Přemýšlím že navýším pozice v semiconductors

Dneska vstoupila USA do recese, což znamená že již druhý kvartál po sobě bylo HDP záporné. Ačkoliv z oficiálních míst zaznívá, že se vlastně jedná jen o “technickou recesi”. Trochu mi to připomíná tvrzení, že vlastně inflace neroste, ale je jen “přechodně zvýšená”. No v každém případě prozatím na to trh nezareagoval propadem.

Přiznám se, že mě aktuální situace zrovna moc neláká k nákupu. Jednak je americký dolar dost drahý a hlavně mi tohle všechno přijde jako “bull trap”. Trh pohání euforie, je cítit FOMO efekt. Ani bych se nedivil, pokud by vše ještě chvíli rostlo, aby mohlo dojít k epickému propadu, který se zapíše do dějin.

V červenci jsem zatím nic do portfolii nepřidal. Čekal jsem na nějaké hezké dividendové blue chips, které bude za dobrou cenu. Chvilku to i vypadalo že by třeba $JPM spadla pod 100 USD, ale zatím nic.

Takže přemýšlím co dál. Napadlo mě že bych mohl posílit v portfóliu výrobce polovodičů (semiconductors). Za poslední rok na ně narážím všude. Mluví se o nich jako o strategické komoditě. Ukazuje se také jejich důležitost (jak moc chybí Rusku). Vlády si to podle mě uvědomují. Ostatně proč jinak by v USA tlačili Chip act, který má zajistit lokálním výrobcům dotace 52 miliard USD.

Prostě trochu jich přikoupit do portfólia by jistě neuškodilo. V dividendovém portfólu jich mám necelých 5 %. Klidně bych si tam uměl představit i 20 %. Mám tam $INTC, $TSMC a $QCOM.

Polovodiče

Setkal jsem se s názorem, že na čipy se má pohlížet jako na komodity a nikoliv jako na technologie. Na firmy, které se pak podílí na jejich výrobě, distribuci atd. něco jako na ropné společnosti – upstream (těžba), midstream (transport), downstream (rafinace, prodej).

Tedy chápat kdo je foundry (výrobce), kdo designer, kdo si je nechává vyrábět, kdo je pak dodává dál a kdo je odběratel.

Důležité je také nezaměřit se jen na ty nejmodernější. Ne všude potřebujete poslední a nejsložitější technologie. Většina čipů (přes 1/3) jde do mobilních zařízení, počítače dělají zhruba 30 %, zbytek jsou různá spotřební zařízení, roste i spotřeba čipů pro auta.

Navíc různé čipy lze rozdělit i podle zaměření a je to obrovský list, kde často dominují menší společnosti. Ale vezmeme ty nejzajímavější.

$TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company je největším výrobcem (Foundry). Mají přes 50 % trhu a využívá je řada firem, které musí stát ve frontě. Pokud nebude stíhat $TSMC, tak je to jako ucpaný dodavatelský řetězec.

$TSMC také zřejmě bude těžit s připravovaného Chip Act, její továrny chce USA na svém území.

$INTC

Intel toho vyrábí, navrhuje a distribuuje hodně. Jedničkou jsou však v mikroprocesorech.

Poroste s rostoucím zájmem o nositelnou elektroniku (wearables) a IoT.

$INTC budou také těžit z Chip Act.

Samsung Electronics

Samsung Electronics se na NYSE neobchoduje. Dá se koupit na LSE $SMSN. Samsung je leaderem ve výrobě pamětí (DRAM, NAND). Je také top dodavatelem LTE modemů pro Apple.

$AVGO

Broadcom je leaderem ve výrobě polovodičů pro síťovou infrastrukturu (WLAN, BT, GPS, FM, NFC). předpokládá se, že bude také vítězem, pokud se masově začne nasazovat 5G.

$TXN

Texas Instruments vede ve výrobě větších čipů. Je leaderem hlavně v segmentu analogových integrovaných obchodů. Je významných dodavatelem čipů pro automobily a průmysl.

Poroste s rostoucím zájmem o nositelnou elektroniku (wearables) a IoT.

$NVDA

Nvidia si každý spojuje s grafickými kartami (GPU), ale skutečným leaderem jsou hlavně v čipech pro AI (GPU, FPGA).

$NVDA je také designer čipů (je na začátku řetězce), nechává si tedy vše vyrábět a nemusí řešit náklady na továrny.

Závěr

Koho tedy koupit? Většina z výše uvedených společností vyplácí dividendu, i když ne zrovna vysokou (výjimkou je $INTC). K tomu co mám mi přijde zajímavé přikoupit $TXN, $AVGO a $NVDA (i když tam mi přijde hodně drahá).

Ideální by asi bylo koupit první pozici a počkat zdali trh nepůjde dolů a trochu do naředit.

Samozřejmě je tu i řada dalších společností, které jsou zajímavé. Například $ASML (zařízení pro výrobu čipů) anebo třeba $MU (Micron – DRAM, flash paměti). Nicméně mě by se líbilo teď asi koupit někoho, kdo dělá prostě hodně čipů a ideálně bude ovlivněn právě Chip act.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.