Pay Per Impresion

PadajiciCenaNedávno mě na webtrhu zaujalo vlákno, kde někdo nabízel reklamu formou prodeje impresí. Teda ono takových vláken je vícero, ale zaujala mě spíše ta cena 200Kč za 1000 impresí banneru.Na první pohled mi to přišlo jako docela velká částka. Když si vezmeme, že bannery mají obvykle CR kolem 1%. Tak by 1000 impresí banneru se rovnalo 10 lidem, což je 20Kč na 1 klik. U některých adsense slovních spojení nic mimořádného, ale tam je garance kliků. Navíc jeden člověk většinou nadělá více impresí. Pokud obchodník má průměr 20 lidí na 1 úspěšnou konverzi zákazníka a marži 20%. Musel by si koupit v průměru 2000 impresí (400Kč), aby získal jednoho a ten nakoupit minimálně za 2000Kč (20% marže = 400Kč). Při tomto počtu je obchodník na 0 za nakoupenou reklamu. Nevypadá to nereálně. Záleží na šikovnosti obchodníka. Pokud bude zvládat lépe konvertovat, anebo pomocí vhodného marketingu (akční sleva, novinky na trhu atd.) přiměje nakoupit 50% zákazníků znovu pak bude v plusu.

Jenomže ideální případy většinou nejsou. Respektive jsou místa, kde trafik konvertuje lépe a kde hůře. Pay Per Impresion je celkem slušný hazard, který jestli funguje nebo ne se ukáže až z průměru docela velké investice. Nejde tedy usuzovat z jedné várky 1000 impresí. Chce to nakoupit alespoň 100K impresí a podle statistik se rozhodnout jestli to funguje anebo ne. Jenomže kdo vsadí 20K? Navíc reklama se brzo okouká. Chce to tedy mít v záloze více bannerů a hlavně profesionální kousky co opravdu zaujmou.

Upřimně jsem celkem na rozpacích z PPI. Osobně jsem je považoval spíše za formu reklamy, kterou používají reklamní agentury na zmatení klienta. Velký klient očekává velkou nabídku. Reklamní agentura mu nabídne balík impresí za velkou cenu. Všichni z toho mají velký dobrý pocit.

Ale také je to možná tím, že jsem ovlivněný eCPM z google AdSense, které rozhodně nejdu po přepočtu do stovek korun. Nepočítáme li samozřejmě MFA, kde se eCPM pohybuje v průměru 10 – 20 EUR.

Takže ve finále nevím. Pomocí čísel jsem si nahoře dokázal, že existuje případ, kdy se to vyplatí, ale také dokážu vykouzlit podobnou hříčku, kdy se to naopak brutálně nevyplatí :)

Další úvahy můžete rozvíjet na webtrhu nebo v diskuzi pod článkem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Pay Per Impresion”

  1. Na reklamu cez imprese existuje pár celkom solídnych “spoločností” ktoré dokážu za deň zaobstarať niekoľko miliónov impresí. Dokonca poznám 1 určite a pri druhej si niesom istý či náhodou nemajú česko-slovenského admina

  2. no tak CPM 20 kč to je luxusne prehnaná nereálna cena , nedá sa to presne predpovedať pri akej suma sa to vyplatí lebo tam fakt treba viac údajov , že koľko spraví jedne návštevník PW denne a tak, ale tento trend reklamy upadá a nahdrádzajú ho PPC

    Pred rokom som sa venoval PTP – paid to promote ( platba za zobrazovanie ) mal som vlastny system , kde som zobrazoval nejake ine reklamne systemy , ale proste to je bordel internetu a odrbavanie zakaznikov , väčšinou som tam mal PPC firmy, ktoré takto odrbavali zakaznikov, ale aj tak na to to zarabalo slušné $ , poznal som ľudí, ktorý na tom dokazali dať aj 2 k € mesacne , ale bol to proste bordel apomaly to updalo , nemalo to buducnost

    CPM sa pohybovalo od tych 0,001 $ do toho cca 1 $ a bordel to bol v tom lebo to ľudia zobrazovali v surfoch a tak , v 1X1 iframoch etc , proste banner bolo malokedy vidno, skoro nikdy , tam to bolo dobré maximálne na traffic . A aj pri malom CPM sa dali vyvinúť slušné zárobky … ľahko sa človek vypracoval že mal par 100 k tisic UIP denne , a dalo sa to robit tak ze sa pocitali impresie alebo UIP

    ale tato forma už upadá, ale už sa nepohybujem v PTP ale myslim, že už sa to začína aj prečisťovať a vznikajú nové systémy, kde už sa kladie dôraz aj na to aby to bolo proste dobre umiestnene na webe a viditelne , nie ako vtedy ze to bol proste odpad a Advertiseri s toho nič nemali .

    no tak om sa trochu rozpisal o PTP :)

  3. Raz sme si kupili baner na PPC. Trvali sme na PPC aj ked dotycny portal tvrdil, ze to nie je standardne, a ze predavaju CPT a ake z toho budu super konverzie, blablabla.

    Suma sumarum dali sme 10.OOOKc za PPC baner a ked sme to po kampani preratali na CPT tak, by to bolo stalo 170.000Kc. Dost rozdiel nie :)

    Takze CPT je mimoriadne vyhodne – ale pre publishera. Kto da v sucasnej dobe 200Kc CPT tak bud chybal na matematike, alebo potrebuje preprat peniazky :)

  4. A proto vznikl affil. Inzerent plati za zobrazeni, ale penize posle az ve chvili, kdy si nekdo neco koupi. je to takovej kompromis mezi ppc a ppi. snazit se musej obe strany, jinak to nikam nevede.

  5. Základní úvaha v článků spočívá na tom, že bannery si inzerenti kupují kvůli konverzím. Jenže bannery slouží hlavně jako image reklama na podporu značky. Stejně jako např. billboard u cesty.

  6. bannery už bohužel hodně dlouho nemívají úspěšnost 1%. Možná u hodně dobře zacílené kampaně a to jen na začátku. Nebo u fake bannerů…
    Bannerová slepota se rozlézá jak mor a efektivita bannerů klesá. Čím rychleji klesá efektivita bannerů, tím víc jsou agresivnější reklamy. Čím víc jsou reklamy agresivnější, tím více se je nsaží lidé (nyní už vědomě) přehlížet a ignorovat. Klasická spirála :-)
    Bannerovku používám dlouhodobě a i na zacílených webech nejde úspěšnost přes půl procenta. Největší efekt tak mají kuriózně bannery, které obsahují nějaké prosté textové sdělení s minimem grafiky. Už i v bannerové reklamě platí “obsah je král”
    Nezatracoval bych ji ovšem. Na podporu brandu je podle mě stále nejlepší. Povědomí o značce je důležité a při dlouhodobější inzerci se projeví nárůstem přímých návštěvníků.
    Ovšem cena za 200 Kč na tisíc impresí je opravdu přemrštěná.

Comments are closed.