Čísla v čínské kultuře

Pokud chcete obchodovat s číselnými doménami určitě stojí za to si nejdříve zjistit, která čísla jsou dobrá a která špatná, protože právě čínská kultura určuje mezinárodní trendy. Dokonce ani mezinárodní společnosti si nedovolí udělat chybu a z marketingových důvodů preferují určitá čísla.

Šťastná čísla

2 – číslo dva je považované za dobré číslo, protože dobré věci přichází v páru. Dva jsou prostě lepší než jeden.

3 – číslo tři v čínštině zní podobně jako narození a proto je považováno za dobré číslo

5 – číslo pět je označováno za pět elementů (oheň, voda, země, dřevo a kov) a často je spojováno s čínským císařem.

6 – číslo šest zní v mandarinštině podobně jako tekutina, což je prý dobře pro obchod. Také je asociováno se spokojeností. V kantonštině reprezentuje spokojenost a štěstí. V I-ťing je označením pro yin.

7 – číslo sedm je šťastné číslo i v Číně. Symbolizuje sjednocení. Toto číslo je velice důležité protože jak v Asii tak i západní kultuře má význam šťastného čísla. Někdy toto číslo nahání i strach (viz. níže)

8 – číslo osm symbolizuje štěstí a Číňané si na něj velice hodně potrpí.

  • Například telefonní číslo se samých osmiček v provincii Chengu bylo prodáno za 270723 USD.
  • Letní olympijské hry v Pekingu byly zahájeny 8.8.2008 v 8 sekund 8 minut 8 hodin večer lokálního času
  • Petronas Twin Towers v Kuala Lumpur mají přesně 88 podlaží každé

Jak je vidět osmičku nepodceňují ani zahraniční letecké společnosti.

  • AIR Canada s linkou Shangai – Toronto létá let AC88
  • KLM Honkong – Amsterdam létá let KL888
  • United Airlines San Francisco – Peking létá let UA888

9 – číslo devět je asociováno s dlouhověkostí. Často je znázorňováno na svatebních předmětech. Čínský císař měl na své róbě devět draků. Mladí Číňané věří, že toto číslo je velice zvláštní protože je posledním jednociferným číslem. Ovšem tohle není tradice spíše moderní trend.

Čísla přinášející smůlu

4 – číslo čtyři je považováno za nešťastné od Číny, přes Koreu až po Japonsko. Je to homonymum (slovo stejně znějící) k slovu smrt. Velmi velké množství firem obchodující v Asii jednoduše vynechává číslo čtyři jak jen to jde. Například nenajdete sérii 4XXX od společnosti Nokia. Fotoaparáty od společnosti PalmOne inc. mají série G1, G2, G3 a pak přeskočili na G5. Ve východní Asii dokonce nemá spousta budov čtvrté podlaží. V Hong Kongu to došlo tak daleko že najdete budovy, kde nejsou podlaží, které mají jakékoliv číslo 4. Tedy žádné 4,14,24,34, 40 až 49 a navíc pro jistotu ani 13té patro. Takže budova co má mít 50 pater má vlastně  pater jen 35. Strach z čísla 4 se také nazývá Tetrafóbie.

5 – číslo pět může reprezentovat slovo “mě”, ale také třeba “ne”.  Ovšem je velice sporné, protože se dá využít k “negování” (viz. dále).

6 – číslo šest je řazeno mezi šťastná čísla, ale za určitých okolností může být také číslem špatným. Záleží na kombinování s ostatními čísly.

7 – číslo sedm je sice řazeno mezi kladné a pozitivní číslo, kvůli své podstatě sjednocení, ale za určitých okolností může nahánět strach. V čínském kalendáři je totiž sedmí měsíc měsícem duchů. Brány pekel se otevřou a duše mohou navštívit svět živých. Na druhou stranu je také v čínském kalendáři 7. červenec dnem čínského dne zamilovaných.

Kombinace čísel

Některé kombinace se mohou negovat, anebo mít úplně nový smysl. Takže při výběru domény pozor na to.

54 – číslo pět znamená “ne” a číslo 4 zase “zemřít”, takže výsledná kombinace je neumřít.

167, 169, 1679 – tohle je taková slovní hříčka, která když se vysloví tak zní jako dvě nejsprostější slova v kantonštíně. Často se používají v hodně sprostých vtipech :)

168 – přečtení tohoto čísla se rýmuje v mandarinštině s “celou cestu mít štěstí”

250 – se čte stejně jako “imbecil”. Používá se jako urážka. Naštěstí existují dvě alternativy jak číst toto číslo ve formální mluvě.

528 – opět číslo pět “ne” číslo dva se v kantonštině vykládá jako “jednoduše” a osmička je “zbohatnout” anebo štěstí. Takže “není lehké zbohatnou” anebo ještě hodně volný překlad “nebudu to mít lehké”.

768 – přečtení tohoto čísla se rýmuje v kantonštině s “celou cestu mít štěstí”

1314 – zní jak v kantonštnině tak i mandarinštině jako “jeden život, jedna smrt” což znamená něco jako “v dobrém i ve zlém dokud nás smrt nerozdělí”

5354 – tohle zvláštní slovní spojení znamená “ani živé, ani mrtvé”, často to referuje něco na pokraji smrti, anebo částečně už mrtvé.

7459 – jedná se o mandarinský slangový výraz pro “to mě opravdu nasr*lo”

9413 – tato fráze je v překladu něco jako “devět umře, jeden přežije” a znamená to že je 90% šance na smrt 10% na přežití, což by se dalo interpretovat jako hlášky z filmu “chcete snad žít věčně?”, “dnes povečeříme ve Valhale”

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Čísla v čínské kultuře”

  1. 54 – číslo pět znamená „ne“ a číslo pět zase „zemřít“, takže výsledná kombinace je neumřít. … tam melo byt cislo 4 zase “zemrit”

  2. nadherny clanek! o osmickach jsem to vedel, ostatni kombince jsou zajimavy. v nasich podminkach se pouziva snad jen 247 pro neomezenost nebo 777 pro velke stesti

  3. Zajímalo by mne, jak by se na tom dalo udělat fake typu:
    koupím si 107.com. a vytvořím subdoménu 89.187.146.107.com… to com se lehko přehlédne a hned mám DNS ve tvaru IP…

  4. Velmi zaujimave citanie, vela informacii bolo pre mna novych. Pekny clanok, chvalim :) Vedel som tak maximalne o cisle 7 :)

  5. Tohle je dobré vědět, díky.

    BTW, jak je možné, že jako domainer máš blog na takové ošklivé doméně z “nešťastných” čísel? :)

    1. Lelkoun: zůstala mi po jedné várce domén, co jsem registroval na parking. Místo expirování jsem si jí nechal.

  6. Myslím, že jedna takováto NNNN.com funguje jako herní web s 2mio UIP denně. Takže to by mohlo být vysvětlení, proč tak “blbej” název.

Comments are closed.