Po 69 dnech jsem přikoupil další akcie

Ani se mi to nechce věřit, ale trvalo 69 dní než jsem přikoupil další akcie přes FIO. Přitom řada společností je za opravdu dobrou cenu. Před rokem bych ani nepomyslel, že v takovém prostředí prostě budu vyčkávat…

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Včera mi prošel nákupní příkaz na KB na 591 CZK. Před 69 dny to byla také KB za cca 660 CZK. Popravdě jsem ani moc nevěřil, že by to mohlo takto hezky vyklesat a měl nutkání koupit dříve. Přeci jen ve vzduchu je nevyplacený zisk, který by se mohl proměnit až v 55 CZK dividendu a to už na podzim.

Cenu aktuálně sráží strach z nové daně z “nepřeměřených” zisků. Nicméně ta by se měla počítat z pětiletého průměru s tím, že se škrtne nejlepší a nejhorší rok. Což by mělo dělat nějakých 14,13G CZK. Za rok 2022 je zisk zatím 8,3G CZK, tedy teoreticky 16,6G CZK tj. ten “nadměrný” zisk by byl 2,47G CZK Pokud daň bude 40 %, tak KB přijde o 988M CZK. Pokud vezmeme že 2021 byl zisk 12,7G, tak i při mimořádně dani by rok 2022 bylo 15,61G CZK. Z toho by stále mohla být ještě hezčí dividenda než letos, což bylo 43,80 CZK/akcii.

Hlavně ale je otázkou jestli vůbec budou danit rok 2022. Pokud to bude od roku 2023, tak se na to firmy připraví a věřím že své zisky budou krotit ve prospěch investic anebo něčeho jiného. A hlavně pokud by i za rok 2023 (tj. zaplacená v roce 2024) byla potřeba, protože tu bude krize, tak to s těmi zisky nebude tak horké. Všichni budou rádi, že jsou rádi.

Osobně si myslím, že to nedotáhnou do konce.

Na druhou stranu, věřím že přijde drsná krize. Vysoké ceny elektřiny nastartují další kolo inflace, průmysl dostane zabrat. ČNB je zatím ve svých opatřeních hodně slabá. Když byla v USA stagnace, tak to zkrotily až úrokové sazby vyšší než byla inflace. U nás máme inflaci 17,5 % a úrokové sazby 7 %. Přitom i podle ČNB v 2023 čeká inflaci 9,5 %.

Takže třeba ještě uvidíme hodně zajímavé propady na pražské burze a dalších burzách v Evropě. USA také nečeká dobré obrobí, ale ti se z toho dostanou zřejmě rychleji.

Závěr

Chtěl jsem si jen shrnout myšlenky. I nadále se zaměřím na české společnosti. Mám tam nákupní příkaz k Moneta na 71 CZK a dneska jsem přidal KB na 532 CZK. Vyklesá to až tak nízko? U té KB se mi tomu moc nechce věřit, ale tak mi přišlo před měsícem i těch 591 CZK.

Jinak uvidíme co trh v USA. Kurz USD je šílený. Moc se mi do toho zatím nechce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.