Odkaz na affiliate formou Product placement

Po odkazech v textu bývá celkem slušná sháňka. Většina lidí v nich vidí hlavně způsob jak získat lepší pozice ve vyhledávačích. Takový pěkný odkaz, obalený relevantním textem, v recenzi, která má sama o sobě GPR 6 zní určitě lákavě pro hladové SEO konzumenty. Vliv takovéhoto odkazu na SERP jistě bude “nezpochybnitelný”. Na druhou stranu uvažovali jste někdy o odkazech jako formu Product Placement?

Product placement

Product placement je druh reklamy, která má posílit postavení značky na trhu. Běžný člověk, který jí dnes a denně vnímá si nikdy neuvědomí, že se s ní setkal. Někdy je doslova do očí bijící jindy nenápadná. Některé firmy si prostě nemohou nechat utéct příležitost, jiné čekají na vhodný okamžik, aby vám se svou značkou doslova mávali před nosem. V podstatě se jedná o zasazování produktů určité značky například do filmu. Pokud hlavní hrdina používá notebook, téměř vždy je tam logo Apple. Dell si zase zabral oblíbené seriály Star Gate a Smallville. Transformeři (2003) se mění výhradně v auta od General Motors, v Matrixu se telefonuje zásadně se Samsungem, v Terminátorovi 2 se vráží jen do automatů od Pepsi atd. Nenápadná reklama za kterou se prý platí miliony dolarů.

Odkazy z článku na affiliate

Jedná se o takovou trochu okatější formu product placementu. Minulý rok jsem například občas do článků, které se zabývaly například monetizováním projektů zmínil pay per click systém placla.cz. Přeci jen když už se srovnává, doporučuje, anebo jen hází do placu úvahy tak proč nesáhnout pro příklad systému, který má zrovna affiliate program (btw. každý aktivní bloger, který se přes mě registroval vydělal v průměru přes 2800 CZK).

Podobně by se daly jako příklady vybrat hostingy, registrátoři domén, registrátoři do katalogu, autoři levných článků anebo kdokoliv kdo má affiliate program, anebo nabídne odměnu. Ostatně proč si za uvedení příkladu nenechat zaplatit, alespoň bloger nemusí hledat další zdroje příjmů v podobě nových reklamních ploch.

Nenápadná reklamu na blogu, může to fungovat?

Čistě teoreticky by to šlo pozvednout na vyšší úroveň aniž by byl potřeba jediný odkaz. Například oblíbení bloggeři by mohli psát “Dnes jsem na svém Aceru dával dohromady seminárku” místo “Dnes jsem na svém počítači dával dohromady seminárku”. Ostatně je hodně podstatných jmen, které běžně používáme v textu, nahraditelných konkrétní značkou či službou. Pokud by si nějaký velký hráč postupně poskupoval na velkém množství čtených blogů, třeba značky výrobce mobilů, mohli by čtenáři pak v obchodě pod záplavou všemožných modelů vybrat právě ten, který používá jejich oblíbený bloger. Přeci jen když se o nich zmiňuje už nějakou tu dobu asi budou v pohodě.

Teď ještě jedno mé přiznání na konec. O tématu tohoto článku jsem uvažoval delší dobu, ale nakonec jsem se odhodlal teprve nedávno. Konkrétně před třemi dny, když jsem dopsal Francie otvírá hranice evropským domainerům. Na konci je pro srovnání ceny seznam 3 registrátorů poskytujících .fr doménu. Regzone jsem uvedl, protože dlouhodobě podporuje 404m nákupem reklamy a cenami do soutěží, Subregu jsem vděčný za pravidelné zasílání zákulisních informací a eurodns je tam jen proto, že měl reklamu na google (chtěl jsem velkého zahraničního hráče). Třeba právě takto bude vypadat placený product placement na blogu v druhé dekádě 21. století.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Odkaz na affiliate formou Product placement”

  1. ad matrix – tusim tam pozuivali spis nokie (respketive jak google poradil tak v reloaded Samsung, kazdopadne v prvnim Matrixu Nokie)

    1. h1tori: máš pravdu v jedničce byla N8110, ve dvojce byl až Samsung.

  2. Již jsem o tom kdysi psal. U WebExSys.com tento typ afiliate linků nejvíce konvertuje.

  3. S product placementem u nás začal železný ředitel Novy dr. Železný. Pamatujete na láhev minerálky, kterou měl vždy před sebou?

  4. Jo jo, tohle je dobrej druh reklamy a možná se někdy i podceňuji. Chytří ale vědí, že má nezanedbatelný význam :-).

    Homer: To jsem nevěděl, ale fakt ji tam měl, to vím jistě.

  5. To Fit: měl jí tam od té doby, kdy se stal spolumajitelem Korunní kyselky.

  6. Pre blogerov je iste vzdy dobre hladat nove sposoby zarobku (vlastne v kazdom podnikani), akurat si nie som isty ci je product placement tou najlepsou mozbostou:

    -ako si sa zmienil, product placement je pouzivany hlavne pre imageovu reklamu velkych brandov, co na povacsine malych blogoch proste neide. Ale dobre, dajme tomu ze napr. pre tvoj blog (btw, mozem tykat? :) ) by mohla byt reklama na hostingy, placlu celkom fajn.
    -Pri inzercii na osobnych blogoch sa jedna spravidla o male ciastky. Aku sumu by si ziadal za vetu “dnes mi prisiel od placlu dalsi tucny sek”? Ved kvoli tomu by sa snád ani neoplatilo jednat (pp sa neda riesit nejakou cennikovou rutinou, všetko treba dohadovat samostatne) Snad teda len tie affil linky.
    -dalej musis rozmyslat, ci je veta “so svojim windowsom 7 som maximalne spokojny a v zivote by som ho za nic nemenil” vyvazitelna zlatom, hlavne v pripade ze autor je zaryty linuxak (v podstate je to to iste ako pp v spravodajstve- u nas je to nie len nemoralne, ale aj nezakonne. Neviem ako u vas :) ) Predsa len, neosobny film, serial ci humoristicka relacia je nieco ine nez blog na ktorom sa tvoji citatelia dozvedaju informacie, utvaraju si na zaklade neho nazor,..

    Btw: Webexsys dal v komentaroch super priklad product placementu (sorry, musel som si pichnut :D )

    Este sa ospravedlnim za preklepy- píšem z tabletu..

  7. Ta scénka s padající výsuvnou Nokií N8110 v Matrixu jedničce se nedá zapomenout :-)

  8. Chachi: V České republice je product placement v televizi legální, ale je upraven nějakými předpisy, které definují, jak a kdy je možné jej používat.

    Product placement je podle mě super ve chvíli, kdy někde něco ukázat/zmínit musíte, a pouze se rozhodujete, které značce dát přednost. Třeba v tv talkshow potřebujete hosty na něco posadit, tak proč ne na výrobky společnosti 123ABC nábytek s.r.o., že?

  9. Jan Zaskolny:
    U nas je v TV upraveny tak, ze program musi byt oznaceny (v praxi text “V programe su umiestnovane produkty” na zaciatku, na konci a myslím ze aj v kazdom reklamnom brejku.) To so spravodajskymi relaciami urcite platilo minuly rok, tusim je od noveho roka platna nejaka novela, ale nie som si isty. U vas to asi plati podobne.

    Ale to vlastne pre nas na webe zatial neplati (aj ked, pred chvilou som cital, ze v Britanii uz plati novela podla ktorej musia byt oznacovane nie len blogy, ale dokonca aj tweety s product placement :D)

Comments are closed.