Zynga si nechá patentovat slovo ville

Výrobce nejúspěšnějších facebook klikaček se rozhodl nechat si patentovat slovo ville v Evropské Unii. Respektive z ville chce udělat EU TM. Je pravda, že v jejich posledních hrát je toto slovo vždy nějak zvýrazněno v logu dané hry. Na druhou stranu udělat TM ze slova, které například ve Francouzštině znamená město, může být zavádějící. Za chvíli si řekneme proč je možné registrovat si běžné slovo jako TM.

Hlavním důvodem registrace ville jako TM, je zřejmě ochrana jejich budoucích značek. Už bylo potvrzeno, že Zynga spustí jejich nový projekt RewardVille a další jsou prý na cestě. Mimochodem rewardville.cz je stále volná. Teď když si to po sobě čtu tak je jasné proč si tu ochranou známku vlastně zřizují.

Teď zpět k TM. Spousta lidí se ptá proč může být obchodní značkou například Apple. Vtip je v tom, že ačkoliv je apple (jablko) naprosto běžně používané slovo tak s počítačovou terminologii, anebo počítači obecně nemá nic společného (nepoužívá se jako common term).  Díky tomu si mohla společnost Apple nechat udělat z jablka TM. Jestli si nějaký prodejce jablek dá nad krámek Apple store, anebo Apples tak jej firma nemůže zažalovat.

Podobně je to i u Time (časopis) anebo Shell (benzínka). V jejich odvětví se dané slovo prostě nepoužívá. Je zde tedy prostor k jakési omezené registraci.

U ville je to ale zajímavější. Jak jsem zmínil na začátek jedná se o francouzské slovo pro městečko. Když si nějaký francouzký programátor udělá hru, kterou nazve Sim Ville  zřejmě poruší budoucí TM. Slovo ville použité pro internetové účely už bude patřit společnosti Zynga.

U nás je legendární kauza superhry.cz, která je také chráněná Ochrannou známkou (zde). Po zaregistrování prý dostali všichni kdo cílily na slovní spojení superhry.cz v SERP email ať toho nechají, anebo budou platit (slovní spojení se vyskytovalo na stránce). Dokonce došlo i k soudnímu sporu s vlastníky superhry2.cz.

 

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Zynga si nechá patentovat slovo ville”

  1. Co si budeme povidat, superhry2.cz je prasarna… Pokud by jsme danou situaci vyhnali do absurdna, tak si clovek bude muset davat pozor pri kazdem nazvu, btw. co pak udelas s domenou CityVille.cz ?

    1. Honza: používám na trénování trpělivosti :)

  2. Proto není možný zaregistrovat slovo “ville” v EU jako patent. V USA klidně, tam to prostě nic neznamená, ale ve francii je to obecný slovo a tím pádem není možný to ochránit patentem nebo něčím jiným jako evropskej patent. Teda doufám že bude mít někdo soudnost a pošle je s tím do kelu.

  3. Řekl bych že v tom máš trochu zmatek. TM se nikde registrovat nemusí, to prostě začeš používat, akorát případný soud je komplikovaný, protože pak teprve musíš dokazovat, že jsi opravdu byl první kdo tu značku začal používat. Když se známka zaregistruje, tak už to není TM ale (R), a má to tu výhodu že “vlastnictví” musíš prokázat předem, takže případný soud je potom jednodušší. http://en.wikipedia.org/wiki/Trademark

  4. Bavíme se když už o ochraných známkách, patentem lze chránit pouze nějaké zlepšení technické povahy.

  5. Já bych planě nefilozofoval.

    Prostě ve světě, kde právo vyhrává kdo si zaplatí lepšího advokáta, a obhájit právo je tak drahé, že i když nemáte pravdu, můžete nechat protivníka vykrvácet pouhými náklady na soudní řízení si finančně silná firma může zaregistrovat jakýkoli obecný název.

    Slabším firmám by to ovšem neprošlo.

    To je celá pravda.

  6. Já bych se rád vrátil ke kauze Superhry.cz. Když se tak dívám, v rozsudku se píše:
    “Pokud uživatel do adresného pole vyhledávače zadá označení „superhry”, „superhry.cz” nebo “www.superhry.cz” zobrazí vyhledávač na prvním místě server žalobce, mezi dalšími se však nezobrazí podsekce tohoto serveru, ale servery dalších provozovatelů jako je server žalovaného. Tím dochází ke značném odlivu návštěvníků, kteří původně chtěli navštívit server žalobce.”

    Ten, kdo toto posuzoval byl zřejmě jasnovidec. Nikdo přece neví, co skutečně hledám, pokud zadám superhry. Můžu opravdu hledat nějakou super hru. Další věc, co se mi na tom zdá pochybná je, že do vyhledávače prostě URL nepatří (co si budem povídat, dělá to snad 80% BFU). Taky mi přijde dost odvážné tvrdit, že “označení „superhry” resp.”superhry.cz” je výrazem vžitým u veřejnosti ve spojení se serverem provozovaným žalobcem a se službami, které žalobce dlouhodobě poskytuje”. To prý zdůraznil žalobce. Ale dělali si třeba veřejný průzkum, co si “veřejnost” vybaví pod názvem superhry.cz?

Comments are closed.