Investování – souhrn myšlenek týden 28/2022

Tento týden jsem nic nekupoval ani neprodával. Jen na eToro proběhl jeden předem nastavený nákup/prodej $TQQQ se ziskem 10,15 %. $TQQQ je takový můj pokus jak točit peníze na současném trhu. Není to špatné, ale spíše pro zpestření. Moje pozornost aktuálně směřuje hlavně na dividendové tituly.

Jak mi skoro vyšly banky

Tento týden jsem čekal výraznější poklesy – přípravu na report inflace v USA. Ten jsem odhadoval, že nedopadne dobře a pošle trh výrazněji dolů. CPI m/m nakonec bylo 1,3 % místo odhadovaných 1,1 %, core CPI m/m pak 0,7 % místo 0,5 %. Zvláště i core CPI se čekal meziměsíční pokles z 0,6 % na 0,5 %. Místo toho byl nárůst. Trh to však tak dolů neposlalo.

Ve čtvrtek reportovala výsledky $JPM. Říkal jsem si pod 100 USD to akcii nepošle, ale v pátek pak reportuje $C a další banka se špatnými výsledky už by mohla. $JPM vyšla a ze 111,85 USD spadla na 106,06 USD a uzavřela den na 108 USD.

V pátek reportoval výsledky Blackrock a nedopadly dobře. Vzhledem k tomu, co je to za kolos to vypadalo, že tu máme pěkný sešup a v příštím týdnu se $JPM podívá pod 100 USD. Jenomže další banka $C překvapila velmi dobrými výsledky a její růst (+13,23%), pak strhl celý trh.

Tyto dvě banky sleduji, jako zajímavé doplnění dividendového portfólia. Budu si muset ještě počkat.

Těžaři

Co mě překvapilo je jak si vede v současné situaci zlato. Mám v portfóliu $GOLD a $AEM. Hezké dividendové tituly, které v případě velkého růstu jsem chtěl vyměnit za něco jiného. Jenomže jak se ukázalo, tak zlato zatím neroste, spíše naopak. Oboje tento týden spadly na 52 týdenní minimum. Dokupovat v plánu nemám.

Dále mám těžaře dalších kovů $RIO (železo, hliník, měd), $VALE (železo, nikl, měď), $SBSW (platina, palladium, rhodium, zlato). Tyto mám hlavně kvůli dividendám, ale říkal jsem si že by komodity mohly fungovat jako ochrana před inflací. Zatím to tak nevypadá. $SBSW navíc řeší problémy se stávkami, výpadkem elektřiny a podmáčenou silnici. Aktuálně jsem u ní -33,24 %.

Zvažoval jsem jestli někde nepřikoupím, ale popravdě jsou to dost rizikové tituly, kde je nízká cena vyvážena vyšším geopolitickým rizikem. Navíc třeba $VALE byla také tlačena poptávkou po bateriích (EV), protože je největším těžařem niklu.

Nejistota může být také způsobena silným USD. Těžko říct.

Drahý USD a levné EUR

Zajímavou úvahu jsem zahlédl na Redditu – když tak posiluje USD a EUR oslabuje, nevyplatilo by se investovat do firem v EU? Je fakt že silný USD mi opravdu radost nedělá a proto také čekám na výraznější slevy, jinak se řídím heslem radši průběžně nakupovat než časovat trh.

Na druhou stranu některé firmy v EU mohou být ovlivněny silným USD. Jejich cena může jít dolů i s prohlubující se krizí. Přitom pokud většinu zboží/služeb budou vyvážet do USA mohou mít ceny nasmlouvané a vydělat více.

Na NYSE se jich obchoduje celá řada.

Akcie evropských firem na NYSE podle velikost a dividend
https://finviz.com/map.ashx?t=geo&st=div

Je tam řada zajímavých titulů. Namátkou třeba $ASML (jediný výrobce strojů, které umí vyrábět ty nejmodernější čipy), $BTI, $BP a určitě tam budou i další. Jen si je třeba dávat pozor z jakého je daná firma státu, protože někde jsou vyšší zdanění dividend a ne vždy jde úplně použít zamezené dvojího zdanění.

Nejlepší jsou firmy z anglické společnosti, tam je daň 0 %. Přijde vám celá částka, 15 % daň odvedete až příští rok v daňovém přiznání. Jsou to volné peníze, které můžete využít na reinvestice. Nicméně otázkou je nakolik to Anglie odnese za EURo, když už jsou pryč s EU a mají GBP. Možná při oslavení GBP?

Závěr

Samozřejmě sleduji i český trh, ale tam mám podané příkazy k nákupu (KB, Moneta) a čekám. Uvidíme co ten ČEZ a jestli vláda přijde s nějakou sektorovou daní anebo podobným nesmyslem. Je to strašně nepřehledné. Na trhu je zbytečná nejistota a to neplatí jen pro ČEZ. Osobně si myslím, že doufají v nějaký rychlý obrat a že to budou moct nechat “vyšumět”.

Uvidíme jak to bude příští týden pokračovat. Přeci jen jsou prázdniny, to je období menší likvidity, stát se tak může cokoliv.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.