Jak mi jde investování na eToro – únor 2023

V minulém roce se propadlo drsně krypto a technologické akcie. Místo růstu přišla stagnace, takže jsem musel hledat nové strategie. V malém tak na eToro hlavně zkouším různé spekulovat na růstu vybraných ETF. Dále jsem se rozhodl budovat tam stabilnější portfolio z ETF. A jak mi to jde?

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Jak probíhal únor

Po lednovém opožděném santa rally pomalu začíná přicházet vystřízlivění. Očekávané propady v důsledku zvyšování úrokových sazeb FED nakonec asi přijdou. Respektive všichni čekají, že peníze začnou proudit z akcií do dluhopisů, takže než sledovat úrokovou míru jakou nastolí FED bude lepší sledovat výnosnost dluhopisů a samozřejmě výsledky firem. V tomto duchu byl i únor. Přijde mi že všichni vyčkávají a čekají na propad.

BTC rally se nekonala. Říkal jsem si, že když BTC prolomí 25K USD mohl by pokračovat dál, ale nestalo se. Takže moje krypto ještě nějakou dobu bude “u červeného ledu”.

Čína je pro mě záhadou. Čekal jsem tam oživení až odezní Covid pravidla, ale moc se to nehne. Možná jsou i investoři vystrašení z toho co se událo s akciemi ruských firem po úroku na Ukrajinu. Prostě hrozba vojenské eskalace na Taiwanu tu pořád je. Anebo že by za to mohla podporu Ruska a obava ze sankcí? Těžko říct, ale je to škoda. Čínské technologické společnosti se mi líbí :/

V každém případě mám v plánu se všeho zbavit s mírným ziskem, což asi ještě nějakou dobu potrvá.

Aktuální stav

Po úspěšném lednu (+28,67 %), následoval horší únor (-3,43 %). Tedy to je vývoj hodnoty portfólia. Co se týká obchodů uzavřel jsem začátkem února celkem 5 pozic. Všechno $TQQQ (ETF NASDAQ 100 na 3x páku). Zisk 17,24 USD (17,24 %).

Zajímavé je že jednu pozici jsem držel 48 dní a další 132 – 139 dní. Strategie s ETF $TQQQ tedy funguje, ale musí se to prostě vysedět.

Prodané pozice jsem pak v průběhu února zpět doplnil a nastavil take profit na +10 %. Prostě si myslím, že trh půjde dolů a příležitost k opakovaným nákupům tu bude.

Aktuálně to mám nastavené takto. Jak vidíte, tak číhám ještě na další propady. Samozřejmě když bude zle propadnout se to může ještě o dost níže, ale to nebude ze dne na den, takže další nákupy nastavím podle potřeby.

Mimo $TQQQ ještě číhám na $UCO (ETF ropa – WTI na 2x páku). V minulosti se mi podařilo také hezky protočit.

“Druhé” portfolio

Začátkem roku jsem se rozhodl na eToro postupně budovat takové jistější ETF portfólio složené ze společností těžících určité kovy a pak ETF zastupující velké firmy v určitých zemích.

Aktuálně tam mám:

  • Global X Lithium & Battery Tech ETF ($LIT) – zaměřené na společnosti, které jsou součástí lithiového průmyslu.
  • Global X Uranium ETF ($URA) – zaměřené na společnosti v oboru těžby a zpracování uranu.
  • iShares MSCI India ETF ($INDA) – zahrnuje 113 středních a velkých společností na Indické burze (NSE)
  • Ishares Msci Brazil ($EWZ) – sleduje index velkých a středních společností z brazilské burzy B3

Vzhledem k propadům komodit a zhoršení nálady na trzích jsem několikrát přikupoval.

TickerNázevPoznámkaInvestovánoHodnotaPortfólia %Zisk%
LITGlobal X Lithium & Battery Tech ETFLithium110107,4335,41%-2,57-2,34%
URAGlobal X Uranium ETFUran120117,9838,88%-2,02-1,68%
INDAiShares MSCI India ETFIndie4038,8612,81%-1,14-2,85%
EWZIshares Msci BrazilBrazílie4039,1512,90%-0,85-2,13%
Hodnota303,42 USD
Zainvestováno51,67%
Zhodnocení-2,12%

Bohužel eToro nemá v seznamu nějaké hezké ETF na těžaře mědi (třeba $COPX), takže je to takto omezené, ale uvidíme kam se “polopasivním” investováním dostaneme :)

Závěr

Celkově na eToro spíše nuda, ale začal jsem se více zajímat o ty těžaře různých základních kovů. Něco mám v portfóliu na FIO a je to zajímavé. Až dodělám dd tak přemýšlím, že bych navyšoval. To jsou společnosti, které plánují na dlouhou dobu a pokud se svět rozhodne stavět, přejít na elektrická auta anebo vsadit na jadernou energii, tak jsou tam zajímavé peníze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.