Můj první bear market aneb zatím nuda

Ačkoliv se v diskuzích spekuluje jestli už je tu bear market anebo ne, tak já mám jasno. Je tu a bude postupně ještě medvědější. Jenomže zatím je to pěkná nuda. Ne že bych tedy jen koukal. Něco jsem nakoupil, něco prodal, ale hlavně mi to přijde jako nevyužitá příležitost.

UPOZORNĚNÍ: Moje pokusy o investování/spekulace berte s rezervou. Já to dělám pro zábavu a jsem smířený s tím, že můžu o peníze přijít.

Dividendové portfólio

Nejvíce jsem se těšil, že rozšířím dividendové portfólio o nová kousky a posílím pozice u toho co mi funguje. Jenomže problém je v tom, že zrovna to co bych chtěl kupovat dolů zatím moc nešlo.

Konkrétně mám zájem o silné, růstové tituly s menší dividendou. To znamená velké společnosti, které rostou alespoň o 5 – 10 % ročně a přitom vyplácí dividendu v nižších jednotkách procent. Od bear marketu jsem čekal stlačení jejich ceny, tak aby tato dividenda byla 4 % a více.

Například Cisco ($CSCO). Je to technologická společnost, která se aktuálně prodává za za cca 45 USD s market cap 187G USD s dividendou 3,45 %. Co jsem ji koupil v říjnu 2020 tak vyrostla o cca 20 %.

Další na co čekám je třeba $AMT, což je REIT specializující se na telekomunikační věže. Prakticky nonstop roste a každý kvartál zvedá dividendu. Aktuálně za cca 255 USD s market cap 116G a dividendou 2,2 %. $AMT jsem koupil v březnu 2021, když technologické REIT spadly za nějakých 219 USD. Ten se k mé nákupce před pár dny přiblížil, ale chtěl jsem to hold levnější.

Rád bych ale i něco nového co nemám. Přemýšlel jsem na bankami $C, $JPM ale čekal jsem že ještě půjdou níže. I když $C už byla téměř na nákup.

Zkouším fond co vydělává na obcích technologických firem

Jenomže zatím bear market stráží spíše růstové technologické akcie a ty zrovna dividendy neplatí. Naštěstí jsou však fondy, které na nich vydělávají a vyplácí dividendy. Dělají to tak že prodávají opce (covered calls). Podařilo se mi tak najít $BST (BlackRock Science and Technology Trust). Je to uzavřený fond (closed-end fund), takže nevydává už nové akcie. Teoreticky pokud zvolí dobré růstové tituly, tak by měl v čase růst a zároveň zisky z opcí vyplácet jako dividendy. Vzhledem k tomu, že investuje do růstovek jako je Tesla, tak hezky vyklesal.

Aktuálně je na 36,07 USD s market cap 1,16G USD a dividendou 8,7 %. Dividenda se vyplácí měsíčně, což je zajímavé. Nicméně nepodařilo se mi zjistit jak si vede tento druh fondů v bear marketu, co do spekulací s opcemi.

No vypadá to zajímavě.

Začal jsem prodávat

Tento měsíc jsem i prodával a to z dividendového portfolia. Většinou na to nesahám, ale teď mi přijde lepší vyměnit společnost, kde jsem hodně v plusu a sektor jim přeje, za jinou, která je dole a v absolitních číslech je z ní více dividend.

Společnosti, které dělají s ropou jsou nahoře. Mnoho lidí říká, že ještě porostou. Argumenty pro to jsou dobré (například méně ropy na trhu, rostou ceny energií). Nicméně jsou tu i protiargumenty (inflace stlačí poptávku, postupně mohou kvůli větším ziskům některé státy produkovat více). Takže to beru tak na půl. Velké společnosti jako $XOM anebo $PSX si zatím nechám, ale prostředníky prodám. Už jsem prodal $ET a chystám se i $EPD. Mají hezké dividendy, ale jako LP se daní 37 %. Takže už to při těch současných cenách tak zajímavě nevychází.

Například jsem prodal se ziskem $ET (cca 90 % bez vyplacených diviend) a nakoupil za to $BST. Vyměnil jsem tak nějakých 4,38 % čisté dividendy za 6,72 % s potenciálem dalšího růstu.

Stejně budu postupovat i u $EPD. Tam jsem v plusu jen nějakých 43 %. Kam to dám nevím.

Další co jsem prodal je $IBM. IBM má hezké dividendy, ale ta společnost se nikam neposouvá. Postupně se propadá. Pročetl jsem poslední konferenční hovor ke kvartálním výsledkům a moc se mi to nezdálo. Nikde tam není žádná velká přidaná hodnota ani vize. Vzal jsem menší zisk (cca 14 % bez dividend) a držím radši cash.

Trocha spekulace na eToro

Pořád si říkám jak to skáče nahoru a dolů, tak přece musí existovat způsob jak z toho občas alespoň něco málo dostat. Jenomže pohyb na NASDAQ o 3 – 4 % na den nic extra bez páky nevydělá a tu se mi používat moc nechce.

Nakonec jsem našel řešení. Na eToro jsou ETF s už zahrnutou pákou. Konkrétně $TQQQ má reprezentovat 3x NASDAQ. S tím už se dá pracovat. Tento týden jsem tak poslal 200 USD na eToro a zkusil po 20 USD nakupovat $TQQQ a prodávat se ziskem 2 USD (10 %). Tedy stačí mi chytnout pohyb o 3,34% na NASDAQ směrem nahoru. Žádné velké peníze, jde o zábavu a si to vyzkoušet :)

Zatím se mi povedlo uzavřít z 5 pozic 4 (dneska 3). A začínám zkoušet $SQQQ což je opak, tedy inverzní ETF na 3x páku. Otevřel jsem první pozici.

Jsou tam ETF na 3x páku long/short i S&P500 ($UPRO/$SPXU), 2x páka long/short ropa WTI ($UCO/$SCO) a 3x long Čína ($YINN). Tyto mi přijdou zajímavé. Pokud experiment s $TQQQ a $SQQQ vyjde, tak je postupně zkusím.

Závěr

Osobně si myslím, že trhy půjdou ještě dolů. FED bude zvedat sazby a inflace povede k horším výsledkům firem. V Evropě nevím jak dáme energetickou krizi a vysoké sazby. Portfólia tak asi pěkně zrudnou a možná budou rudá celkem dlouho.

Co se týká krypta, tak tam se přiznám že je situace dost nepřehledná. Osobně jsem nevěřil že se dostaneme pod 30K USD a jsme tam. Na long to také delší dobu nevypadá. Ale věřím že to přežije nejen $BTC ale i další velké projekty. Moji favoriti jsou $SOL a $BNB, obojí se dá stakovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Můj první bear market aneb zatím nuda”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.