Drtivá pravda o SEOmatech!

Upozornění: Před psaním tohoto článku jsem pil… Jakékoliv čtení pouze na vlastní nebezpečí… Jednotlivé postavy a příběhy v ní se vyskytující mohou být smyšlené…

Už je to nějaký ten pátek co se se řešily různé automatické systémy na měření rozličných SEO onpage a offpage faktorů. Spousta lidí se tím poměrně slušně pobavila. Někteří se stránkám na měření posmívala jiné je obhajovali jako dobrý způsob na měření všeho možného. Nenápadně jsem vše sledoval jestli se k tomu vyjádří někdo kdo vidí do pozadí toho všeho a zkusí alespoň trochu pošťouchnout diskutující. Jak se dalo očekávat nikdo se neozval. Ostatně jak to u SEO chodí. Zůstat v tichosti ve stínu a chránit si své těžce nabité know how.

Jako věrným čtenářům vám dám možnost trochu nahlédnout pod pokličkou toho všeho. Bouhžel nemůžu všechno hned vyžvanit, takže k pochopení následujících textů bude nutné mít alespoň znalosti SEO na stupni expert level 2.

Úplné začátky automatizovaných systémů

Abychom mohli pochopit jak vše začalo vydal jsem se za Clynnen Farsenem, což je jeden z nejstarších SEO křečků. Honosí se titulem Senior SEO librarian a má SEO bezpečnostní prověrku pátého stupně.

“V druhé polovině devadesátých let minulého století, kdy se začala rozšiřovat mezi uživateli internetu technologie javascript si všiml jeden americký obchodník, že jeho zaměstnanec si hraje na internetu s kalkulačkou. Tato kalkulačka měla v sobě zabudované funkce na počítání Pythagorovi věty. Bylo úžasné jak rychle dokázala počítat. Napadlo jej požádat svého syna studující informační technologie, aby podobnou kalkulačku udělal, ale místo Pythagorovi věty by počítala měsíčný splátky. Prodával totiž auta a lidé se ho často ptali na možnost splácení. První prototip kalkulačky jej nadchl. Jeho syn mu navíc navrhl, že by kalkulačka mohla obsahovat i různé slevy a doplňkové služby. O kalkulačce se zmínil i úvěrové společnosti, která půjčovala jeho zákazníkům. Ta byla taktéž nadšená a “technologii”, pokud se tomu vůbec tak dá říkat, si koupila. Zanedlouho se různé kalkulačky a počítadla šířila dál. Pak někoho napadlo propojit tyto data se servery. V té době ještě javascript neuměl komunikovat přímo se serverem, takže se využila server side technologie. Tím se otevřela i možnost ukládání statistických dat a tehdy se dá říct, že se udělal důležitý krok. Začali vznikat různé volně šiřitelné skripty na ankety, propočty atd. Pak někdo přišel s myšlenkou generování jakýchsi diplomů. Prostě jste vyplnili test a vyjel vám nějaký diplom. Jednalo se o test jestli umíte dobře anglicky, jaké máte IQ, anebo jestli znáte třeba všechny hlavní města USA. Výsledný diplom pak bylo možné ukázat kamarádům. Stačilo znát URL. To byl základ všech těchto systémů.

Jak šel vývoj kupředu a zlepšovaly se technologie, začali se i tyto systémy zlepšovat. Dokázaly hledat specifická data na internetu a utvářet z nich výsledky. Kdo má nejlevnější zboží, kde se dá koupit to a to zboží. Nebyl problém nashromáždit data a pak je vyhodnocovat. Pak ale přišla jedna firma, která postavila svou marketingovou kampaň na testování stránek, zdali jsou správně napsané a budou vypadat ve všech prohlížečích správně. Každý si zdarma mohl své stránky otestovat a pak se rozhodnout jestli využije nabídky firmy, která při hodně chybách ochotně nabídla automaticky slevu. Aby ušetřili výkon ukládali také výsledky, podobně jako diplomy ve výše uvedeném příkladě. A tehdy se dá říct, že to opravdu začalo.

Jeden z nejstarších SEO mágů, který byl znám pod přezdívkou Raider. Si všiml, že když zadá do google jméno nějaké firmy včetně domény, tak se objeví na prvním místě daná firma a na druhém její výsledek v testu. Tehdy vznikl dalo by se říct první opravdoví SEOmat. Testoval google page rank a počet odkazů. Způsobil menší poprask na různých fórech. Raider pak vytvořil místo vylepšování prvního SEOmatu další s funkcí měření Alexa ranku. Pak třetí, který uměl navíc ještě měřit počet indexovaných stránek. Jak jistě víte Raider byl SEO génius, více SEOmatů = více zaindexovaných stránku. Ty se šířili dál a dál.”

Dál už je to pro SEO mágy jasné. Pokud teď zkoušíte zadávat do google site:nahodnyseomat asi už nejste překvapeni, že vidíte tolik výsledků. Krom užitečných statistik jde právě jen o to nabrat data na řekněme zaspamovaní indexu vyhledávačů. V podstatě o nic jiného. SEOmaty jsou buď dobré a lidé jej chtějí používat (oblíbené jsou ty co zaznamenávají třeba ranky a dělají z nich grafy) anebo velice kontroverzní až k ničemu. Ať je to jakkoliv SEOmaty potřebují reklamu a odkazy. Nabízí proto různé ikonky s kterými se můžete pochlubit. Navíc čím víc je nesnášíte, že jsou zastaralé tím více jim vlastně pomáháte.

Teď si určitě říkáte, že vlastně o nic nejde, proč jsem tedy byl na začátku tak tajemný? Proč SEO arcimágové kolem celé té věci chodí jak po špičkách? No pravda je taková, že pravé SEOmaty dávají i něco na oplátku. Něco o čem se moc nemá mluvit. Zkusíme teď navštívit dalšího ze SEO křečků, který se jmenuje Ga’s al Rhul. Je profesorem v oboru Mastery in dark art of SEO a vede výzkumný tým zvaný Legie stínů. Jeho specializací je masivní gray hat SEO.

“Hodně lidí dnes hraje na SEO. Zvláště jsou oblíbení různé masivní zásahy. Kdy pouhým kliknutím myši se spustí lavina, která vede k nějakému výsledku. Až už k dobrému anebo negativnímu. Nemusíš mít zrovna přístup k vědomostem z Mastery in Dark Art of Seo, aby jsi mohl používat to čemu říkáš SEOmaty.  Už dávno to není tajemství, to jen na českém písečku se každý bojí prozradit kdejakou věc. Známé diskuze jako digitalpoint.com jsou toho plné. Jen musíš umět číst mezi řádky. Skupina webů, do kterých řadíš i SEOmaty se nazývá 1L 2S, což je zkratka one link to submit. Tedy stačí do odkazu umístit tebou zvolenou doménu a hned je vše odesláno. Mimochodem byl jsi to právě ty kdo na to upozornil poprvé na webtrhu, ale neviděl jsi v tom tu moc, nevěděl jsi na co jsi narazil. Tehdy se tomu ale nevěnovala velká pozornost. Jediný kdo dokázal číst mezi řádky byl Mr. X. Podařilo se mu získat seznam 31956 1L 2S. Ostatně to asi dobře víš, protože jste společně rozjeli projekt Mr. X List. Ale nedomysleli jste následky. Jeden klik znamenal tisíce odkazů, anebo také ban na doménu. Tehdy jste to zabalili. Dělání gray hat SEO znamená být nenápadný a ve stínu, jinak překročíš  hranici a jsi na temné straně.”

No myslím, že už není víc co dodat. Jak řekl Ga’s al Rhul, není žádným tajemstvím, že SEOmaty patří mezi 1L 2S. To jen u nás v tom hledá nějaké zázraky. Prostě SEO maty potřebují pozornost, aby generovali více obsahu a link juice a pokud víte jak na to pro vás to je jen další zpětná odkaz o něco hodnotnější než odkaz z katalogů. Jediný rozdíl od katalogů je v tom, že se nemusíte plácat s žádným dlouhým vypisováním. Stačí vám jedna URL do které většinou přes GET/POST vše odešlete. Nějaký výsledek je vám ukradený. Chcete přeci jen link juice ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Drtivá pravda o SEOmatech!”

  1. Hezky napsáno, přiznám se, že jsem před pár lety podle seomatu optimalizoval stránky… ale brzo jsem zjistil, že to je k ničemu a že jen krade obsah a KW.. Náprava snadná.. Kontrolovat user agent a podstrčit bla bla..

  2. Krásný článeček o opravdu fungující věci. Zítra večer nebudu nic pít a budu nechávat pilně testovat stránky na zbývajících necelých 32000 seomatech, které ještě nemám ve sbírce. Pak se na Majestíkovi budu kochat jejich šipkami, ukazujícími na mou doménku. Juch!

  3. tak si tak říkám, že bys měl pít častěji ;) na zdraví

  4. Ja si dokonca myslím, že alkohol neovplyvňuje Tvoju schopnosť písať nielen pútavo, ale aj zrozumiteľne. Fajn článok, zaujímavá téma

  5. No a nemáte někdo nějakej ten seznam Seo matů? Zajímalo by mě jak na to reaguje seznam.

  6. Parádní článek! Každým dalším dnem přicházím na to, že všechno okolo nás je jenom nějaký blaf na lidi. A SEO je v tom korunovaný král. Vyplatí se číst mezi řádky. :-)

Comments are closed.