Soupis poznámek k Dutch Bros. ($BROS)

Najít zajímavé investiční příležitosti není snadné, často pomůže agregace dat podle různých parametrů, ale hodí se sledovat i lidi, kteří mají většinou pravdu anebo zajímavé zkušenosti. Přesně takto jsem přišel k tipu na Dutch Bros. Stačilo shlédnout video Dutch Bros (BROS Stock) I like it! 200% Upside?

Nejdříve originální video

Dutch Bros je síť rychlého občerstvení zaměřená na kávu, která působí na západním pobřeží USA. Podle autora videa je známá svými zábavnými a sladkými nápoji.

Autor videa se už dříve analýzou společnosti zabýval. V minulém videu, které bylo zveřejněno před zhruba 2 roky předpověděl, že akcie $BROS by mohly zažít pokles. Jeho analýza byla založena na hodnocení fundamentů společnosti a tržních podmínek. Od té doby akcie poklesly o 50 %.

V době kdy dělal analýzu byl poměr risk vs reward nevýhodný, což se ale teď po dvou letech změnilo.

  • Společnost dosáhla rekordních čtvrtletních tržeb a zlepšila provozní marže z předchozích ztrát na ziskovost, nyní kolem 10 %.
  • Dutch Bros plánuje rozšířit svůj počet obchodů na 800 do konce roku 2023 a o dalších 150-165 v roce 2024, což by mělo představovat asi 20% růst jejich obchodní základny. Společnost také hlásí růst tržeb ve stávajících obchodech.
  • Dutch Bros se zaměřuje na vytváření zábavné atmosféry a nabízí sezónní a limitované nabídky, což přispívá k jejich růstu tržního podílu.
  • I přes rostoucí ziskovost společnost stále generuje ztrátu volného cash flow kvůli investicím do otevírání nových obchodů. Nedávné vydání akcií ve výši 300 milionů dolarů bylo použito k splacení dluhu, což autor videa považuje za red flag.
  • Došlo k několika změnám ve vedení, včetně nového CEO a CFO s předchozími zkušenostmi ze Starbucks. Autor videa považuje tyto změny za pozitivní, ale vyjadřuje obavy z významného prodeje akcií ze strany insiderů, včetně jednoho ze zakladatelů.
  • Autor videa vidí potenciál 100-200% nárůstu hodnoty akcií, pokud společnost úspěšně provede svou strategii. Při slabší exekuci předpokládá, že hodnota akcií zůstane stabilní.

Jinými slovy. Společnost se posunula kupředu. Roste obrat, marže a snižuje se ztráta. Přitom roste počet poboček. Změnil se poměr risk vs reward.

Pojďme si to projít

Nejdříve pár faktů

  • Společnost šla na trh 15. září 2021 za upisovací cenu 23 USD/akcie, otevřela na 32,50 USD a zakončila na 36,68 USD.
  • Společnost nevyplácí dividendu, nicméně na webu mají napsáno: “Plánujeme si ponechat zisk, abychom mohli financovat náš další růst. Pokud budeme v budoucnu vyplácet dividendy, bude to v době, kterou určí naše představenstvo. V dohledné době nepředpokládáme výplatu dividend.”
  • Frančízy přestali prodávat v roce 2017.
  • Na rozdíl od běžných franšíz, kde kdokoli s financemi může otevřít pobočku, tato společnost závisí na “dostupnosti interních lídrů pro svůj růst”. Aby se někdo stal operátorem pobočky, musí začít na pozici ‘broisty’ (pravděpodobně základní pozice v rámci firmy) a pracovat minimálně tři roky. Kandidát musí získat pozitivní hodnocení od svých kolegů a prokázat rozvoj vůdcovských schopností. Jakmile je operátor kvalifikován, je zařazen na seznam pro možnosti otevření nových poboček. Tento přístup má zajistit, že unikátní firemní kultura zůstane zachována ve všech pobočkách a zároveň poskytuje zaměstnancům smysluplnou kariérní cestu.

Poslední oficiální informace

Zpráva pro celý rok 2023 zatím ještě není. Budeme si na ní muset počkat do 21. února. Nicméně společnost 8. ledna vydala prohlášení, kde některé informace pustila ven.

Konkrétně:

  • za 4. čtvrtletí 2023 otevření 37 nových obchodů (32 provozovaných společností) a za celý rok 2023 otevření 159 obchodů (146 provozovaných společností)
  • K 31. prosinci 2023 měla síť Dutch Bros 831 obchodů ve 16 státech (542 provozovaných společností, 289 franchisových).
  • Pro rok 2024 plánují otevřít minimálně 150-165 obchodů.
  • Do vedení přibudou noví lidé: Joshua Guenser (finanční ředitel), Sumitro Ghosh (prezident operací) a Jess Elmquist (ředitel pro lidské zdroje).
  • Tyto změny v leadershipu mají podpořit růst a rozšíření na 4000 obchodů. Což je cíl 2033 – 2037. Tedy nějakých 10 let.

Co čísla?

Podle čísel to vypadá, že jsou opravdu na dobré cestě. Nicméně to navíc co za poslední kvartály vydělali (+6,29M Operating Cash Flow) zhruba propálí na capex. Je mi jasné, že pro růst je to nutné investovat, jenomže to znamená pálit hotovost a otázkou je kde jí získat. Viděl jsem nějaké projekce, kde FCF nebude v plusu ani v roce 2026.

K poslednímu kvartálu měli 151,54M USD cash. Což jim chvíli může vydržet.

Jednou z možností je půjčit si (navýšit dluh) a pak vydat další akcie, což už se stalo. To je něco co moc vidět nechcete.

Zajímavé je, že malou pozici drží i superinvestor Ken Griffin, který jich v Q3 2023 dokonce celkem dost přikoupil.

Endgame

V podstatě $BROS by měla být investice dlouhodobá. Řekněme 10 let. Za tu dobu by měli otevřít své obchody, dostat se do plusu a možná i vyplácet dividendu anebo provádět buybacky. Otázka je jestli to vůbec jde.

Líbí se mi jejich sezónní drinky, které táhnou pozornost, stejně tak je zajímavé že některé jejich obchody jedou nonstop anebo zavírají později než konkurence. Není to čistě o kávě ale i o dalších sladkých nápojích, které Američané tak milují. Mají i promo co cílí na mladší generaci.

Zde je zajímavé video, jak se na to přímo dívají běžní Američané. Video nás nechává nahlédnout jak to všechno funguje z pohledu nové pobočky.

Nicméně otázkou je jestli nemůže s tím samým přijít konkurence. Anebo se neobjeví něco lepšího. Výhodou je, že klidně na trhu může být více podobných společností.

Osobně tento byznys moc nechápu. Není to doslova můj šálek kávy. Ale chápu že může fungovat, protože lidi si za vydělané peníze chtějí dopřát odměnu. Stejně tak mám zainvestováno v tabáku.

Půjdu do toho? Přemýšlím že bych si jen pro zábavu nějakou pidipozici pořídil přes eToro. Větší pak na základě ročního reportu za rok 2023.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *