Facebook Exchange

Jestli něco sráží hodnotu Facebooku, tak je to neschopnost vydělávat peníze na uživatelích. Toto by měla zlepšit nová služba Facebook Exchange, která rozhodně pocuchá nervy ochráncům soukromí.

Doposud Facebook cílil reklamu podle zájmů uživatele. Alespoň tak to oficiálně tvrdí. Ovšem jak víme tak zaznamenává naprosto všechny data ze stránek, kde se nachází Like tlačítko. Když k tomu ještě přidáte lokace odkud se na něj přihlašujete, s trochou nadsázky se dá říct, že by dokázal simulovat vaší denní online rutinu a nikdo by se nedozvěděl, že jste mrtví.

Ale dost námětů pro SCI-FI film, vraťme se na zem. Nová služba Facebook Exchange využije data o vaší internetové aktivitě a naservíruje vám reklamu podle vašeho gusta. Vlastně princip by měl být podobný jako u AdSense, ovšem s tím rozdílem, že Google nemá přístup k vašim osobním údajům a aktivitě na Facebooku. Pokud jste si tedy nenechali otevřený profil jak je dnes zvykem u některých zaměstnanců psp.

Ok takže Facebook bude vědět naprosto všechno o vás i vašich aktuální aktivitách. To slovíčko aktuálních je důležité, protože nová služba Facebook Exchange bude reagovat podobně jako AdWords. Tedy když začnete brouzdat na stránkách s půjčkami, začne vás otravovat s reklamou na výhodné úvěry. Ceny se budou určovat na základě nabídky a poptávky. Vše bude probíhat v reálném čase.

Google se zatím nemá čeho bát. Reklama bude uzavřená čistě na Facebooku. Ovšem jestli se naučí efektivněji vytahovat z lidí peníze, může do budoucna znamenat problém. Jak dokázal Google plus ani s lepším a efektivnějším systémem se nedá Facebook porazit. Čím vice bude mít Facebook peněz na investování, tím více může pohltit menších sociálních sítí a služeb. Byla by celkem sranda vidět jak se Google naštve a do nové verze Google chrom, který je stále silnější na trhu, nacpe implicitně nastavení soukromí, jež odřízne všechny like tlačítka od přísunu dat. Bezpečnost uživatelů je přece nade vše ne?

[poll id=”158″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Facebook Exchange”

  1. To už moli mít hezky dávno takovéto cílení reklamy, nechápu na co takou dobu čekali :)

  2. možno jedného dňa bude možnosť využívať facebook reklamu na weby ako dnes google adsense, ja by som túto možnosť privítal pretože by vznikla mierna konkurencia googlu a bola by tu aj iná alternatíva ako google

  3. Facebook mne na webu nesleduje = facebook.net a fbcdn hosts soubor na localhost.. Stejně tak google analytics. Vím, že to není 100%, ale lepší než nic.

  4. Podľa mňa to bude len dobré, aspoň budú reklamy relevatné a efektívne a teda nebude viac a viac k nim vznikať nenávisť z pohľadu užívateľa. Rovnako ako písal norbert, možno je len otázkou času kedy začne Fb s ponukou inzertnej siete podobnej ako je adsense. Bolo by to len plus.

  5. Myslím že to, že se nesnaží vydělávat na svých klientech je spíše pozitivum, dneska nás obyčejné lidičky odírá kdejaký hejhula tak aspoň někde jsou trochu slušní

  6. Nevím, jak se to bude líbit právníkům, ale já bych to považoval za logický krok, stejně jako u AdWords kdysi.

Comments are closed.