Dělat nadpis pro návštěvníky nebo vyhledávače?

premysleni.jpgVe wordpressu se promítne nadpis článků do mnoha onpage faktorů. Jednak bude v H1, URL, ale také ve všech anchorech napříč mnoha desítkám stránek. To už je na pováženou jestli by se do něj neměli vecpat nějaká ta klíčová slova, aby přilákala více návštěvníků z vyhledávačů. Na druhou stranu největší čtivost mají články, které mají nadpisy provokativní, delší nebo tajemné.

Pokud píšete články pro pravidelné návštěvníky tak uvidí nadpis ve své čtečce. Jestliže někdo agreguje vaše články zřejmě používá nadpis a nějaký menší kus úvodního textu. To samé platí i pro linkovací služby, právě u nich se často o čtenáře musíte dost poprat. Ačkoliv jsou mnohdy opomíjené jako zdroj návštěvnosti, pokud máte věrnou komunitu, která se nebojí linkovat můžou příjemně překvapit.

Osobně dávám přednost lákavým nadpisům před jejich SEO verzí, což je celkem znát na trafiku z vyhledávačů. Tady na 404m.com, tvoří SE trafik opravdu jen zlomek a převážné díky patří google. Seznam, alespoň jeho stará verze dost zaspala a přístup psát nadpisy tak, aby zaujali se prostě u seznamu nenosí (viz. zmíněné elementy). Zkuste si prohlédnout jaké používám, to opravdu nikdo do vyhledávače cpát nebude. Předchozí článek se jmenoval Rád by jsem vydělal na internetu kde mám začít? správná SEO verze by byla peníze na internetu anebo Jak vydělat peníze. Bouhžel už by to tak neladilo s podstatou článku. Dalším příkladem může být článek Jak jednoduše vkládat do šablon WP reklamu. Měl jsem tu pár stížností na délku nadpisů, že některé čtečky s tím mají problém a doplňují na konec tři tečky. Proto se snažím držet zkrátka. Místo WordPress jsem dal jen WP. Lidé kteří s WordPressem dělají, znají zkratku WP velice dobře.

Asi by se dal vymslet nějaký kompormis. Dělat lákavé nadpisy, které jsou zároveň SEO friendly, respektive obsahuje běžněji hledané fráze, ale upřimně už tak u každého článku strávím i několik desítek minut hledáním vhodného miniobrázku, natože upravovat nadpis. No uvidíme jak moc se nový seznam fulltext změnil. Jestli bude víc hledat podle obsahu článku nebo stále bude tvrdě preferovat už zmínění elementy. Na druhou stranu co by jsem vůbec mohl očekávat? Tenhle blog rozhodně není kompendium znalostí od toho jsou tu weby jako webtrh.cz nebo jakpsatweb.cz. Na tomhle blogu najdete občas nějakou tu novinku ze zahraničí nebo nespočet mích úvah, které se ne vždy trefí :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Dělat nadpis pro návštěvníky nebo vyhledávače?”

  1. Používáním pluginu ALL in SEO můžeš zařídit, že v title nebudeš mít stejný text jako v H1, url si můžeš upravit od nadpisu již v základu, takže ty klíčová slova někam podstrčit můžeš.
    A hlavně zmiňovaný plugin nabízí přidávání keywords a description meta tagy pro každý článek unikátní.

  2. Většinou je dělám pro návštěvníky…teda na blogu...pro vyhléddávače jsem se je snažil dělat dřív, teď už na to seru :D

  3. Nadpisy delej pro navstevniky z vyhledavacu, na RSS ctecky neber ohled, tam nejsou az tak markantne dulezite.

    … urcite je dulezitejsi co je v kolonce “from” – myslim, ze “admin” neni to nej reseni :-)

  4. No a není to trošičku problém, když strčíš do title klíčová slova, která se v článku možná ani nevyskytnou?

    1. Luboš:
      1. Pro seznam to problém nikdy nebyl
      2. Není problém přidat štítky, které se na konci vypíšou
      3. Přidám jeden odstavec textu?

  5. admin:
    No ok, s tím odstavcem by to šlo, já jenom aby to nedopadlo jako s keywords. Tak mě to napadlo…

  6. Já osobně jsem nikdy pro vyhledávače přehnaně neoptimalizoval (taky sem nikdy ničeho nedosáhl), ale na blogu se mi daří nalákat lidi (dnes spíš jen spamboty) i bez nějaké přehnané optimalizace.

    Podle mě je to “zbytečnost” důležité je aby se u vás návštěvníkovy líbilo, robot si k vám na kafe neskočí.

  7. no prechádzam si tento blog a toto je jeden z mnoha článkov ktorý ma neskutočne zaujal… no ja vám poviem takto: ja si najprv vytvorím predstavu o čom má byť stránka, aký cms využijem, potom ju čo najviac optimalizujem (samozrejme, nie len katalógy, Hx nadpisi atď. to predsa seo nie je :-) a potom sa venujem reklame na FB, twittery a tak proste sa natrepem všade kde sa dá :-)

Comments are closed.