Webtrh se přizbůsobí více požadavkům trhu

Administrátor webtrhu oznámil prostřednictvím nového webtržnického multiblogu připravované změny a novinky. Jedná se vesměs o nutné úpravy, které mají webtrh udělat přehlednějším a přiblížit jej potřebám online obchodování na CZ/SK trhu. Zároveň zde také vyzývá k diskusi k plánovaným změnám a dává nám možnost zasáhnout do připravovaných novinek. Takže toho doporučuji využít.

Jednou ze změn o které se určitě budou vést dlouhé diskuze jsou úpravy pravidel aukcí. Plánuje se zrušit vyhrazená cena (reserve) a také zrušení anonymních příhozů. Co se týká anonymních příhozů tak jsem spíše pro jejich zrušení. Vzbuzují nedůvěru a často mi někdo píše jestli můžu kouknout na tu a tu aukci jestli tam nedochází k navyšování ceny. Většinou se jedná o planých poplach, řešit jsme to museli jen párkrát. Možná až se zruší tak bude více reportů na falešné příhozy. Nevím. Nemohu posoudit. Na webtrhu je nastavená poměrně silná doktrína nulové tolerace a někteří moderátoři (například Tracy), mají velice dobré sledovací schopnosti objevit, či chcete li vystopovat podvodníka. Občas mám pocit, že na pozadí webtrhu probírá doslova válka jako ve filmech o tajných službách. Toto opatření podle mého osobního názoru přispěje k větší/rychlejší odhalitelnosti případných podvodníků a také to zpřehlední obchodování. Ano možná si někdo začne dělat tabulky o tom kdo kolik na webtrhu vydělal, ale na druhou stranu všichni kdo obchodují na webtrhu tak to dělají legálně a upřimně není se za co stydět, právě naopak. Alespoň se ukáže kdo opravdu na webtrhu obchoduje a kdo jen diskutuje :)

Další z plánovaných změn jsou placené funkce. Aukcí přibývá a webtržníci už delší dobu volají po nějaké formě filtrování kvality. Takže pomoc neviditelné ruky trhu, která se postará o to, aby ti co neprodávají a jen točí neprodejné zboží zbytečně nezacláněli, těm kteří s prodejem nemají problém. Kromě tohoto přetřídění si já osobně slibuji od částečného zpoplatnění i více rozvinutí tržních mechanismů, jako je například promyšlenější rozvržení ceny, nějaké ty akce 2 + 1 prostě šikovný prodejce se určitě neztratí brzo získá výhodu. Kdo ví možná se brzo objeví i nějaký ten webtrh brooker.

Poslední podle mě významnou změnou je ověření identity. Ne že by na webtrhu byl nějaký extrémní problém s podvodníky, ale se stále rostoucím webtrhem je potřeba si také ujasnit, že už se nejedná o formu hry, ale skutečný obchod. Ověření identity je jen dalším krůčkem k tomu, aby se mohli přes webtrh uzavírat pořádné obchody. Je nutné lidi trochu rozškatulkovat na studenty, nepodnikatele, podnikatele (neDPH / DPH) a firmy. Jednak to pomůže při případné diskuzi a také zjednoduší obchodování. Jako příklad můžu uvést problém když plátce DPH z ČR chce něco prodat neplátci na Slovensko. Nebo když firma chce najmout studenty či lidi bez ŽL. Ono už teď má mnoho lidí tyto údaje vyplněné, ale nejsou nijak ověřené. Já osobně si myslím, že by to prospělo všem. Určitě nehrozí nějaká forma diskriminace. Na webtrhu jsou potřební všichni dokonce i mladí a nezkušení. Když se talent dobře podchytí může se vyplatit všem.

V každém případě pokud navštěvujete webtrhu tak povinně přečíst Retalův blogpost Co chystáme na Webtrhu a nebojte se napsat svůj názor nebo návrh. Protože uživatelé tvoří komunitu a ta pak tvoří webtrh ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Webtrh se přizbůsobí více požadavkům trhu”

  1. ….Jako příklad můžu uvést problém když plátce DPH z ČR chce něco prodat neplátci na Slovensko……

    Nemělo to být napsáno obráceně? Neplátce DPH prodat plátci na Slovensko?

  2. koudyko: Je to úplně jedno, ne :) ?

    Jsem rád, že se začne něco dít. Hlavně to ověření vítám.

  3. Není to jedno. Jako plátce DPH prodávám neplátcům na Slovensko stejně jako neplátcům v ČR.
    Jako neplátce DPH se prodejem plátci DPH na Slovensku okamžitě automaticky stávám plátcem DPH bez ohledu na obrat.

  4. Re4Der: Souhlasím, aspoň budeme my co jsme nenaletíme (snad nenaletím) další důvod říci: ,,jsi měl obchodovat s autorizovanými obchodníky´´.

  5. Ověření identity je opravdu super věc, ale to zrušení reserve mi vadí. Spíš bych tomu dal nějaké pravidla, ale určitě ho nerušil.

  6. Já bych nerušil anonymní přihazování, holt, už nebudu moci uměle zvyšovat cenu :(…

Comments are closed.