První placení DPH je za dveřmi

Tak nám končí březen a já jsem dneska vystavil poslední fakturu na které je datum zdanitelného plnění první čtvrtletí 2010. Takže teď už stačí státu odvést co jeho jest (prý by to neměl být problém) ale také bude nutné podat jakési souhrnné hlášení, protože se na mích příjmech podílí i google. No upřimně zatím jsem nikdy nedělal ani jedno z toho a dokonce si nenastudoval ani žádný návod. Nějak počítám s tím, že teď se objeví nějaké aktuální.

Zatím s tím začal jen webtržník duben, který svou anabázi Souhrnné hlášení DPH elektronicky – Vytváříme kvalifikovaný certifikát shrnul do stejnojmenného postu. Celkem z toho jde mráz po zádech, ale když to našemu státu pomůže ke světlým zítřkům, tak se nedá nic dělat.

Ohledně přiznání k DPH jsem už zahlédl několik formulářů v .xls, možná tam bude i nějaký ten generátor kam bude stačit uvést základní hodnoty a pak prostě vytisknout a odnést tuším ke správci dani. No a tam snad se dozvím kam to i zaplatit :)

Příští měsíc bude tedy asi trochu více papírování i když prvních několik daňových přiznání jsem také sám nezvládl a byl kolem toho zbytečný humbuk.

Btw pokud by někdo měl nějaké hezké generátory nebo aktuální návody tak klidně hoďte do diskuze. Myslím, že teď kvůli novému eurodphadsense zákonu bude po těchto informacích poptávka.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “První placení DPH je za dveřmi”

  1. Hele a nepodava se to pouze elektronicky? A mají to někde přímo na stránkách. Ale co jsem loni chtel vyplnit dan z nemovitosti elektronicky po 2h jsem to vzdal a vitisknul :)

  2. Díky za zmínění odkazu, budu kalkulovat a řešit platbu DPH co nejdříve, přeci jen, termín je 25.4. a když vidím jak “snadno” šel udělat certifikát, tak to rozhodně nechci nechat na poslední chvíli. Návod a postup zase zvěřejním. Jen upozorňuju souhrnné hlášení a přiznání k DPH jsou dvě různé věci. To první se dělá kvůli platbám s ciziny a to druhé je prostě přehled vybraného a vydaného DPH na základě kterého ti vyjde kolik musíš státu doplatit, nebo kolik v lepším případě musí doplatit stát tobě.

  3. Mě by spíš zajímalo jak je to s těma prohlídkama finančáku, když ti DPH vrací. Je to vážně tak horký?

  4. 2BigLebowski: Uz pri registraci k DPH jsem byl na fin. uradu v Pze informovany, ze pokud mi budou mit v prvnim priznani neco vracet – mam rovnou pridat i vsechny s tim spojene kopie faktur.

  5. Taky mě čeká to samé. Mě by teda pořád zajímalo hlavně to, jakou částku dát do souhrnného hlášení, když je to v EUR a vedu daňovou evidenci. Za leden a únor v případě AdSense je to v pohodě, peníze mi na účet přišly v Kč. Ale co peníze za duben, které jsou ještě v EUR a nepřišly mi na účet? Už to konečně někdo ví, jak na to? Na webtrhu jsem taky nikde nenašel přesnou odpověď. Díky

  6. Pardon, myslel jsem peníze za měsíc BŘEZEN (ne duben).

  7. A budete dávat koeficient pro výpočet poměrné části daně jiný než 1 (soukromé vs podnikatelské účely – telefon, internet typicky pokud pracujete z domova…)

    Já přemýšlím, že bych dal 0,9 protože je to další způsob podle čeho vybírají kam půjdou na kontrolu… máte jiné zkušenosti?

Comments are closed.