Motivace a podnikání

Nejdříve chci napsat, že se jakémukoliv tématu “osobního” či “duševního” rozvoje chci na tomto blogu vyhnout. Nikdy jsem o tom nechtěl psát a ani to nepokládám za základ úspěchu. Znám lidi, kteří vydělali peníze ze dne na den štěstím, dosáhli úspěchu při doslova  “chlastacím maratonu” a naopak lidi, co se zadlužili po přečtení motivačních knížek. Píšou mi ale na email lidi co chtějí znát můj názor na jeden motivační kurz*. Takže jsem se překonal a rozhodl se něco k tomu málo říct.

Osobně považuju za nejdůležitější složku “úspěchu” zkušenosti (=známosti či kontakty), které získáte tím, že něco budete dělat. Je jedno co to bude. Jestli grilujete maso u meka, skládáte boty v supermarketu anebo programujete v nějaké firmě. Záleží jen na vás kolik si toho odnesete domů (myšleno nemateriálně). Každý životní okamžik i nepříjemný je přínosný, pokud si z něj umíte odnést nějakou tu zkušenost. Okoukat se toho dá opravdu hodně. Nechci zbytečně zacházet do detailů, ale prakticky všude pokud se budete dobře dívat můžete vidět jak funguje společnost. A jak funguje společnost je základ pro vaše podnikaní. Jestliže máte volný čas, který neumíte vhodně využít najděte si brigádu/práci na dohodu někde, kde to funguje. To je moje rada jak získat zkušenosti. Spousta “úspěšných” lidí pracovalo ve firmách, kde nabrali know how a pak si založili svou vlastní, často identickou, firmu. Nemorální či neetické nemá cenu řešit, každá na to máme svou metriku.

Další důležitá věc je zarputilost alias vůle něco dělat. Jakmile jsem na mém reklamním systému začal vydělávat první desítky tisíc, začal jsem neskutečně lenivět. Nebavilo mě vystavovat faktury na pár stovek a už vůbec ne domlouvat obchody. Pokud začnete uvažovat podobně, nastavte si budíka na 5 hodin ráno a jděte se kouknout na zástavku kde lidi čekají na autobus. Oni musí. Vy “zatím” nemusíte. Jednoduše řečeno, koukejte se sebrat a začít makat víc než kdokoliv jiný. Každá koruna je dobrá (snad jediné motivační moto, které uznávám). Vím že to je v době kdy se daří celkem problém, ale lze to trénovat domácími úkoly. Vytvořte si časový plán. Rozpis co musíte druhý den udělat. Přidejte k tomu ještě věci co dělat nemusíte. Třeba vytvořit 100 zpětných odkazů, napsat 10 článků anebo zkusit na skicák namalovat 5 návrhů na webdesign. Na víkendy se nehraje pokud nemáte děti. Protože s rodinou už nepotřebujete trénovat zarputilost něco dělat. Tam už to jde nějak samo. Někdo má zarputilost něco dělat v sobě, ten zbytek z nás to prostě musí trénovat. Neříkám, že se musíte přetrhnout, aby jste skončili na nikotinových tabletách, ale makat na dalších projektech/zkušenostech rozhodně neuškodí.

Tohle je podle mě základ. Zkušenosti a zarputilost. Jestli je získáte nějakým kurzem je jen na vás. Jako podnikatelé či podnikvaci (larvální stádium budoucího podnikatele) už musíte vědět do čeho investovat nahromaděné peníze. Na rozdíl od BFU se nemůžete vymlouvat na různé podvody anebo že jste se do něčeho nechali vtáhnout. Sami musíte vědět kam peníze nejlépe dát.

PS: Komentáře k tomuto článku zamykán, protože to tu nechci řešit. Debaty o “duševním” či “osobním” rozvoji zbytečně zdržují od podnikání. Jak jsem napsal:  Každá koruna se počítá.

Tento článek je věnován přesně 21 lidem, kteří mi poslali email, PM, DM anebo zprávu na FB ohledně jednoho motivačního kurzu. Všem jim vzkazuju, že se jej nezúčastním, protože svou motivaci už mám a ohledně know how, které by jsem mohl získat mě propagace prostě neoslovila.

Edit 17.8.2012 10:16 – Jeden člověk, kterého si moc vážím mě přesvědčil ať dokoukám celé 3. video ze zmiňovaného motivačního kurzu* bez přeskakování. Původně jsem ve videích popřeskakoval většinu částí, jako nudné pasáže ve filmu pro dospělé. Pokud by se video drželo faktů, zůstalo by pár velmi hezkých myšlenek a také obchodní nabídka. No a v duchu druhého odstavce tohoto článku, nezbývá než si ty hezké myšlenky sebou odnést ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup