Adsense mění rozložení prvků v reklamě

Google Adsnes LogoNení to tak dávno co jsem probíral zajímavé rozložení reklamy na jedné stránce poskytující poradenství v oblastí hostingu. Nahoře měla klasickou grafickou reklamu o rozměrech 728×90, pak nějaké informace, grafiku a zhruba uprostřed stránky (chtělo to trochu odstrollovat) byl další formát 728×90 tentokrát textový formát. Na tom, ale bylo zajímavé, že připomínal spíše seznam odkazů. Prostě co řádek to reklama místo klasických 5 reklam vedle sebe. Už tehdy zaznělo, že si jen adsense tým testuje nové reklamní formáty.

Dnes vyšel článek A new look for AdSense for content ad units, kde jsou nové formáty reklamy popsané. V současnosti se testují na formátech 728×90, 300×250 a 336×280. A co o co přesně jde?

V klasické adsense reklamě se zobrazuje na první řádku nadpis reklamy, pod ním je text reklamního zdělení a na konci URL reklamy. Příklad:

Blog o IT bizu

Nejnovější informace o online podnikání najdete právě u nás

404m.com

Nová forma bude vypadat následovně u 300×250 a 336×280

Blog o IT bizu 404m.com

Nejnovější informace o online podnikání najdete právě u nás

U 728×60 bude vše na jednom řádku

Blog o IT bizu Nejnovější informace o online podnikání najdete právě u nás 404m.com

V podstatě jde o to, že u čtvercové reklamy se přesunulo URL za nadpis a u nejdelšího formátu se vše dalo do jednoho řádku.

Já osobně jsem dost často používal barvu URL stejnou jako barvu textu, aby tak trochu odkaz zapadl a hlavně zaujal nadpis reklamy. Teď když se koukám jak to vypadá tak moc nadšený nejsem. Na druhou stranu u formátu 768×60 to vypadá celkem dobře a na minisites, anebo katalogu se rozhodně neztratí. Na druhou stranu snad tým adsense ví co dělá.

Velice mě zaujal i komentář ve vlákně na webtrhu. Kde jeden neregistrovaný člen napsal:

“U tech 2 dole zase k rapidnímu snízení. Společnosti jako aukro nebo O2 rvou do ppc hodně penez a tak se objevují na strasne moc frazí a s vetsinou mají mnohdy velmi málo společného. takže jakmile uživatel uvidi ze je vedle titulku AUKRO.cz, tak pro by tam lezl, kdyz aukro zna a nema ho rad.”

Rozhodně to je k zamyšlení.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Adsense mění rozložení prvků v reklamě”

  1. Uvidíme co to udělá. Sám jsem zvědav u svých projektů. Nemám měření konkrétních reklam, takže to musím přenastavit.

  2. neviem, ci ta url je najstastnejsie riesenie … ale zase inzerent ziska obrazovy image a nie len klik, kedze uzivatel si hned vsimne url, ktoru si v 0,063256% mozno ja zapamata :D

  3. Môj názor je taký, že to trochu zničí efekt reklamnej slepoty – predsalen na klasické adsense reklamy je už zvyknutý aj BFU – takýto facelift by mal v tomto prípade pomôcť. Iné je ale Česko – kde to aukro môže byť problém, ale v zahraničí pri väčšom trhu by nemal byť problém :)

  4. mohl by jsi dat odkaz na ten clanek ktery zminujes v uvodu ?? diky..

  5. Tieto reklamy su aktivne uz cca 2 tyzdne a podla mna je to taky maly posun vpred, skor je to nieco nove a ludia budu zo zaciatku klikat, ale podla mojho nazoru z dlhodobeho hladiska tie stvorcove reklamy nemaju velky uspech. Skor je to vhodne pre inzerentov.
    Clovek hned uvidi URL. Nemusi na nu klikat, skratka mu ostane v pamäti a ked uvidi dakde ten web a tu stranku, tak si spomenie, ze niekde to uz videl, skratka branding.

Comments are closed.