Dá se vůbec prodávat reklama tak aby to nevadilo vyhledávačům?

Vyhledávače jsou pro většinu z vlastníku stránek naprosto svaté a rozhodně je nikdo nechce jakkoliv naštvat. I ten nejmenší výkyv jakéhokoliv ranku často vede k zoufalým dotazům co jsem vlastně udělal špatně. Většinou se “odborná” veřejnost shodne nad tím, že za to může reklama nebo nově přidané odkazy.

Jenomže ono už je to s těmi vyhledávači občas opravdu těžké, protože jejich podmínky často spíše připomínají šikanu, než nějakou rozumnou dohodu. A podle mého názoru by se spíše měli vyhledávače snažit přizpůsobovat kvalitním stránkám, aby měli co nabídnout svým návštěvníkům než rozhazovat penalizace za kdejakou blbost.

Základní pravidlo všech vyhledávačů je zákaz prodávat zpětné odkazy. Jenomže pod tímto pravidlem se skrývá i zákaz prodeje jakýchkoliv bannerů anebo reklamy. Samozřejmě že nám dávají vyhledávače nabídku, že jestli chceme u nich být tak ať odkazy označíme pomocí tagu noffolow. Sice na první pohled jednoduché na druhý, to ale může být celkem problém. Jednak kvalitní obsah často netvoří lidé, kteří vůbec ví co to je nofollow a také je tu určitá morální povinnost vůči zadavateli reklamy. Ať si říká kdo chce co chce, ale pokud na svou stránku umístím něčí reklamu tak nejdříve by jsem se měl zamyslet jestli je ta reklama přínosná pro mé návštěvníky a pokud ano, tak proč označovat reklamu nofollow? Protože si jí neumí vyhledávač vyhodnotit jako reklamu?

Ok teď trochu ustoupím od populistického nádechu. Faktem je že jak google tak i seznam bannerovou reklamu samozřejmě pozná. Není zas tak složité přidat do crawlera podmínku, že pokud odkaz vede přes standardní reklamní formáty (468×60, 125×125 atd.), tak se jedná o reklamu a má se podle toho na ní pohlížet. Moderní vyhledávače totiž potřebují vědět, která firma si kde dělá reklamu, protože vyhledávače jsou dneska s reklamou úzce propojené. Jakmile se zjistí, že nějaký eshop masivně skupuje reklamní plochy na stránkách o IT tak okamžitě letí tato zpráva z oddělení crawlera (fulltextu) do marketingového oddělení a obchodní prodejci zanedlouho kontaktují nového potenciálního zákazníka. Crawler tu už dlouho není jen k tomu, aby získával data pro fulltext, stále zajímavější se stávají právě marketingová data s komerčním potenciálem. Takže prodej bannerů žádný z vyhledávačů prostě banovat nebude. Taková zpráva by jej totiž mohla stát info o nových potenciálních klientech. Lidé v majoritních vyhledávačích rozhodně nejsou hloupý, protože kdyby nehledali nové použitý pro své crawlery už dávno byje předběhla konkurence ;)

Ale vraťme se k nedělní vášnivé úvaze. Vyhledávače velice rádi straší, ale faktem je, že se toho zas tak moc nebanuje. Teprve až něco začne ovlivňovat statistiku. Zatímco google si počítá dost opatrně, protože penalizace SERP za využívání nějakého systému by ho mohla stát i slušné peníze, pokud by nedokázal prokázat úmysl. Tak seznam si nebere servítky a neprůhledně bude postupně likvidovat nebezpečí. V praxi to funguje tak, že google zruší stránce page rank (nemá cenu linky prodávat) a oslabí link juice (nemá cenu linky kupovat). Dál ale nepokračuje. U velkých stránek by totiž často ztratil víc on. Ve světě je totiž konkurence a pokud někdo ty informace z velké stránky nemohl najít a u konkurence ano, pak může přijít o spokojeného návštěvníka. Tenhle fakt si u nás nikdo zatím moc neuvědomuje. Čeští BFU neopustí seznam jen proto, že tam výsledky z nějaké stránky nenajdou. Naproti tomu seznam postupuje dost razantně. Nejdříve dojde k snížení sranku. Což je zřejmě důsledkem ztráty síly vnitřního link juice. Srank má totiž vliv na pozici ve vyhledávači. Možná jen nepřímo, ale osobně jsem vždy pozoroval po nárůstu sranku i nárůst návštěvnosti. Jako dočasné opatření proti stránkám, které si hrají s gray hat seo je i vyřazení index stránky, čím se z ní stane jakási link juice black hole, chcete li černá díra, která většinou přes logo ze všech podstránek odsaje velkou dávku link juice.

Z reklamy jsou peníze a často ne zrovna malé. Čím je systém na reklamu větší a vaše stránky reklamě zajímavější tím více peněz můžete vydělat. Pokud se bavíme o stránkách pro uživatele, tak kromě přímého prodeje, který je často sezónní záležitostí se dobře daří i adsense. Ten v případě vhodného tématu je dobré občas otestovat na affiliate. Zvláště pokud se rozjíždí něco nového může se to dobře vyplatit. Jenomže tím to tak končí. Další možnosti už se vyhledávačům totiž nelíbí. Zatímco stránky závislé na návštěvnosti z vyhledávačů musí pokorně sklonit hlavu tak ty co jsou dělané pro lidi už jsou na tom o poznání lépe. A je nutné říct, že pokud chcete dělat stránku třeba pro seznam tak se připravte na to, že budete muset změnit přístup, ale hlavně plánovat o čem psát.

Například tento blog je dělaný pro lidi. Přiznávám se, že jsem uvažoval o jeho optimalizaci pro seznam, ale nakonec jsem se na to vykašlal. Jako hlavní důvod oficiálně uvádím, že by jsem se musel naučit psát nadpisy pro vyhledávače a ne pro lidi. Mám velice dobrou zkušenost s psaním bulvárně laděných nadpisů, které přitahují pozornost, ale ty jsou skoro vždy naprosto nevyhovující pro seznam. Prostě jsem se smířil s tím, že ze seznamu mi chodí jen 2% celkové návštěvnosti. Naproti tomu posílá google 12,48% a to většina jde na long tail. Prostě 404m.com je naprosto SEO nepoužitelné. Takže místo optimalizace pro vyhledávače uvažuji spíše jak protlačit nové články do více čteček, kde se mi bulvárně laděné nadpisy vyplatí.

Kdyby tedy 404m.com vypadla ze seznamu určitě by mi to nevadilo tolik, jako kdyby vypadla z článků na webtrhu. Mimochodem díky propojení analytics a adsense jsem se dozvěděl, že nejvíce vydělávám na lidech z webtrhu. Průměrný webtržník má hodnotu kliku  0,35+ EUR. Zatímco ze seznamu jsou to centy. Takže Retal má na webtrhu doslova zlatý trafik. Takže se není čemu divit, že má cenu za reklamu nasazenou tak vysoko. Někdy budu muset udělat tabulku kolik je průměrný zdroj z kterých zdrojů, teď když nad tím přemýšlím mohl by to být celkem zajímavý článek.

Za poslední roky se nad ČR/SR prohnalo několik reklamních systémů, které dokázali manipulovat více či méně schválně s výsledky vyhledávačů. Asi nejznámější je legendární directoglobal, který jsem rád využíval pro prodej reklamy. Opravdu můžu hrdě prohlásit, že na 404m.com šlo jen o reklam a ne odkazy. Ostatně  link GPR 0 a SRANK 60 za 360 CZK opravdu neprodáte, ale já měl vyprodáno permanentně. Byl jsem velice hrdý na to, že si lidé kupovali plochu a to i opakovaně kvůli reklamě a ne kvůli zpětným odkazům. Nové directo ale už je jen o odkazech. To už by jsem sem nedal. Přišli i náhradnicí za directo, ale nějak jsem se radši spokojil s přímím prodejem. Občas někdo něco napíše, že by rád koupil. Občas nabídnu na webtrhu.

V posledních dnech se na webtrhu debatuje o novém systému co nahradí určitá slova v článku za odkazy. Myslím, že tím celkem slušně dokáže rozsekat seznam a odveta bude rychlá, podobně jako u directoglobal, který skutečně s výsledky největšího českého vyhledávače dokázal manipulovat. Ačkoliv by mi nějaká penalizace od seznamu nevadila, tak do toho stejně nepůjdu. V článcích si bedlivě vybírám na koho odkazuji a zastávám názor, že provozovatel blogu by měl mít za své čtenáře odpovědnost. Adsense celkem důvěřuji i když vybírá reklamy bez mého schválení. Často ty reklamy kolem jsou užitečnější než některé moje články :)

Takže dá se vůbec prodávat reklama tak, aby to nevadilo vyhledávačům? Odpověď je jednoduchá. Přiměřené množství reklamy potřebují, aby mohli najít nové klienty, sledovat trendy a získávat marketingová data. Přemíra reklamy, která už je nepříjemná pro běžného uživatele prostě vadí a vyhledávače na to mají perfektní nástroj a to svá marketingová data. Moc dobře vědí co už vybočuje z řady. Už dávno to není o nofollow, ale o průměru ;)

A jeden tip na konec. Víte jak seznam pozná jestli se jedná o MFA nebo běžné a použitelné minisite? Porovná viditelné množství běžného textu (bez odkazů a nadpisů)  s plochou, kterou zabírá reklama. Z toho poměru pak vyjde číslo, které se významně podílí na pozici stránky. Takže chcete lid dělat minisite pro seznam nesmí být ten text až zas tak mini ;)

[poll id=”42″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Dá se vůbec prodávat reklama tak aby to nevadilo vyhledávačům?”

  1. O tom, že vyhledávače jdou po zisku není pochyb, proto vyřazení z indexu ještě nutně neznamená, že robot nezavítá na vaše stránky, jak píše Drago, data jsou neocenitelná.

    Aby zde nebyly jen konspirační teorie, vím o případu, kdy marketing jednoho nejmenovaného vyhledávače kontaktoval majitele stránek s tím, že je ve fulltextu moc vysoko (rozuměj nad klientem, který hodně platí) a pokud si neobjedná masný placený zápis, bude vyřazen.

  2. Spis napište jak se banu zbavit – pravidla uz neporusuji cca 2 roky (predtim asi 3 mesice ano – v textu byly placene linky) a pagerank stale nula – predtim 5.
    ;o)

Comments are closed.