Portál Buy.com prodán za 250M USD

Japonská společnost Rakuten oznámila dohodu o koupi internetového portálu buy.com za 250 milionů USD.

Co je vlastně buy.com? Portál byl založen v roce 1997 a byl výhradně zaměřen na prodej elektroniky a počítačů. Aby se dostal nahoru tak prvním rok prodával věci pod cenou, respektive když se sečetli náklady na reklamu a marketing tak byl v mínusu. Díky této takřka sebevražedné taktice, prodal za první rok provozu zboží v hodnotě 111 milionů USD, čímž porazil rekord firmy Compaq, v celkovém objemu prodaného zboží za první rok provozu.

V roce 2002 buy.com rozšířil svou působnost o další zboží. Do této chvíle prodával kromě elektroniky a počítačů i hudbu a filmy. Aby mohl konkurovat amazon.com, rozhodl se snížit cenu za knížky vždy o 10% oproti amazonu.

V roce 2002 také vychází časopis BuyMagazine, který informuje nejen o nejlepších cenách na trhu, ale také o technologických novinkách. V době kdy má 600K čtenářů se rozhodně buy.com jej plně digitalizovat. Z 600K čtenářů tak vzniká takřka 3,5M návštěvníků.

V roce 2006 přichází buy.com s projektem BuyTV, který se stane průkopníkem e-commerce v oblasti internetové televize. Přináší návštěvníkům informace o novinkách ve světe technologie a spájí nudná technická data se zábavným průmyslem. Jako jedna z prvních společností prosazuje vytváření internetových klipů v HD kvalitě.

Rok 2006 jednoznačně patří buy.com. Přináší možnost pod jedním účtem nakupovat od více dodavatelů naráz. V té době je tak možné nakupovat od 100 různých dodavatelů (v současnosti je to více jak 1000 s celkem 11,5 miliony produktů.). Vzniká tak jakási koncepce maloobchodního prodeje prodeje pod jednou střechou.

Společnost je velice pokroková. Využívá všech dostupných prostředků jak dostat zboží od dodavatelů k zákazníkovi. Masivně například využívá eBay. Stává se dokonce druhou společností v historii eBay, která dosáhne 1 milionů pozitivních hodnocení s celkovým poměrem 99,7% pozitivních ohlasů.

V čtvrtém čtvrtletí 2009 společnost začíná expandovat do Kanady, Francie, Německa a Anglie. O pár měsíců později i Španělska.

Jen pro zajímavost v roce 2004 měla společnost obrat 290,8M USD, zisk pak činil 13,3M USD (cca 4,5%).

Naproti tomu společnost Rakuten má pod palcem velké množství dodavatelů z celé Asie (prý až desítky tisíc), což rozhodně bude perfektně ladit k obchodnímu modelu buy.com.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup