Co se to dneska dělo na trzích nevím ale něco bych koupil…

Dnešní den byl pátým největším intradenním obratem z minima v historii indexu S&P 500. V historii indexu Nasdaq Composite to byl 4. největší obrat.

Po zveřejnění horší inflace v USA než se čekalo, se propadly akciové trhy v USA. Yahoo! Finance mi pro spousty společností, které sleduji poslalo varování o pádu na 52 denní minimum. Tohle jsem tak nějak čekal a věnoval se jiným věcem. Večer jsem na to chtěl kouknout a případně něco přikoupit. Jenomže došlo k tak velkému obratu do zelených čísel, že v to doufal málokdo.

Přiznám se, že jsem nenašel žádnou relevantní informaci k obratu. Důvodů mohlo být hodně, ale prostě jsme i po špatných zprávách skončili nahoře. Otázkou je co bude zítra. Řekl bych že červená, ale já se většinou pletu :)

V každém případě za poslední dny spousta zajímavých titulů popadala a já se rozkoukávám co bych přikoupil. Minulý týden jsem přikoupil $JPM, takže USA banky ($JPM a $C) už mám na 7,5 % portfólia. S tím že 10 % by bylo ideálních. Uvidíme která se ještě propadne.

Nicméně lákají mě hlavně výrobci čipů. Dneska se neskutečně propadla $ASML šlo to až k 363 USD (závěr byl přes 405 USD). Tato společnost vyrábějící stroje potřebné pro výrobu složitých čipů má na své technologie prakticky monopol, navíc má na dlouho vyprodanou výrobu a vydělává slušně i na servisu. Bohužel má nízké dividendy jen 1,31 % a navíc jak je to nizozemská společnost tak se platí 20 % daň.

Zaujalo mě znovu i $TSM. Měli teď špičkové kvartální výsledky. Obrat Y/Y +47,9 % a zisky dokonce Y/Y +79,8 % (a to je společnost s market cap 345,5 miliardy USD). Když se lidi baví jak AMD válcuje Intel, tak právě $TSM vyrábí pro AMD procesory a vlastně pro velkou část světa. Problém je, že do propadu je započtené i geopolitické riziko, konkrétně možnost útoku Číny na Taiwan. Jinak by to asi byla jedna z nejlepších technologických investic.

Rostoucí úrokové sazby tlačí celkem slušně na REITy. Dlouho hladově sleduji $AMT. Je to společnost, která vlastní telekomunikační věže a pronajímá je. V podstatě nemá přímou konkurenci. Postavit nové telekomunikační věže je legislativně náročné a místním se to nelíbí. Tam by konkurencí mohl být tak možná Starlink a to jen na něco. Aktuálně už se $AMT propadla na 189,85 USD. Dividenda 3,11 % s tím, že jí navyšují každý kvartál.

Co mi to kazí je rostoucí USD. Je už hodně drahý. V ČR se navíc rýsuje zajímavá příležitost v podobě ČEZ. Jasně ve hře je zastropování cen elektřiny a do toho ještě zdanění nadměrných zisků neboli “znárodnění zisků”. Na druhou stranu v roce 2023 bude zřejmě velmi hezká dividenda (vyšší desítky korun). Co se týká WFT tak není nic jisté. ČEZu mám hodně, je největší položkou v mém dividendovém portfóliu. I tak si myslím, že to je super příležitost a stálo by za přikoupení. Jen to bude na delší dobu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.