Lockheed Martin ($LMT) – Q4/2023 a analýza 10-K

Dneska reportoval výsledky Lockheed Martin ($LMT). Mám jej v mém dividendovém portfóliu a už delší dobu přemýšlím o navýšení pozice.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Kdo je Lockheed Martin

Tato nadnárodní korporace se specializuje na obranné a kosmické technologie, což ji činí klíčovým hráčem v těchto oborech. Její inovativní výzkum a vývoj vedou k vytváření nových a revolučních technologií, které mění svět kolem nás.

Jednou z nejzajímavějších stránek Lockheed Martin je její angažovanost v oblasti letectví a vesmíru. Od návrhu a výroby pokročilých letadel a bezpilotních systémů po účast na prestižních kosmických misích, jako je průkopnická mise na Mars, společnost neustále překonává hranice technologického pokroku.

Jedním z nejznámějších produktů Lockheed Martin je stíhačka F-35 Lightning II. Tento multifunkční bojový letoun kombinuje pokročilé avionické systémy a stealth technologie. F-35 patří mezi letouny 5. generace a slouží ve vzdušných silách po celém světě. Jednou je možná bude vlastnit i Česká Republika.

Mezi jejich další produkty patří Javelin (společně s Raytheon), M142 HIMARS anebo nákladní letoun C-130J.

Kromě toho je tato společnost také předním dodavatelem obranných technologií a systémů. Patří sem vývoj protiraketových systémů a integrovaných obranných sítí.

Souhrn výsledků

Společnost dosáhla obratu ve výši 18,874 miliardy USD za Q4/2023 (+4,64 % Y/Y, ve srovnání s 18,991 miliardy USD v Q4/2022).

Čistý zisk činil 1,866 miliardy USD (+0,57 % Y/Y, ve srovnání s 1,912 miliardy USD v Q4/2022). V přepočtu 7,58 USD na akcii (+2,43 %, ve srovnání s 7,40 USD na akcii v Q4/2022).

Free cash flow bylo 1,661 miliardy USD za kvartál (+34,49 % Y/Y, ve srovnání s 1,235 miliardy USD v Q4/2022).

Na výplatu dividend šlo v roce 2023 celkem 9,1 miliardy USD a na zpětný odkup akcií (buyback) také 9,1 miliardy USD. Přesné čtvrtletní částky nejsou uvedeny, ale celková částka vrácená akcionářům v roce 2023 je významná.

Backlog (závazné objednávky) vzrostly na rekordních 160,6 miliardy USD.

Společnost má celkem 3,8 miliardy USD cash vrácených akcionářům ve čtvrtém čtvrtletí 2023. Celkové cash rezervy společnosti jsou 1,442 miliardy USD.

Výsledky jednotlivých divizí

Společnost působí ve čtyřech obchodních segmentech, které jsou rozděleny podle povahy produktů a služeb: Aeronautics (Letectví), Missiles and Fire Control (Střely a řízení palby), Rotary and Mission Systems (Rotační a letové systémy) a Space (Vesmír).

DivizeQ4 2023 (v mil.)Q4 2022 (v mil.)% změna Q42023 celkem (v mil.)2022 celkem (v mil.)% změna celkem
Aeronautics7,6137,6350%27,47426,987+2%
Missiles and Fire Control3,1713,287-4%11,25311,317-1%
Rotary and Mission Systems4,7114,803-2%16,23916,148+1%
Space3,3793,266+3%12,60511,532+9%
Total18,87418,991-1%67,57165,984+2%
Typ letadlaQ4 2023Q4 202220232022
F-35185398141
F-163050
C-130J862124
Vládní vrtulníkové programy28245286
Komerční vrtulníkové programy2060
Mezinárodní vojenské vrtulníkové programy104119

Aeronautics

Výzkum a vývoj vojenských letadel (F-35, C-130, F-16, F-22) a neklasifikovaných programů.

Lockheed Martin - Aeronautics, Q4/2023 a 2023.

Missiles and Fire Control

Obranné systémy, taktické rakety, logistika, hypersonické programy.

Lockheed Martin - Missiles and Fire Control, Q4/2023 a 2023.

Rotary and Mission Systems

Vojenské a komerční helikoptéry, obranné systémy, radarové systémy, kybernetická řešení.

Lockheed Martin - Rotary and Mission Systems, Q4/2023 a 2023.

Space

Satelity, vesmírné dopravní systémy, pokročilé útočné a obranné systémy.

Lockheed Martin - Space, Q4/2023 a 2023.

Co dalšího prozradil formulář 10-K?

Souhrn: ITEM 1. Business – Lockheed Martin FORM 10-K

Tento souhrn poskytuje přehled o podnikání, strategii, segmentech, technologiích a prioritách Lockheed Martin z pohledu investora. Klíčovým aspektem je jejich vedení v obranném a vesmírném sektoru, investice do nových technologií a schopnost adaptace na měnící se globální bezpečnostní prostředí.

  • Hlavní oblasti zaměření: obrana, vesmír, zpravodajství, vnitřní bezpečnost a informační technologie, včetně kybernetické bezpečnosti. Hlavními zákazníky jsou agentury vlády USA, ale obsluhují i mezinárodní klienty.
  • Zaměření na návrh a vývoj platform a systémů pro současné i budoucí bezpečnostní potřeby.
  • Vize 21. století: akcelerace přijetí pokročilých technologií do národní obrany, zlepšení výkonu a hodnoty produktů a integrace stávajících a nových systémů s pokročilými síťovými a operačními technologiemi.

Klíčové oblasti růstu:

  • Programy, klasifikované programy, hypersonické technologie a nové zakázky.
  • Důraz na F-35, PAC-3, HIMARS, GMLRS, radarové systémy, CH-53K, Trident II D5 FBM.
  • Investice do hypersonických programů a přechod od vývoje k výrobě.

Duševní vlastnictví:

  • Vlastnění mnoha patentů a ochranných známek, vývoj a vlastnictví dalšího duševního vlastnictví.
  • Licenční práva s vládou USA a dalšími mezinárodními vládami.

Výzkum a vývoj:

  • Provádění výzkumu a vývoje financovaného společností i zákazníky pro rozšíření stávajících produktů a služeb a vývoj budoucích technologií.

Suroviny, dodavatelé a sezónnost:

  • Závislost na vzácných surovinách a klíčových materiálech, výzvy v dodavatelském řetězci a inflační tlaky.
  • Nejsou zásadně ovlivněni sezónností, ale rozdělení prodeje může ovlivnit časování vládních zakázek a dostupnost financování.

Lidské zdroje:

  • Závislost na vysoce kvalifikované pracovní síle s potřebnými dovednostmi a bezpečnostními prověrkami.
  • Zaměření na rozvoj, motivaci a udržení pracovníků, demografie pracovní síly a strategie řízení lidských zdrojů.

Hlavní konkurenti:

  • Lockheed Martin soutěží s mnoha společnostmi v obranném a leteckém průmyslu. Mezi hlavní konkurenty patří The Boeing Company, General Dynamics, L3Harris Technologies, Northrop Grumman a RTX Corporation.
  • Lockheed Martin často spolupracuje s konkurenty prostřednictvím týmových uspořádání, aby zákazníkům poskytl nejlepší kombinaci schopností pro konkrétní požadavky. Společnost, která soutěží o roli hlavního dodavatele, může po udělení zakázky jinému konkurentovi působit jako subdodavatel této společnosti. Je běžné soutěžit o zakázku s konkurentem a současně vystupovat jako dodavatel nebo zákazník tohoto konkurenta v jiných zakázkách.
  • Faktory konkurence zahrnují technickou výbornost, spolehlivost, bezpečnost a cenovou konkurenceschopnost produktů a služeb; technickou a manažerskou schopnost; schopnost inovovat a vyvíjet nové produkty a technologie; úspěšné provedení programu a dodávky komplexních integrovaných systémů; reputace a důvěra zákazníků; schopnost úspěšně plnit požadavky smlouvy a spravovat vztahy se zákazníky; a globální přítomnost a dostupnost pro zákazníky.

Charakteristika průmyslu:

  • Průmysl je charakterizován dlouhými operačními cykly a intenzivní konkurencí. To je patrné z počtu konkurentů nabízejících se na programové příležitosti a existence protestů proti zadání veřejných zakázek (protesty konkurentů proti udělení zakázek vlády USA).

Technologický pokrok:

  • Technologické inovace v oblastech jako je aditivní výroba, analýza dat, digitální inženýrství, umělá inteligence, pokročilé materiály, autonomie a robotika a nové obchodní modely (např. komerční přístup ke kosmu) umožňují nové faktory konkurence pro tradiční i netradiční konkurenty.

Rizikové faktory – ITEM 1A.

Super na formulářích 10-K je, že musí obsahovat souhrn rizikových faktorů, které musí být pravdivé a seřazené od nejzávažnějších po nejméně závažné. Takto můžete vědět jaké zprávy nejvíce ovlivní cenu akcií.

  1. Závislost na vládních zakázkách: 73% tržeb společnosti pochází od vlády USA, zejména od ministerstva obrany (DoD). Jakékoli snížení nebo zpoždění vládních výdajů by mělo negativní dopad na obchodní výsledky společnosti.
  2. F-35 program: Program F-35 představuje významnou část tržeb. Jakékoli snížení nebo zpoždění v tomto programu by negativně ovlivnilo společnost.
  3. Právní a regulační požadavky: Společnost musí dodržovat rozsáhlé zákony a předpisy, které mohou mít negativní dopad na obchod a pověst společnosti.
  4. Konkurence a měnící se nákupní politiky: Zvýšená konkurence a změny v nákupních politikách mohou negativně ovlivnit obchod a finanční výsledky.
  5. Závislost na dodavatelích: Jakýkoli selhání dodavatelů může negativně ovlivnit schopnost společnosti vyhrát budoucí zakázky.
  6. Vývoj nových technologií: Neúspěch ve vývoji nových technologií může negativně ovlivnit budoucí výkonnost a finanční výsledky.
  7. Geopolitické, makroekonomické a veřejné zdravotní události: Geopolitické události, makroekonomické podmínky a zdravotní krize mohou mít negativní dopad na obchodní výsledky.
  8. Důchodové nároky a náklady: Požadavky na financování důchodů a související náklady mohou způsobit výkyvy v zisku a cash flow.
  9. Daňové zákony a regulace: Změny v daňových zákonech a předpisech mohou negativně ovlivnit finanční výsledky.
  10. Environmentální regulace: Zákony a předpisy týkající se ochrany životního prostředí mohou zvýšit náklady a ovlivnit dostupnost produktů a služeb.
  11. Právní řízení: Nejistý výsledek právních sporů může mít negativní dopad na obchodní výsledky.
  12. Dividendy a odkup akcií: Neexistuje záruka, že společnost bude nadále zvyšovat dividendy nebo odkupovat akcie.

Informace o managementu – ITEM 4(a).

Převedeno do tabulky.

JménoPoziceVěkZajímavý aspekt kariéryLet v LMT
Timothy S. CahillExecutive Vice President – Missiles and Fire Control58Dříve SVP Global Business Development & Strategy, VP IAMD Systems pro MFC1
Stephanie C. HillExecutive Vice President – Rotary and Mission Systems58Dříve SVP Enterprise Business Transformation, zástupkyně výkonného ředitele RMS3
Maryanne R. LavanSenior Vice President, General Counsel and Corporate Secretary64V současné pozici od roku 201013
Robert M. Lightfoot, Jr.Executive Vice President – Space60Dříve VP Operations pro Space, Associate Administrator v NASA2
Jesus MalaveChief Financial Officer55Dříve SVP a CFO v L3Harris Technologies, CFO ve společnosti UTC’s Carrier Corporation2
H. Edward Paul, IIIVice President and Controller48Dříve VP Accounting1
Maria A. RicciardoneVice President, Treasurer and Investor Relations48Dříve VP Finance – FP&A a Global Components v Arrow Electronics, VP Strategy and Investor Relations v Hubbell Incorporated0
Frank A. St. JohnChief Operating Officer57Dříve EVP RMS a MFC, EVP a Deputy Programs pro MFC3
James D. TaicletChairman, President and CEO63Dříve Chairman, President a CEO American Tower Corporation, člen představenstva LMT od ledna 20183
Gregory M. UlmerExecutive Vice President – Aeronautics59Dříve VP a General Manager, F-35 Lightning II Program; VP, F-35 Aircraft Production business unit2

Buybacky – odkup akcií

  • Ve čtvrtém čtvrtletí 2023 Lockheed Martin odkoupil celkem 6,715,890 akcií vlastního kapitálu.
  • Odkupy byly provedeny v rámci veřejně oznámeného programu odkupu akcií.
  • Průměrná cena zaplacená za akcii byla 447,18 dolarů.

Program odkupu akcií:

  • V roce 2010 schválila správní rada program odkupu akcií, který umožňuje společnosti odkupovat vlastní akcie buď v privátních transakcích, nebo na otevřeném trhu za ceny nepřevyšující aktuální tržní ceny.
  • 31. října 2023 byl program odkupu akcií navýšen o 6 miliard dolarů.
  • K 31. prosinci 2023 zbývalo na odkupy v rámci programu 10 miliard dolarů.
  • Program nemá stanovené datum ukončení.

Z celkového počtu odkoupených akcií zahrnovalo 7,235 akcií převody od zaměstnanců na uspokojení daňových povinností spojených s uplatněním akcií z omezených akciových jednotek. Tyto nákupy byly provedeny na základě samostatného oprávnění správní rady a nejsou zahrnuty v programu odkupu akcií.

Diskuse a analýza finančního stavu a výsledků hospodaření – Item 7

  • V roce 2023 tvořily prodeje vládě USA 73% celkových tržeb společnosti ve výši 67,6 miliardy dolarů.
  • Téměř tři čtvrtiny prodejů společnosti pocházejí od vlády USA, proto úrovně vládního výdajování ovlivňují finanční výkonnost společnosti.
  • Rozpočtový návrh na fiskální rok 2024 zahrnoval 886 miliard dolarů na národní obranu.
  • Globální geopolitické napětí a bezpečnostní problémy, jako je invaze Ruska na Ukrajinu, vedou k zvýšenému zájmu o některé produkty a služby společnosti.
  • V roce 2023 bylo dodáno 98 letounů F-35 a očekává se, že zájem o tento program bude pokračovat.

K 31. prosinci 2023 činil backlog (objednávky) společnosti 160,6 miliardy dolarů, což je nárůst oproti 150,0 miliardám dolarů ke konci roku 2022.Backlog zahrnuje jak financované, tak nesfinancované objednávky.

Celkové čisté tržby:

  • Celkové čisté tržby společnosti Lockheed Martin v roce 2023 dosáhly 67,571 miliard dolarů, což je nárůst oproti 65,984 miliardám dolarů v roce 2022 a mírný pokles oproti 67,044 miliardám dolarů v roce 2021.

Tržby z produktů:

  • Tržby z prodeje produktů v roce 2023 činily 56,265 miliard dolarů, což je mírný nárůst o 799 milionů dolarů, nebo 1%, ve srovnání s rokem 2022.
  • Zvýšení tržeb z produktů bylo převážně způsobeno nárůstem o 940 milionů dolarů v obchodním segmentu Space, především díky rozvoji programu Next Generation Interceptor (NGI) a vyššímu objemu v programu Fleet Ballistic Missile (FBM).
  • Produkty tvořily 83,3 % celkových čistých tržeb v roce 2023, což je mírný pokles ve srovnání s 84,1 % v roce 2022.

Tržby ze služeb:

  • Tržby ze služeb v roce 2023 dosáhly 11,306 miliard dolarů, což je nárůst o 788 milionů dolarů, nebo 7%, oproti roku 2022.
  • Zvýšení tržeb ze služeb bylo hlavně díky vyšším tržbám o 600 milionů dolarů v obchodním segmentu Aeronautics, které byly způsobeny vyšším objemem na smlouvách na udržování programu F-35.
  • Služby tvořily 16,7 % celkových

Aeronautika:

  • Tržby 2023: 27,474 milionů dolarů (nárůst o 487 milionů dolarů, nebo 2% oproti roku 2022).
  • Provozní zisk: 2,825 milionů dolarů (pokles o 42 milionů dolarů, nebo 1%).
  • Provozní marže: 10.3%.
  • Backlog na konci roku: 60,156 milionů dolarů.
  • Důvod změn: Zvýšení tržeb z klasifikovaných programů a programu F-16, částečně vyváženo nižšími tržbami z programu F-35.

Střely a Řízení Střelby (Missiles and Fire Control):

  • Tržby 2023: 11,253 milionů dolarů (pokles o 64 milionů dolarů, nebo 1%).
  • Provozní zisk: 1,541 milionů dolarů (pokles o 96 milionů dolarů, nebo 6%).
  • Provozní marže: 13.7%.
  • Backlog na konci roku: 32,229 milionů dolarů.
  • Důvod změn: Nižší tržby a zisk z programů vzdušné a protiraketové obrany a programů senzorů a globálního udržování, částečně vyváženo vyššími tržbami z taktických a úderných raketových programů.

Rotary and Mission Systems:

  • Tržby 2023: 16,239 milionů dolarů (nárůst o 91 milionů dolarů, nebo 1%).
  • Provozní zisk: 1,865 milionů dolarů (pokles o 41 milionů dolarů, nebo 2%).
  • Provozní marže: 11.5%.
  • Backlog na konci roku: 37,726 milionů dolarů.
  • Důvod změn: Vyšší tržby z programů IWSS, částečně vyváženo nižšími tržbami z programů vrtulníků Sikorsky.

Kosmické Systémy (Space):

  • Tržby 2023: 12,605 milionů dolarů (nárůst o 1,1 miliardy dolarů, nebo 9%).
  • Provozní zisk: 1,158 milionů dolarů (nárůst o 101 milionů dolarů, nebo 10%).
  • Provozní marže: 9.2%.
  • Backlog na konci roku: 30,456 milionů dolarů.
  • Důvod změn: Hlavní přírůstek tržeb ze strategických a raketových obranných programů a z programů národní bezpečnosti ve vesmíru.

Nový Revolving Credit Agreement

  • Datum uzavření: 24. srpna 2022.
  • Banky: Různé banky.
  • Parametry:
    • Kapacita: $3,0 miliardy, pětiletý nezajištěný rotační úvěr.
    • Možnost rozšíření: Možnost zvýšení závazků až o dalších $500 milionů (celkem až $3,5 miliardy), za předpokladu souhlasu nových nebo stávajících věřitelů a splnění určitých běžných podmínek.
  • Efektivní datum prodloužení: 24. srpna 2023, prodloužení data expirace z 24. srpna 2027 na 24. srpna 2028.
  • Účel: Dostupná pro všechny zákonné firemní účely, včetně podpory půjček na komerční papíry.
  • Podmínky úvěru: Nezajištěné půjčky, úročené podle sazeb stanovených v Revolving Credit Agreement.
  • Běžné reprezentace, záruky a závazky: Omezení schopnosti zatížit aktiva a spojit se nebo sloučit s jinou entitou.

Náhrada za bývalou úvěrovou smlouvu (Former Credit Agreement):

  • Nahrazení: Revolving Credit Agreement nahrazuje Former Credit Agreement, která měla splatnost 24. srpna 2026.
  • Kapacita bývalé smlouvy: $3,0 miliardy, nevyčerpaná.
  • Ukončení bývalé smlouvy: Efektivní 24. srpna 2022.

Stav k 31. prosinci 2023:

  • Čerpání: Žádné čerpání pod Revolving Credit Agreement ani Former Credit Agreement k 31. prosinci 2023 a 2022.
  • Dodržení smluvních podmínek: Společnost byla ke dni 31. prosince 2023 a 2022 v souladu se všemi závazky obsaženými v Revolving Credit Agreement a Former Credit Agreement, stejně jako v ostatních úvěrových smlouvách.

Dlouhodobý dluh

Emise Dlouhodobých Dluhopisů v roce 2023:

  1. Datum vydání: 25. května 2023.
  2. Celková částka: $2,0 miliardy senior nezajištěných dluhopisů.
    • $500 milionů, 4.45% dluhopisy splatné 15. května 2028 („2028 Notes“).
    • $850 milionů, 4.75% dluhopisy splatné 15. února 2034 („2034 Notes“).
    • $650 milionů, 5.20% dluhopisy splatné 15. února 2055 („2055 Notes“).
  3. Čistý výtěžek: $1,975 milionů po odečtení slev a nákladů na vydání dluhopisů.
  4. Úrokové platby: Polroční pro všechny tři série dluhopisů, s první platbou v listopadu 2023 pro 2028 Notes a v srpnu 2023 pro 2034 a 2055 Notes.
  5. Možnost předčasného splacení: Lockheed Martin může kdykoli splatit celou nebo část dluhopisů za cenu vyšší z 100% jmenovité hodnoty nebo příslušné odškodnění.

Emise Dlouhodobých Dluhopisů v říjnu 2022:

  1. Datum vydání: 24. října 2022.
  2. Celková částka: $4,0 miliardy senior nezajištěných dluhopisů.
  3. Různé série a sazby, včetně 4.95% dluhopisy splatné 2025 a 5.90% dluhopisy splatné 2063.
  4. Využití výtěžku: Pro nákup akcií Lockheed Martin v rámci dohody o zrychleném odkupu akcií.

Emise Dlouhodobých Dluhopisů v květnu 2022:

  1. Datum vydání: 5. května 2022.
  2. Celková částka: $2,3 miliardy senior nezajištěných dluhopisů.
  3. Různé série a sazby, včetně 3.90% dluhopisy splatné 2032 a 4.30% dluhopisy splatné 2062.
  4. Využití výtěžku: Pro předčasné splacení stávajících dluhopisů.

Předčasné Splacení Dluhopisů:

  • Použití výtěžku z květnových 2022 dluhopisů na předčasné splacení dluhopisů splatných v letech 2023, 2025 a části dluhopisů splatných v roce 2026.
  • Výše make-whole prémie: $13,9 milionů.
  • Ztráty spojené s předčasným splacením dluhu: $34 milionů (26 milionů dolarů po zdanění).

Úrokové Platby:

  • Platby úroků za roky 2023, 2022 a 2021 činily přibližně $832 milionů, $573 milionů a $543 milionů.

Závěr

Čísla jsem moc do detailů řešit nechtěl. Níže je odkaz na celý 10-K. Celkově to nevypadá špatně a nenašel jsem tam nic negativního. Rok 2024 bude slabší, pokud USA nenafouknou rozpočet a nepodaří se výrazně posílit dodavatelské řetězce a nabrat kvalifikované lidi. Což je spíše plán realizovatelný pro rok 2025. Celkově by tak $LMT mohl lehce růst, ale žádná sláva. Osobně jsem přikoupil něco do mého dividendového portfólia, kde už $LMT zastává 3,61 % (11. místo). Pokud by došlo k propadu, tak bych navýšil.

Zdroj: https://investors.lockheedmartin.com/node/50321/html


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *