Jak mi jde investování na eToro – leden 2024

V lednu jsem pokračoval v zapisování si poznámek ke každému obchodnímu dni. Všechno najdete na mém eToro účtě. Většinou jako zdroje používám Tweety od lidí, kteří publikují co je na Bloomber terminálu, Yahoo! Finance a občas kouknu na Reddit. Díky tomu jsem našel pár příležitostí (hlavně velké propady).

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jaký byl leden

Od konce minulého roku jedu trochu jinou strategii, kde více vsázím na long. Měl jsem nějaké akcie těžařů BTC a dost jsem vsázel na spotové ETF. Nicméně po schválení to šlo řekněme jiným směrem než jsem čekal :) Postupně se tak zřejmě vrátím k obchodování volatilních titulů.

Souhrn z poznámek mi pomohl udělat AI :)

  • 2. ledna 2024 – Dneska po delší době pěkná volatilita na trhu. VIX nám hitnul 14,20 a zakončil na 13,44 (+7,79%), což je zajímavá jízda. Zajímavé je, že i přes nestabilní situaci na ropném trhu jsem se rozhodl přikoupit pidipozici v $UCO s cílem zisku 25 %. Ropa se dnes propadla, ale nečekám, že ceny půjdou moc pod 70 USD. Dnešní propad $AAPL mi přišel přehnaný, tak jsem přidal další pidipozici.
  • 3. ledna 2024 – Spekulace o tom, že SEC nemá v úmyslu schválit spotové BTC ETF, způsobila propad BTC a likvidaci long pozic. Využil jsem situace a nakoupil menší pozice v $MARA a $RIOT, které jsou nyní v plusu.
  • 4. ledna 2024 – Velké technologické společnosti dnes pěkně padaly. Měl jsem připravené příkazy k nákupu, ale nakonec se neaktivizovaly. Dnes tedy bez aktivity.
  • 5. ledna 2024 – BitCoin dnes povyrostl, ale akciové společnosti s ním spojené neporostly, pravděpodobně kvůli špatné náladě na NASDAQ. Čekáme na schválení BitCoin spotového ETF, ale jsem k tomu skeptický. Zajímavý pokles na $HSY mě přiměl k drobnému přikoupení.
  • 8. ledna 2024 – Po incidentu s dveřní záslepkou na Boeing 737 Max 9 spadly akcie $BA. FAA svolala všechna letadla k kontrole. Rozhodl jsem se využít situace a rychle nakoupit pozici s plánem na prodej po zotavení.
  • 9. ledna 2024 – Ropa stále neroste, jak bych očekával, ale stále mi přijde jako dobrá sázka. Propad HPE po ohlášení akvizice JNPR mi poskytl příležitost k nákupu s cílem 10 % zisku. Uvažoval jsem o prodeji těžařů BTC, ale rozhodl jsem se počkat, protože očekávám, že SEC spotové ETF neschválí.
  • 10. ledna 2024 – Byl jsem překvapen, že BTC spotové ETF bylo schváleno. To mění mé plány s těžaři BTC, o kterých si ještě promyslím. Dneska dorazila dividenda z $DIS.
  • 11. ledna 2024 – Výsledky CPI nepotěšily trh, což naznačuje, že FED bude mít těžkou práci s inflací. Sledoval jsem kryptoměny, ale překvapil mě vývoj po schválení spotového ETF.
  • 12. ledna 2024 – Sellout news kvůli spotovému ETF mi přijde přehnaný. Část kapitálu se možná přelévá do nových spotových ETF, což tlačí dolů cenu těžařů a $COIN.
  • 16. ledna 2024 – Cítím na trhu nejistotu. Připravil jsem buy ordery v očekávání dalšího poklesu. Snížení hodnocení $BA od Wells Fargo mi dalo příležitost k přikoupení. Otevřel jsem také menší pozici v $BROS.
  • 17. ledna 2024 – Trh začíná být pesimistický ohledně očekávaných snížení sazeb. To ovlivňuje náladu na trhu, posiluje USD a tlačí trh dolů. Nákup $RIOT na 11 USD byl realizován.
  • 18. ledna 2024 – Dobré výsledky $TSM posunuly technologické akcie nahoru. Dnes jsem přikoupil $OXY.
  • 19. ledna 2024 – S&P500 dosáhlo nového ATH, což je pěkné, ale komplikuje nákupy. Přikoupil jsem trochu $OXY a prošel mi starší buy order na $RIOT.
  • 22. ledna 2024 – Propad $ADM kvůli problémům v účetnictví jsem vzal jako příležitost a koupil menší pozici.
  • 23. ledna 2024 – Přikoupil jsem další menší pozici $ADM za o cca 5,3 % lepší cenu než včerejší.
  • 24. ledna 2024 – Technologické akcie dnes rostou, táhne to procesory a AI. Zdá se mi to ale podezřelé, proto dnes bez aktivity.
  • 25. ledna 2024 – Přikoupil jsem trochu $BA po rozhodnutí FAA. Nicméně akcie spadly kvůli dalším problémům, což jsem využil.
  • 26. ledna 2024 – Po propadu Intelu jsem tentokrát nekoupil. Situace kolem AI a poptávky je nejistá a dominují NVDA a TSM.
  • 29. ledna 2024 – Snížení ratingu $ALB mělo dopad na celý lithiový průmysl, což jsem využil k nákupu $LIT. Situace s ropou zůstává nejistá kvůli napětí na Blízkém východě a problémům v Číně.
  • 30. ledna 2024 – Přikoupil jsem pidipozici $WBD s cílem zisku 25 %.
  • 31. ledna 2024 – Přes dobré výsledky byl Google potrestán trhem, tak jsem přikoupil. Zároveň jsem přikoupil Apple a Microsoft, což ukazuje na moji důvěru v těchto technologické giganty.

A když už to přepsal AI, tak vám rovnou připravil i tabulku :)

AkciePočet nákupů
AAPL2
ADM2
BA3
BROS1
GOOGL1
HSY1
LIT2
MARA1
MSFT1
OXY2
RIOT4
UCO2
WBD1

Aktuální stav

V lednu jsem nic neprodal. Pouze nakupoval. Celkově je portfólio za leden -3,38 %. Propad byl hlavně v kryptu. Celkem přibylo 3,31 USD z dividend.

Závěr

Co se týká ledna, tak se na sebe zlobím, že více nekupuji na long technologické akcie. Jak pořád rostou, tak se mi do toho moc nechce. Ty nemám v úmyslu prodávat.

Spekulace na přehnanou reakci trhu jdou celkem dobře. Objevilo se pár hezkých příležitostí jako třeba $ADM, $BA a $HPE.

Zkouším hledat i akcie s potenciálním růstem, řekněme na 6 – 24 měsíců ($HSY, $BROS).

Uvidíme co z toho půjde a jak dobře.

Jinak velké zklamání je krypto. Bral jsem to spotové ETF jako klíčové k dalšímu růstu. Nicméně tam někde asi bude dost BTC které tlačí hlavně na prodej. Bude třeba to nechat chvíli uležet. Otázka jak dlouho to může trvat. Jestli teď pár měsíců půjde krypto doprava, tak abych asi zkusil zase jít těžaře na volatilitu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *