desktop vs mobil je 7% vs 93% (u Yahoo! 17% vs 83%), tak u Google je to až 74% vs 26%.

Tento průzkum nám také tak trochu napovídá, kdo v současné době vládne na mobilním trhu. Osobně nevím jak je na tom u nás seznam v počtu lokálních hledání přes mobilní telefon, ale pokud máte stránku pro mobilní telefony určitě by stálo za to optimalizovat jí spíše pro Google.

Hmm tak mě napadá, že jsem ještě nikdy nic nenapsal o optimalizaci stránek pro mobilní zařízení. Budu se na to muset kouknout.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Ve vyhledávačích narůstá podíl lokálního hledání”

  1. Je to zajímavé, nicméně doufám, že u eshopů se lidé budou orientovat jinak, než lokálně.

    Ve čtvrtém odstavci je asi naopak =desktop vs mobil=

    … a pak mě zaujala ještě ta tučná motlitba k vyhledávačům :-)

  2. Vcelku často to na mapách používám, kolem zájmového bodu “Hledám v okolí”… bohužel to zřejmě závisí na registraci firem u daného katalogu – vyhledávače.

  3. To je zajímavé zjištění. Já třeba tohle vyhledávání u Google vypínám. Naopak v androidí aplikaci od Seznamu, Mapy.cz, když někde jsem a chci najít něco v mojí blízkosti ukazuje mi to i 5 km vzdálená místa – což je nesmyslné když vím, že v blízkém okolí do několika stovek metrů jsou ta místa taky.

    Takže závěrem :-). Nevím jak to funguje u Google, ale pokud se budou zobrazovat jen inzerenti nemá to smysl používat, páč to bude zobrazovat nesmyslně vzdálená místa.

  4. Tohle plati v USA. Je to 3. nejvetsi zeme na svete.

    Tady to ma smysl u restauraci, baru a podobne. U eshopu je to jedno.

Comments are closed.