CloudFlare ($NET) – Q1/2023

CloudFlare ($NET) je jedna z větších pozic v mém rostoucím portfóliu. Celkem jsem postupně nakoupil 3x a navíc mám pár pozic i na spekulativním přes eToro. Cloudflare je americká technologická společnost, která poskytuje řadu služeb pro webové stránky a aplikace. V minulosti to byla hlavně kybernetická ochrana a CDN. Od minulého roku však nabízí i cloudové úložiště a spouštění skriptů. Její konkurenční výhodou je obří celosvětová síť.

Po vydání zprávy a následném konferenčním hovoru se společnost výrazně propadla (přes 25 %), tak mě zajímalo co vlastně se stalo.

Finance

Finanční čísla většinou nebývají u CloudFlare moc zajímavá, protože se snaží držet kolem na nule. V minulém konferenčním hovoru zaznělo, že však už budou free cash flow pozitivní, tedy budou vydělávat peníze.

  • Společnost vygenerovala 290,2M USD, což je meziroční nárůst 36,77 % Y/Y.
  • Náklady na provoz byly 206,5M USD, což je nárůst o 27,5 % Y/Y-
  • Gross profit byl 225,9M USD (+35,29 %)
  • EPS 0,08 USD
  • Free cash flow 13,9M USD, očekávají že za rok 2023 budou free cash flow positive
  • Dosáhli hrubé marže (gross margin) za Q4 77,8 % (dlouhodobý cíl je 75 až 77 %).
    • Za celý fiskální rok 2022 to bylo 78,2 %

Konferenční hovor

Předseda představenstva, spoluzakladatel a generální ředitel Matthew Prince uvedl, že se jednalo o čtvrtletí kontrastů.

Tržby společnosti dosáhly hodnoty 290,2 milionu dolarů, což představuje nárůst o +37% Y/Y. Hrubá marže (gross margin) dosáhla hodnoty 77,8 % (nárůst o 40 bazických bodů Q/Q, ale pokles o 90 bb Y/Y). Což je nad dlouhodobým cílovým rozmezím 75 % až 77 %

Počet platících zákazníků se zvýšil o 13% YoY na 168 159. Společnost získala 114 nových velkých zákazníků, kteří platí více než 100 000 USD ročně, a nyní jich má 2 156, což představuje nárůst o 40 % Y/Y. Zároveň se ale snížila zákaznická retence z USD hlediska na 117 %, což je pokles o 5 % Q/Q. Nejedná se o odliv zákazníků, jen zpomalení expanze zákazníků (méně přikupují).

I přes výzvy spojené s makroekonomickou nejistotou, která trvá od druhé poloviny 2022, se dařilo společnosti překonat svůj plán příjmů a získat nové zákazníky. Na druhé straně ale došlo k prodloužení prodejních cyklů a snížení uzavíracích sazeb. Téměř polovina nového byznysu byla uzavřena až v posledních dvou týdnech čtvrtletí, což je pro společnost neobvyklé. Mathew Prince to spojuje s nejistotou v bankovním sektoru.

I když většina plánovaných obchodů se uskutečnila, uzavírání nových smluv se zdrželo. Až polovina nových obchodů byla dokončena v posledních 2 týdnech 1Q. Připomíná to prý stav z roku 2020, kdy začal řádit Covid-19 a všechen byznys byl jeho vlivem paralyzován. Všichni si hlídají svůj byznys, než začnou přemýšlet o utrácení. CloudFlare je však stále “must-have” a nikoliv “nice-to-have”.

V Q1/2023 společnost dosáhla provozního zisku (operating profit) ve výši 19,4 milionu USD, což představuje rekordní provozní marži 6,7 %. Přestože se získávání finančních prostředků v tomto čtvrtletí ztížilo, zejména v březnu, podařilo se společnosti generovat volné hotovostní toky (free cash flow) ve výši 13,9 milionu USD, což představuje volnou hotovostní marži (free cash flow margin) 5 %.

Společnost nepropouští, právě naopak. Počet zaměstnanců meziročně vstoupl o 23 % na 3390. V závislosti na stavu trhu budou dále nabírat.

Společnost plánuje být v roce 2023 ve free cash flow v plusu. Navzdory nejistému ekonomickému prostředí se společnost snaží identifikovat oblasti, kde se může zlepšit a přijmout preventivní kroky k vytvoření ještě úspěšnější a produktivnější organizace.

Problémy v prodejním týmu

Problémy v prodejním týmu

Matthew Prince zmínil, že nový prezident pro tržby (President of Revenue), Marc Boroditsky, prozkoumal a identifikoval značné příležitosti pro zlepšení efektivity a výkonu prodejních týmů.

CloudFlare už získala zhruba 1/3 zákazníků Fortune 500. Avšak spousta jejich úspěchu u velkých podniků vychází z toho, že produkty CloudFlare jsou dobré a řeší skutečné problémy, kterým čelí každá velká společnost. To umožnilo mnoha členům prodejního týmu úspěšně prodávat, aniž by se museli nějak extra snažit. Pokud vám ryby skáčou přímo do lodi, nemusíte být příliš dobrý rybář.

Makroekonomické prostředí se stalo náročnějším. S pomocí Boroditského jsme identifikovali více než 100 lidí z našeho prodejního týmu, kteří opakovaně nesplňují očekávání. Jednoduše řečeno, významný podíl prodejního týmu podává opakovaně podprůměrné výkony v porovnání s měřitelnými cíli výkonnosti a klíčovými ukazateli výkonnosti (KPI).

Nyní jsou v procesu rychlého nahrazování těch členů týmu, kteří nepředváděli dostatečné výsledky, a nabírají nové prodejce, kteří mají zkušenosti s úspěšnými prodeji, odhodlání a dobře zapadnou.

Těchto více než 100 lidí přispělo zhruba 4 % ročního získávání nových obchodů za poslední rok.

Jak vidí AI

Společnost si všimla, že příjmy od firem zaměřených na AI rostou kvartál za kvartálem a v prvním čtvrtletí 2023 dosáhly růstu nad 20%. Tento růst se týká jak velkých, tak i menších společností a přináší společnosti pozitivní výsledky, které je překvapily a pokračují v růstu od předchozího čtvrtletí.

Vývojářský tým CloudFlare plánuje v květnu na svém vývojářském týdnu představit několik příběhů o tom, jak některé firmy zaměřené na umělou inteligenci (AI) používají Cloudflare pro svou infrastrukturu a jak tím dosahují větší efektivity, rychlosti, bezpečnosti před kybernetickými útoky a snižují riziko podvodů.

Problémy v prvním kvartále

Philip Winslow, Vice President-Strategic Finance & Treasury řekl, že největší věcí, která se změnila, byla délka prodejního cyklu o více než 25%. To ovlivnilo mnoho věcí v průběhu čtvrtletí. Obvykle bychom viděli uzavření asi poloviny obchodů v posledním měsíci kvartálu.

Thomas Josef Seifert, Chief Financial Office, dodává, že nejistota kolem bank ovlivnila spoustu věcí. Nebylo to jen u zákazníků SVB nebo Credit Suisse, ale celé oddělení nákupu se stalo velmi nervózním bez ohledu na to, u které banky klienti byli. Více společností se rozhodlo pozastavit své aktivity a to ovlivnilo spoustu obchodů, které měly být uzavřeny v rámci tohoto kvartálu.

Matthew Prince, Chairman, Co-Founder & Chief Executive Officer, uvádí, že neví, zda březen představuje novou realitu. Pokud ano, musí být velmi opatrní, jak přemýšlí o budoucnosti společnosti, nebo zda se svět vrátí k normálu poměrně rychle. Nicméně, zatímco se situace nezdá, že by se výrazně zhoršovala, také nevidí, že by se výrazně zlepšovala.

Závěr

Přiznám se, že z toho propadu nejsem moc chytrý. Měla by to být reakce právě na problémy v prvním kvartále, kdy si společnost není jistá jestli zákazníci budou prodlužovat služby tak jak doposud.

Jak již bylo zmíněno, největší změnou byla délka prodejního cyklu, ale ne úspěšnost uzavření obchodu. Pokud jde o závěr, tak prodejní cyklus pro mnoho společností trvá déle než dříve. Nicméně nezměnil se výhled na celý rok. Stále si myslí že to stihnou.

S čísel vypadalo celkem drsně free cash flow. V tomto kvartálu to bylo +13,9M USD ale v předchozím 33,7M USD. Nicméně v konferenčním hovoru zaznělo že první půlrok je obecně slabší, navíc se nedá moc s čím porovnávat, protože předtím CloudFlare jen pálil peníze.

Celkově se mi nezdá, že by se něco dělo špatně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.