Co teď s akciemi ČEZ?

Že se něco na ČEZu bude dít jsem tušil podle toho podivného růstu v posledních měsících. Jistě válka na Ukrajině žene cenu elektřiny nahoru a ČEZ má nejlepší výsledky za hodně dlouhou dobu, ale je to prostě ČEZ. Může vydělat 2x tolik, ale dvojnásobná dividenda z toho nebude. Navíc ve vzduchu byla i nějaká regulace trhu anebo rozhodnutí stavět co nejrychleji další reaktory. Prostě mi to nesedělo.

Říkal jsem si jestli někdo něco neví a prostě nenakupuje ve velkém. Trochu jsem doufal třeba ve větší dividendu. Stát potřebuje peníze a v ČEZ jich je dost, navíc další by vybral z 15% srážkové daně.

Nakonec se ukázal ten pro mě nejméně pravděpodobný scénář. Insider měl informace, že vláda bude chtít koupit 100 % podíl buď v celém ČEZ anebo části. Osobně jsem si to netipoval, protože akcionáři drží 30 % ze společnosti co má market cap přes 620 miliard CZK a 180 miliard prostě stát nemá. I kdyby koupil jen část (elektrárny) tak to prostě bude hodně. Stát teď potřebuje šetřit. Tohle jsem si celou dobu říkal a proto tuto variantu považoval za nepravděpodobnou.

Co dělám s akciemi, když se bude vytěsňovat

Pár vytěsnění jsem už zažil. Popravdě nejlepší mi vždy přišlo počkat na nabídku, aby bylo jasno a prodat. Nečekat jak dopadne obchod. V těchto chvílích se narýsuje čára přes kterou cena nejde a může pouze klesnout. Navíc držím akcii, z které už nic nebude. Nemá budoucnost. Zmizí z burzy.

Takto jsem se zbavil Cetin, O2 i Monety. Prostě jsem to všechno prodal, když byla cena kolem té prodejní. U Monety navíc sešlo z prodeje, takže v listopadu 2021 jsem za cca 96 CZK/kus prodal a tento měsíc přikoupil první várku za 79,31 CZK/kus.

Co ale s tím ČEZ?

Otázkou je co teď. Běžně cena akcie, v případě vytěsnění naroste o nějakou prémii, kterou kompenzuje kupec nucený prodej. U ČEZ bych to nijak extra nečekal. Tipoval jsem do 20 %. Kolik to bude se dozvíme podle toho, co vlastně stát hodlá udělat. V každém případě jsem byl překvapený z dnešního poklesu o 1,86 %. Čekal jsem spíše pár procent nahoru, postupného růstu.

Že by to trh neřešil? Větší objem tam byl (494K vs 267K, 187K, 298K předchozí dny). Takže to rozhodně z likviditou pohnulo.

Spíše než, že investoři hodně prodávají, protože nevěří v dobrou výkupní cenu, bych to viděl na vliv cen energií. Ropa jde dolů, energetické společnosti v USA šly také dolů. Špatný aktuální výhled v energetice dokáže ČEZ shodit.

Tak co?

Důležitý je datum 01.07.2022, kdy se na BCPP bude už ČEZ prodávat bez nároku na 48 CZK dividendu. Hodně investorů to bude chtít držet, aby měli na hezkou dividendu nárok. Pak by se cena mohla pohnout dolů, protože začnou vyprodávat.

Do té doby se však situace může hodně změnit. Osobně si myslím, že stát nějak extra spěchat nebude. Spíše je otázkou jestli třeba příští rok stihneme ještě velkou dividendu za rok 2022.

Osobně zatím ČEZ podržím. Počkám na divi za 2021, a pak na nějakou informaci o odkupu. Pokud se cena zastropuje, tak prodám. Náhradu na ČEZ však v ČR nenajdu :/

Samozřejmě z celého obchodu může i sejít. Současná vláda to nemusí do dalších voleb stihnout (pokud se věci budou kazit, tak mohou být i volby předčasné) a další vláda celý prodej pošle k ledu, protože už bude situace stabilní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Co teď s akciemi ČEZ?”

  1. Pokles ceny – jo, spojení se světem + nejasné vyjádření fialy + odložení divi a reálné snížení divi (přepočet na kč/čas odložení). Já trochu uprodal, dneska možná taky trochu, pak tam mám nastaveno 200ks za 1222, zbytek podržím do divi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.